Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Γιατί δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά Αριστερά»

 


Σάκης Μουμτζής


Απειλούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους πως την δεύτερη φορά στην εξουσία θα είναι πιο σκληροί, θα είναι αμείλικτοι. Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως με αυτήν την απειλή ακυρώνουν αυτομάτως κάθε πιθανότητα επανόδου τους στην εξουσία, καθώς αποκόβονται από εκείνους τους ψηφοφόρους που είναι απαραίτητοι σε κάθε μεγάλο κόμμα για να νικήσει στις εκλογές.

Αυτοί οι πολίτες είναι μετριοπαθείς άνθρωποι που απεχθάνονται τις ακρότητες και τις κραυγές.

Κάποιοι σχολιαστές υποστηρίζουν πως αυτές οι απειλητικές κραυγές αποβλέπουν στην συντήρηση της προοπτικής επανόδου στην εξουσία, που πάντα λειτουργεί συσπειρωτικά. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Όμως αυτή η ρητορική απευθύνεται σε ένα φανατισμένο ακροατήριο που, ούτως ή άλλως, είναι πολιτικά δεδομένο.



Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόψει τις γέφυρες με την εξουσία για τους εξής λόγους:1. Η ηγετική ομάδα του αδυνατεί -λόγω πολιτικής κουλτούρας- να συλλάβει και πολύ περισσότερο να επεξεργαστεί την νέα πραγματικότητα. Πιστεύουν πως με τα συνθήματα και τις συμπεριφορές των προηγούμενων χρόνων θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών μαρτυρούν πως δεν τα καταφέρνουν. Υστερούν από 16-20 μονάδες και έχει περάσει σχεδόν ενάμισι έτος με διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, στης οποίας «την βάρδια έκατσαν όλες οι στραβές».

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν έχει ιδεολογικές συντεταγμένες που θα κινητοποιούν τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται. Τα όσα διέπραξε όταν κυβερνούσε μαζί με τους ΑΝΕΛ έχουν αποδομήσει πλήρως το συνολικό του αφήγημα. Με απλά λόγια δεν έχει τι να πει στον Ελληνικό λαό και ό,τι λέει, το λέει με λάθος τρόπο.

Αυτό έχει προκαλέσει ένα εσωκομματικό ρήγμα που οδηγεί σε μια αντιπολιτευτική παραλυσία. Υπάρχουν οι «προεδρικοί» και οι «άλλοι», μόνον που οι «άλλοι» έχουν πολιτικές που συμβαδίζουν με τις παραδοσιακές αρχές της ανανεωτικής Αριστεράς. Οι «προεδρικοί» τελικά αποδείχθηκαν πως είναι οι κυνικοί της εξουσίας.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι του έχει μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που ηγεμονεύουν σε ένα πλατύτατο πολιτικό φάσμα. Ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν κάλυπτε τον χώρο από την Δεξιά ως ένα τμήμα της Κεντροαριστεράς. Έτσι στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το κεντροαριστερό οξυγόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο χειρισμών.

Και αυτό δεν ανατρέπεται.

Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πέραν όλων των άλλων, μετατόπισε τον πολιτικό άξονα δεξιότερα. Επί δεκαετίες, το ζεύγος Αριστερά—Κεντροαριστερά ήταν το πλειοψηφικό μέσα στην κοινωνία. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει.

Το ζεύγος Δεξιά –Κεντροδεξιά πλειοψηφεί, όπως δείχνουν οι πρόσφατες μετρήσεις τάσεων. Και η Νέα Δημοκρατία είναι ο εκφραστής του μεγαλύτερου τμήματος αυτού του χώρου, με κινήσεις επέκτασης και στις παρυφές της Κεντροαριστεράς. Μέχρι στιγμής η ηγεσία της καταφέρνει και τηρεί τις ισορροπίες μέσα στο νέο μπλοκ εξουσίας.

Γράφεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που είναι αξιωματική αντιπολίτευση κάποια στιγμή θα κυβερνήσει. Αυτό είναι λογικό, εφ΄όσον αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αντιπολίτευση.

Όμως το DNA της ριζοσπαστικής Αριστεράς και η υποκουλτούρα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως τέτοιες αντοχές δεν υπάρχουν. Άλλωστε οι διασπάσεις είναι ίδιον αυτού του χώρου.

Εάν ποτέ η Αριστερά επανέλθει στην εξουσία δεν θα έχει αυτήν την μορφή, θα είναι κάτι άλλο, πιο πολιτισμένο, δεν θα έχει στελέχη που απειλούν και βρίζουν και το κυριότερο θα έχει ξεκάθαρες και ρεαλιστικές προτάσεις για την κοινωνία.

Μέχρι τότε υπομονή.

anaxfiles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου