Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

100 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

 

ΑΚ72/2023                                                                                      24.6.2023

 

100 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Με αφορμή τον απολογισμό του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του, κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση της δράσης που αφορά το Κυπριακό και η οποία εμάς τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους, μας  αφορά άμεσα και κατά προτεραιότητα.

«ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΜΕ ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΩΤΑΙΡΕΌΤΗΤΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΌΔΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον απολογισμό του για τις πρώτες 100 μέρες της  διακυβέρνησής του.

Είναι πραγματικά τεράστια, καθώς  και πολυδάπανη η Διπλωματική πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας . Αντανακλά   όμως αυτή η τεράστια Διπλωματική Πρωτοβουλία  σωστή  στρατηγική  με επιδιωκόμενο σωστό τελικό στόχο;

Λυπούμαστε και συνάμα ανησυχούμε γιαυτό, διότι  όλα τα δεδομένα στηρίζουν ότι λανθασμένα κινείται ο Πρόεδρος. Είναι λανθασμένη η στρατηγική της πρωτοβουλίας και λάθος ο στόχος της. Χαρακτηρίζουμε τον επιδιωκόμενο στόχο, επιεικώς, ΛΑΘΟΣ, αν λάβουμε υπόψη ότι με στόχο τη λύση ΔΔΟ και ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης  ευρίσκεται σε αντίθεση με τη Λαϊκή βούληση του 2004 στο Δημοψήφισμα. Να μην μας λεχθεί ότι οι πρόσφατες εκλογές που ανάδειξαν τον κ. Χριστοδουλίδη στην Προεδρία ήταν δημοψήφισμα.  ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

Επιδιώκεται να συνεχισθεί η ίδια προβλεπτά αδιέξοδη πορεία  υπονόμευσης της οντότητας και αποδόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς κανένα άλλο όφελος. Εξυπηρετούνται  μέσα από αυτή τη στρατηγική και τον στόχο που θέτει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τη ΔΔΟ, οι Τουρκικές επιδιώξεις στο Κυπριακό. Και εξηγούμαστε, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σημερινά δεδομένα, 49 χρόνια μετά το 1974:

  • Εξυπηρετείται η Τουρκική επιδίωξη για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού από τώρα που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, αυτές θα γίνονται με την Κυπριακή Δημοκρατία  να είναι εκλιπούσα, κατά την Τουρκία και αφού  δεν υπάρχει θα συζητείται κάτι άλλο που σίγουρα δεν θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο στόχος της εκστρατείας, για  λύση ΔΔΟ,  αποτελεί σοβαρό ιστορικό και από κάθε άλλη άποψη, λάθος επιλογή, κάτι που ήδη επιβεβαιώθηκε μέσα από 46 χρόνια προσπαθειών στην ίδια βάση. Σαφώς δίδει το μήνυμα διεθνώς ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος τη σημερινή  ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ κατάσταση, η οποία λέγει δεν τον ικανοποιεί, να νομιμοποιηθεί  ως ΝΤΕ ΓΙΟΥΡΕ, η οποία φαίνεται ότι θα τον ικανοποιεί. Αυτό είναι που ήθελε και ο ΑΤΤΙΛΑΣ Ετζεβίτ, ο οποίος προτού πεθάνει έλεγε ότι: αυτός έκαμε τη δουλειά επί του εδάφους και απέμενε σε εμάς να τη νομιμοποιήσουμε. Κραυγαλέα η πειθαρχία μας στις προσταγές του ΑΤΤΙΛΑ Ετζεβίτ.

  • Με τη συνέχιση της ίδιας 46χρονης πολιτικής με την οποία η Τουρκία δεν είναι «στημένη» στον τοίχο ως εισβολέας, κατακτητής και εγκληματίας πολέμου, εξυπηρετείται η αθώωση της Τουρκίας  από το έγκλημα του 1974 και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου όπως αυτό καθορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Έτσι εξυπηρετείται η Τουρκία διότι δεν της ζητείται να αποκαταστήσει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο που παραβίασε το 1974.
  • Εξυπηρετείται η Τουρκική πολιτική, με το χρόνο που της   προσφέρεται σε άσχετες με την ουσία του Κυπριακού συνομιλίες, για να εδραιώνει το παράνομο καθεστώς ως μια πραγματικότητα πλέον, κάτι που θα διευκολύνει τη νομιμοποίησή του.

Όλα τα δεδομένα και η ψυχρή λογική επιβάλλουν επανατοποθέτηση του Κυπριακού και να ακολουθηθεί νέα αντικατοχική πολιτική, για απελευθέρωση και αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάστηκε το 1974, με Διπλωματική δράση την οποία προδιαγράφει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου