Γράφει ο Τρύφων Π. Μπουγάς,
Μπορεί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουμε ως λαός, να ξεχνάμε πολλά για την προέλευση μας. Είναι όμως ένα γεγονός που αν είχαμε δημιουργήσει μια εθνική συνείδηση, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, είναι βέβαιο πως δεν θα είχαμε περιέλθει ως Έλληνες σε αυτή τη δεινή θέση. Η χώρα που κράτησε όρθιο τον δυτικό πολιτισμό , ούσα πάντοτε η δύναμη αποτροπής και άμυνας του δυτικού κόσμου, μέσα στους αιώνες, αλλά και αυτή που υπήρξε κοιτίδα του πολιτισμού και της σημερινής μορφής του κόσμου, αντιμετωπίζεται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Η χώρα που ποτέ δεν έσβησε μέσα στους αιώνες, δέχτηκε μια ανελέητη επίθεση σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και δημογραφικό, προκειμένου να αλλοιωθούν έτσι τα χαρακτηριστικά του έθνους και αυτό ουσιαστικά να εκλείψει. Με την αμέριστη συμπαράσταση κατά καιρούς, ντόπιων προδοτών, που πάντοτε στην τεράστια μας ιστορία, από την αρχαιότητα, δεν ήταν και λίγοι.
Δεν είναι περιττό να θυμίσουμε πως οι πρωτοπόροι σε όλες τις επιστήμες, ήταν Έλληνες. Ο Πυθαγόρας στην μαθηματική επιστήμη, ενώ ήταν και φιλόσοφος και μαθηματικός. Ο Ηρόδοτος, ο θεμελιωτής της επιστήμης της ιστορίας. Ο Ιπποκράτης πατέρας της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Ο Θαλής ο Μιλήσιος ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας. Ένας άνθρωπος που το πόσο πολυσύνθετος ήταν ως επιστήμονας, αναδεικνύει και την τεράστια πνευματική ικανότητα του ανδρός, αφού ήταν μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός και μετεωρολόγος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ακόμα και ο νομπελίστας λογοτεχνίας, Μπέρναρντ Ράσελ είχε πει πως «Η δυτική φιλοσοφία ξεκινάει από τον Θαλή». Ο Σόλωνας και η κληρονομιά που άφησε στη νομική και πολιτική επιστήμη, αποτελούν τη βάση για το πώς χτίστηκαν οι δυτικές κοινωνίες μέσα στους αιώνες.
Οι Έλληνες δεν είναι απλά εκείνοι που άφησαν μια τεράστια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά σε όλον τον πλανήτη, Είχαν την μοναδική ικανότητα, να βλέπουν πολλές χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Τόσο μακριά που έφτασαν στο δικό μας σήμερα, με την τεχνητή νοημοσύνη. Όλα τα κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας είχαν προβλεφθεί από τους αρχαίους μας προγόνους και αυτό το έχει αποδείξει ήδη η καθηγήτρια Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Δρ Αντριάν Μέιγιορ.
Η Αμερικανίδα ιστορικός έχει εκφράσει την βεβαιότητα, πως οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα ν’ αντιληφθούν τον όρο τεχνολογία με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Ελληνική μυθολογία μέσα από τις αναφορές της, αποδεικνύει πως τα ρομπότ, τα ανθρωποειδή, η τεχνητή νοημοσύνη, θα ήταν μελλοντικά επιτεύγματα για την ανθρωπότητα. Η ίδια η διακεκριμένη ιστορικός ωστόσο, κάνει αναφορά στο «Κουτί της Πανδώρας» που συσχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη από μέρους της. Χωρίς αμφιβολία το «Κουτί της Πανδώρας» είναι η εκδοχή που οραματίζονταν οι Αρχαίοι Έλληνες για την τεχνητή νοημοσύνη, έστω και αφηρημένα. Αλλά είναι και εκείνοι που έχουν προβλέψει πως η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση της, τελικά μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα.
Αυτό αποδεικνύει περίτρανα, πως οι Αρχαίοι Έλληνες ως θεμελιωτές της ανθρωπότητας, ήταν ικανοί να βρίσκονται τόσο μπροστά που μπορεί να έχουν οραματιστεί και τον τρόπο που θα έρθει το τέλος της.
Το έντιμο και το δίκαιο θα είναι, πέραν πάσης συζήτησης και αμφιβολίας, πως όλος ο πλανήτης, θα πρέπει να ευγνωμονεί τους Έλληνες και οφείλει κάθε χώρα ξεχωριστά, να πληρώνει στους Έλληνες, πνευματικά δικαιώματα. Τροφή για σκέψη, των κυβερνώντων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου