Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Νίμιτς για Σκοπιανό: Μη ρεαλιστική η λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό. Στις συζητήσεις συμμετείχαν ο ειδικός διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.
Σε μια πρώτη δήλωση, ο Μάθιου Νίμιτς είπε αμέσως μετά ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. Ο κ. Νίμιτς είχε προϊδεάσει για την στάση του αυτή από χθες, όταν δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ.

Το «Μακεδονία» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε την Τρίτη στον ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και, όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες, δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο -αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.
«Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» είπε ακόμη.
Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση -ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».
Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό, είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους. Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα».

«Βόμβα» του Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό: Ας αφήσουμε το όνομα για μια άλλη στιγμή

«Βόμβα» στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό βάζει ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας ο οποίος φαίνεται να μην συμμερίζεται πλέον το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ κ. Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζει τον κίνδυνο η λύση του ζητήματος να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη στιγμή.
«Ενθαρρύναμε τον κ. Νίμιτς και αναμένω πως την Τετάρτη, θα συζητήσει τις ιδέες του και τις προτάσεις του – ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ουσιώδη πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς [σ.σ. ο ίδιος και ο Ν. Κοτζιάς] θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε και αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:
«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».
Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
«Μια λύση είναι εφικτή μονάχα εάν δεν υπονομεύεται η εθνική ταυτότητα της χώρας. Η φύση της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… επομένως είναι σημαντικό για την ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν θα τραυματίζει την εθνική ταυτότητα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος:
«Η λύση θα πρέπει να καλύπτει διάφορες πτυχές, ώστε να είναι κοινά αποδεκτή: Να μην τραυματίζει την ταυτότητά μας, και να απαντά στην απαίτηση της Αθήνας να υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ της χώρας “Μακεδονία” και της περιφέρειας της Μακεδονίας. Επίσης θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό να μην υπάρχει μονοπώλιο στον όρο “Μακεδονία” – εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα και να χρησιμοποιείται ο όρος και από τις δύο πλευρές».
Αφήνει να εννοηθεί πως η όποια λύση στο ονοματολογικό θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ εξαπολύει επίθεση στους «σκληροπυρηνικούς» όπως τους χαρακτηρίζει πολιτικούς και των δύο χωρών, με ιδιαίτερη μνεία στον Γκρούεφσκι: «Είναι περίεργο να σκέφτεσαι πως οι μεγαλύτεροι “υπερασπιστές“ του ονόματος στη χώρα μας, κάνουν τους σκληροπυρηνικούς στην Ελλάδα να αισθάνονται τόσο άνετα, σχεδόν σαν να δούλευαν μαζί».
Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.
«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου