Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Καλή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γαύδο, αλλά αυτή δεν υποκαθιστά την επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια στην Κρήτη

 


Γράφει οΠερικλής Νεάρχου, Αντιπρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως

Καλώς έπραξε ο Πρωθυπουργός και επισκέφθηκε το ακριτικό νησί της Γαύδου, εν μέσω των Τουρκικών προκλήσεων, αμφισβητήσεων και απειλών, που αφορούν ειδικότερα και το νησί αυτό.

Η επίσκεψη όμως δεν υποκαθιστά την άμεση ανάγκη επεκτάσεως των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, κατά προτεραιότητα στην Κρήτη, τη στιγμή που η Άγκυρα επαναβεβαιώνει το casus belli του 1995 και επιχειρεί να το επεκτείνει και νότια της Κρήτης. Δεν υποκαθιστά επίσης την άμεση ανάγκη η Πολιτεία ν’ ασχοληθεί, επιτέλους, σοβαρά και συστηματικά, με τη Γαύδο, αλλά και τα άλλα ακριτικά νησιά, που χρειάζονται δημογραφική ενίσχυση και ανάπτυξη, παράλληλα με την αμυντική τους οργάνωση.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση:

  1. Να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των χωρικώνυδάτων σε 12 μίλια, κατά προτεραιότηταστην Κρήτη και ν’ αγνοήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να επαναβεβαιώσει το casus belli  του 1995 και να το επεκτείνει και νότια της Κρήτης.
  2. Να διαμορφώσει ειδικά προγράμματα ενισχύσεως και αναπτύξεως των ακριτικών νησιών, κατά προτεραιότητα εκείνων που αμφισβητούνται από την Άγκυρα.

Η περίπτωση της Γαύδου είναι ενδεικτική της στρατηγικής αμέλειας, με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα ακριτικά νησιά, που έχουν τεράστια στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου