Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αθήνα 31-7-2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Σχετικά με την δήλωση του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρου Διακόπουλου, που ερωτηθείς ότι παρά την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους barbaros στην Κύπρο, συμφωνήθηκε ο ελληνοτουρκικός διάλογος, απάντησε:
«Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Aλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.  Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis

Ως Ο.Κ.Ο.Ε. αισθανόμαστε την ευθύνη να είμαστε ιδιαίτερα διακριτικοί και προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε χειρισμούς εθνικών θεμάτων από κρατικούς λειτουργούς της Ελλάδας και της Κύπρου, πλην όμως οφείλουμε να αναδεικνύουμε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα και συνιστούν σοβαρά λάθη και βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση.
Θεωρούμε δεδομένο ότι ο κ. Διακόπουλος με την ιδιότητά του ως σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού, γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μένει απαθής και αδιάφορη όταν η Τουρκία πλήττει βάναυσα και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πέραν αυτού η Κύπρος και η Ελλάδα είναι κράτη μέλη της Ε.Ε. και αφού τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου είναι σύνορα της Ευρώπης,  τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη οφείλουν να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης από παραβιάσεις τρίτης χώρας που είναι η Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει εθνικό χρέος, αλλά και συμφέρον, να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, διότι αν η Κύπρος αφεθεί μόνη της, με τα άτοπα προσχήματα ότι «κείται μακράν» ή «δεν είναι η πρώτη φορά» και η Τουρκία αποκτήσει τον πλήρη στρατηγικό έλεγχό της, θα είναι ανεπανόρθωτο και συντριπτικό πλήγμα για την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
 Οφείλουμε να διαφυλάξουμε στην πράξη τους εθνικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, να διατηρήσουμε την εθνική μας ομοψυχία και  αποφασιστικότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις απειλές της Τουρκίας  και να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Καλούμε όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό να έχουν κατά νου τις ανωτέρω σκέψεις και αλήθειες προς όφελος της ενότητας και των κοινών εθνικών στρατηγικών συμφερόντων Ελλάδος, Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος                                        
Γιώργος Συλλούρης                        


Ο Γενικός Γραμματέας
Λευτέρης Κωνσταντινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου