Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Αναζητώντας ιδεολογική ταυτότητα.

 Γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά,



Πενήντα χρόνια πέρασαν από την ίδρυση της ΝΔ, πενήντα χρόνια εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν αφήσει το αποτύπωμα  μία διαρκούς πορείας προσφοράς στο Έθνος. Οι Νεοδημοκράτες, υπερήφανοι για τον πολιτικό οργανισμό στον οποίον ανήκαν, εργάσθηκαν σκληρά, προστατεύοντας, το Έθνος, την Πατρίδα και φυσικά την Χριστιανική πίστη, όποτε προέκυπτε ανάγκη. Οι δράσεις της ΟΝΝΕΔ ,ιδιαιτέρως των πρώτων χρόνων ιδρύσεώς της, θα μείνουν στην ιστορία για το πατριωτικό τους στίγμα. Είχαν άλλωστε και την πολύτιμη ώθηση του προέδρου του κόμματος, όπως και επομένων προέδρων, όπως του Ευαγγέλου Αβέρωφ, του Μ. Έβερτ κλπ.

Ο ιδρυτής της ΝΔ Κων. Καραμανλής

, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό στις 29/9/1974,αμέσως μετά την ειρηνική πτώση του καθεστώτος της επταετίας και την επάνοδο του ιδίου στην Ελλάδα, εξήγησε τους λόγους που απεφάσισε την ίδρυση του κόμματος: «θα απαιτηθεί επαγρύπνηση αλλά και συσπείρωση του λαού σε ισχυρούς πολιτικούς σχηματισμούς προκειμένου να προστατεύσουν την δημοκρατία όχι μόνον από τον κομμουνισμό αλλά και από τον φασισμό αλλά και από τα αίτια που προκάλεσαν στο παρελθόν την πτώση της». Γι αυτόν τον εθνικό σκοπό, θεώρησε καθήκον του να δημιουργήσει μία ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη, την ΝΔ.

 Στο προσυνέδριο της παρατάξεώς του της Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Απριλίου του 1977 τόνισε ότι, προκειμένου τα κόμματα να εκπληρώσουν την αποστολή τους «πρέπει να έχουν σαφή ιδεολογία και φυσικά να διαφοροποιούνται από τα άλλα κόμματα, διακηρύσσοντας τις βασικές και σταθερές αρχές τους».

Με κάθε ευκαιρία λοιπόν, φρόντιζε να διακηρύττει την ανάγκη ιδεολογικής καθαρότητος των κομμάτων που θα μετείχαν στην πολιτική αναγέννηση για την οποία εργαζόταν σκληρά. Ήθελε να έχουν όλα τα κόμματα, σταθερή και διακριτή ιδεολογική ταυτότητα, όπως είχε ο ίδιος φροντίσει να έχει η ΝΔ.

Προνοώντας δε για το μέλλον, αναφέρθηκε στις 3/11/1978,στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ότι «σε μία εξελισσόμενη κοινωνία, μπορεί να υπάρχουν αλλαγές σε ότι αφορά τον προγραμματισμό και την τακτική. Αλλά ποτέ ως προς τις ιδεολογικές αρχές. Και εδώ επιμένω ανυποχώρητα και δεν δέχομαι καμία παρέκκλιση. Η ΝΔ δεν πρόκειται να πάει ούτε δεξιότερα, ούτε αριστερότερα. Η Νδ είναι κόμμα προοδευτικό και βαθύτατα δημοκρατικό»

Έφθασαν χρόνοι δίσεκτοι για την ιδεολογική ταυτότητα της παρατάξεως.

 Με πλήρη αντιδημοκρατικό τρόπο, καταπατώντας κάθε ίχνος συμμετοχικής διαδικασίας, απεφάσισε η μη έχουσα ιδεολογική συνάφεια  με αυτήν της ΝΔ, ηγετική ομάδα του Μαξίμου, να καταργήσει τις ιδεολογικές αρχές της παρατάξεως. Πρεσβεύοντας ιδέες ξένες προς τα ήθη του Ελληνικού λαού και  αντλώντας ιδεολογικά πρότυπα, μη έχοντα καμία σχέση με αυτά της ιδεολογικής διακηρύξεως του ιδρυτού της παρατάξεως, από δεξαμενές σκέψεως, εξυπηρετεί τα προτάγματα της πολιτικής ορθότητος. Με σταθερή προσήλωση στην πρωθυπουργική οικογενειακή ανάδειξη, δημιουργεί ένα φαύλο πολιτικό ιδεολογικό παρόν.

Η όλη νοσούσα κατάσταση, συνεπικουρείται από την ανυπαρξία κομμάτων σταθερού ιδεολογικού προσανατολισμού, στο Ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι, πλην του ΚΚΕ. Δίδεται η ευκαιρία κατ΄ αυτόν τον τρόπο να επιπλέουν θεσιθήρες, άεργοι εκ πεποιθήσεως  σωτήρες ….του εαυτού τους και όχι της χώρας στο εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα.

Το μεγάλο ζητούμενο της εποχής,

 αναδεικνύοντας την σημασία των λόγων του Κων. Καραμανλή, περί αναγκαιότητος υπάρξεως κομμάτων με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, είναι η απόκτηση ιδεολογικής ταυτότητος των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως και φυσικά η επιστροφή στις αρχές, αξίες μέσω των ιδεολογικών της αρχών, της ΝΔ. Είναι ανήθικο να χρησιμοποιείται το όνομα μίας ιστορικής παρατάξεως από καιροσκόπους ,μη έχοντες ηθικούς φραγμούς ,προκειμένου να ικανοποιούνται προσωπικές φιλοδοξίες, απαξιώνοντας τα προβλήματα της χώρας, υπηρετώντας τις επιταγές της παγκοσμιοποιήσεως και μόνον.

Ιστορική η απόφασή μας για την φύλαξη των συνόρων

Η προβληματική και όζουσα κατάσταση, εκτός όλων όσων ανεφέρθησαν σε προηγούμενα άρθρα, οδηγεί σε αποκλίσεις από την διαφύλαξη της Εθνικής Κυριαρχίας. Είναι τουλάχιστον ατυχής η έκφραση του πθ, που ελέχθη στην ομιλία του στην Ορεστιάδα 3/10/24: «Ιστορική η απόφασή μας για την φύλαξη των συνόρων» Δείχνει άγνοια της Ελληνικής πραγματικότητος, της προσφάτου ιστορίας, αλλά αναδεικνύει και το σαθρό των προθέσεων της κυβερνήσεώς του. Ο Έβρος πάντοτε φυλασσόταν από τον στρατό και τους Εθνοφύλακες. Στην πορεία ήλθαν και οι συνοριοφύλακες, όταν μειώθηκε ο στρατός και άρχισαν να παίζονται ύπουλα παιχνίδια από κάποιους πολιτικούς. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι, ότι τον Έβρο το 2020 στον οποίο ανεφέρθη ο πθ, τον κράτησαν Ελληνικό, οι Συνοριοφύλακες, οι λίγοι υπάρχοντες στρατιώτες στην μεθόριο, μα πάνω απ’ όλους οι Εθνοφύλακες, ώσπου να φθάσει στρατός από την κεντρική Ελλάδα. Το ότι ο Έβρος δεν έχει πλέον μονάδες κατατάξεως νεοσυλλέκτων οπλιτών, αρκεί για να αναδειχθεί το κενόν περιεχομένου του πθ κομπασμού. Όπως και το διάτρητο της συνοριοφυλάξεως, δείχνει το ύποπτο των προθέσεών του. Το ότι κατέστησε πολυκέντρο φιλοξενείας αυτό του ΚΥΤ Φυλακίου, διαψεύδει τα περί φυλάξεως του νομού, όταν εγκαθιστά εισβολείς, δίπλα στην μεθόριο, πίσω από τους κατ΄εξοχήν φύλακες. Ο σύγχρονος μύθος του φράχτη του 1/5 της συνοριογραμμής, που ναι μεν λειτουργεί ως μικρό αποτρεπτικό εμπόδιο για τους λαθροεισβολείς ,αλλά δεν αποτελεί φύλαξη, έχασε την όποια αξία μπορεί να είχε, από την διαρκή επικοινωνιακή προβολή. Ατυχεστάτη βεβαίως και η με πανηγυρικό τρόπο αναφερθείσα επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής συνδέσεως Αλεξανδρουπόλεως Ορεστιάδος, δεδομένου ότι η σύνδεση αυτή, προϋπήρχε, της ιδρύσεως της πόλεως της Ορεστιάδος και έφθανε μέχρι το Ορμένιο.

Εκ των προαναφερθέντων, γεννάται η απορία αν έχουν σχέση με την ανυπαρξία ιδεολογικής ταυτότητος, τα ισχυριζόμενα και μη έχοντα συνοχή αληθείας. Η απάντηση είναι ότι έχουν άμεσο σχέση. Ο έχων ως κορωνίδα της ιδεολογίας του την Εθνική ύπαρξη ,την προάσπιση των εθνικών ιδεωδών, τη προάσπιση  της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας και την προσπάθεια για την ευημερία των Ελλήνων, δηλαδή ο ασπασθείς τις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ, θα έπραττε εθνικά, γνωρίζοντας εκ προοιμίου τις υποχρεώσεις του.

Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν για την χώρα, είναι η επαναφορά στο υπάρχον ιδεολογικό καθαρό πλαίσιο, του κυβερνώντος κόμματος. Με την σύγχρονο ιδεολογική περιχάραξη των άλλων κομμάτων, θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για υγιή διακυβέρνηση της χώρας. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητο δημιουργικό κράτος, μακράν των παρεμβατικών προσταγών του Νεοταξισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου