Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ο κύβος ερρίφθη: Κοντά σε συμφωνία εκχώρησης της “Μακεδονίας” – Severna “Makedonija” με “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα

Σκοπιανό ώρα μηδέν. Πριν το περίφημο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα είχαν προηγηθεί πολλά άτυπα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ηγετών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να κλείσει η συμφωνία. Πιθανότατα το όνομα που θα επιλεγεί θα είναι μεταφράσιμο και στα αγγλικά, όπως το πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τελευταία στιγμή (North Macedonia). 
Η ελληνική πλευρά είχε αφήσει τα Σκόπια να επιλέξουν ένα από τα τρία ονόματα της λίστας Νίμιτς που είχαν παραμείνει στο τραπέζι.

Το «Άνω Μακεδονία», που θα προτιμούσε η Αθήνα δεν επιλέγεται από τον Ζάεφ, επειδή οι Βούλγαροι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, επειδή στην άνω Μακεδονία βρίσκεται και η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν. Η εν λόγω περιοχή, όμως, βρίσκεται και στη βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η άνω και η βόρεια Μακεδονία γεωγραφικά είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα.
Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε την αλλαγή του ονόματος της γλώσσας που ονομάζεται «μακεδονική». Όπως είναι γνωστό, ο Νίκος Κοτζιάς οχυρώθηκε πίσω από τον ισχυρισμό ότι αυτή η μάχη έχει χαθεί από το 1977. Στην πραγματικότητα, θεωρούσε πως αυτό που έχει σημασία είναι η κρατική ονομασία. Γι’ αυτό και αποδέχθηκε το όνομα «μακεδονική», χωρίς ακόμα να είναι σαφές εάν θα είναι αμετάφραστο στα σλαβικά, δηλαδή makedonski, ή θα μεταφράζεται.
Θα υπάρχει, ωστόσο, μία σημείωση ότι αυτή η γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών και δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες.
Είτε «makedonski» αμετάφραστο είτε μεταφραζόμενο σε «makedonian» όλα δείχνουν ότι στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων τόσο η εθνότητα όσο και η γλώσσα θα ονομάζονται «μακεδονική».
Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το όνομα το επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, και αφού η Ελλάδα είχε απορρίψει δύο εξ αυτών.
Κατά 98% έχει κλείσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, δήλωσαν διπλωματικές πηγές των Σκοπίων στον ΑΝΤ1, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Στα Σκόπια γίνονται διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Βερολίνο που ασκούν πιέσεις στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης.
Ας σημειωθεί ότι όλες αυτές τις μέρες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα. Οι δυτικές κυβερνήσεις επικοινωνούν συνεχώς με τους δύο ηγέτες, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις και να μεσολαβήσουν για την υπέρβαση διαφορών της τελευταίας στιγμής. Από νωρίς χθες το μεσημέρι, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα.
Παζάρι μέχρι το παρά ένα
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού τηλεφωνήματος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα τεχνικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, την εφαρμογή του erga omnes και κάποιες μικρές αλλαγές που επιθυμούσε ο Ζάεφ για να κλείσει τη συμφωνία. Σήμερα, εκτός απροόπτου, αυτές οι λεπτομέρειες θα κλείσουν, οπότε και θα δρομολογηθεί η συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.
Όπως έγινε γνωστό, μετά την συνομιλία του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο. Σε περίπτωση που η σημερινή επικοινωνία καταλήξει σε συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει. Η συμφωνία, βέβαια, θα αργήσει να πάει στην ελληνική Βουλή, επειδή πρέπει να προηγηθεί η έγκρισή της από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, το δημοψήφισμα και η συνταγματική αναθεώρηση.
Η υπογραφή της συμφωνίας δεν είναι αρκετή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ανάψει το πράσινο φως για να δώσει η ΕΕ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο χρονικός ορίζοντας αυτών των διαπραγματεύσεων προσδιορίζεται για το 2025 υπό τις επικρατούσες συνθήκες. Τέλος, η συμφωνία θα δρομολογήσει και εξελίξεις στο ζήτημα της ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΠΓΔΜ.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει θέμα διπλής ονομασίας, επανέλαβε ότι «μακεδονική γλώσσα» υπάρχει από το 1977, ενώ σχολίασε «Η ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα».
Πάντως, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία.
«Εχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα και με ενθουσιάζει ότι με πρωτοβουλίες των ίδιων των ανθρώπων των Σκοπίων πιθανολογώ ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, ένα ιστορικό όνομα, που το έφερε αυτή η εκκλησία για αιώνες», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, που ανέφερε ακόμη ότι σε δύο εβδομάδες συνεδριάζει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. «Εκεί, εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη βουλή τους, θα δώσουμε το ΟΚ, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», συνέχισε.
«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που να έχει την τόλμη αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, είναι τολμηρό το βήμα, πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη. Εμείς τους θέλουμε στην Ευρώπη;», τόνισε ακόμη.
Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει απολύτως αποφασισμένο να ολοκληρώσει την κατ’ αρχήν συμφωνία με την σκοπιανή πλευρά, εντάσσοντας τη διευθέτηση του ονοματολογικού σε ένα στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και εκτιμώντας ότι τελικά θα βρει στην κεντροαριστερά τους «πρόθυμους» στυλοβάτες, που θα αναπληρώσουν τη διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ προσδοκά και στην πρόκληση εσωτερικών προβλημάτων στη ΝΔ.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης λέει ότι η κατ’ αρχήν διεθνής συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί ολοκληρωμένα και τελεσίδικα πρώτα από την σκοπιανή πλευρά (Βουλή, δημοψήφισμα κλπ), και μετά να πάρει την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου, κάτι που θεωρείται ότι θα γίνει σε τουλάχιστον σε τέσσερις, πέντε ή και περισσότερους μήνες.
Υπό αυτή την έννοια, στο Μαξίμου δεν ανησυχούν από τις αντιδράσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και τη λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια, στον Αύγουστο, χωρίς εσωτερικά τραντάγματα.
Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες αντιμετώπιζαν με εξαιρετική ψυχραιμία την είδηση ότι ο Πάνος Καμμένος θα δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου και δεν έδειχναν την παραμικρή αγωνία για τα όσα θα πει ο υπουργός Άμυνας. Διαβεβαίωναν δε ότι ο κ. Καμμένος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις εξελίξεις.
Πιθανόν μάλιστα να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομία Ευκλείδη Τσακαλώτο χθες το μεσημέρι, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια του κ. Καμμένου να αναδείξει την επιτυχή πορεία της προσπάθειας εξόδου από τα μνημόνια, η οποία άλλωστε είναι και η βασική συγκλητική ουσία στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.
Στο Μαξίμου άλλωστε βασίζουν πάντα την έγκριση μίας συμφωνίας με τα Σκόπια – εφόσον οι ΑΝΕΛ παραμείνουν στη θέση ότι δεν θα ψηφίσουν την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία – σε δυνάμεις και βουλευτές της κεντροαριστεράς.
Όχι μόνο στον Σταύρο Θεοδωράκη και κάποιους βουλευτές του Ποταμιού, αλλά και σε κάποιους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ή ακόμα και σε ολόκληρο το σχήμα – ουσιαστικά δηλαδή αναμένουν να συρθεί όλο το Κίνημα Αλλαγής πίσω από το συμβιβασμό που θα φέρουν στη Βουλή!
Παράλληλα, επιμένουν στην επιδίωξη πρόκλησης εσωτερικών προβλημάτων στη ΝΔ, προειδοποιώντας ότι θα δημοσιοποιήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα τα έγγραφα που μπορεί να στοιχειοθετούν την άποψή τους περί υποχωρήσεων γαλάζιων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό κατά το παρελθόν – υποχωρήσεων, που ήταν χειρότερες από την τωρινή συμφωνία!
Όπως και να έχει η κυβέρνηση θα ισχυριστεί στην παρούσα φάση ότι δεν «σαλαμοποίησε» την λύση και ότι δεν πρόκειται να κάνει το συμβιβασμό, αν δεν γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα από την άλλη πλευρά. Και ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Ελλάδα και θα ισχύσει εφόσον εφαρμοστεί πρώτα ολόκληρη από τους Σκοπιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου