Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

Δικαιοσύνην μάθετε...

Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής, 

Νομικός, Msc Philosophy and Management,

Υπ. Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ,


Στις 28/2 διοργανώθηκαν πάνδημα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αλλά και σε τόπους που υπάρχει απόδημος Ελληνισμός ζητώντας ένα πράγμα: Δικαιοσύνη. Η έννοια της δικαιοσύνης αλλά και η αναγκαιότητά της να υπάρχει γίνεται φανερή στην Πολιτεία του Πλάτωνα της οποίας ο πλήρης τίτλος Πολιτεία ή Περί Δικαίου. Η αλήθεια είναι ότι ο Πλάτων μπέρδεψε κάπως τους πολιτικούς φιλοσόφους της νεωτερικότητας, οι οποίοι μίλησαν για τον ολοκληρωτισμό του Πλάτωνα αλλά αυτή είναι μια κάπως επιφανειακή ανάγνωση του έργου του μεγάλου φιλοσόφου. Αν κοιτάξουμε βαθύτερα θα παρατηρήσουμε πως ο Πλάτωνας παρομοιάζει την ψυχή με την πολιτεία. Κάθε μέρος της ψυχής έχει το σκοπό του και μόνο όταν το κάθε ένα μέρος τ’ αυτού πράττει επικρατεί αρμονία στην ψυχή. Το λογικό κυβερνάει με το επιθυμητικό και το θυμοειδές να έχουν τους ρόλους τους. Όταν ανατρέπεται η ισορροπία αυτή και στην ψυχή και στην πολιτική μιλάμε για δυσαρμονία. Στην υπόθεση των Τεμπών αυτό που πρέπει είναι να αφεθεί η θεσμικά υπεύθυνη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ανεμπόδιστα, χωρίς παρεμβολές και χωρίς τον φόβο της κοινωνικής ή άλλης πίεσης. Έτσι θα αποδοθεί η Δικαιοσύνη και έτσι η πολιτική μας σκηνή θα αναπνεύσει το οξυγόνο που τόσο λείπει και για να γίνει αυτό που πρέπει η αξιολόγηση όλων είναι απαραίτητη και για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και η δημοκρατία χρειάζεται ευθυκρισία και σύνεση.


Σε τι συνίσταται άραγε η δημοκρατία; Δημοκρατία ή μάλλον Πολιτεία κατά τον Αριστοτέλη είναι εκείνο το πολίτευμα όπου ο πολίτης μετέχει κρίσεως και αρχής και που για να λειτουργήσει ορθά πρέπει ο πολίτης να είναι πεπαιδευμένος. Ο πολίτης υπάρχει εντός ενός κοινωνικοπολιτικού πλαισίου – πόλεως. Εντός αυτού του πλαισίου εξασκεί την ατομική, κοινωνική και πολιτική ελευθερία του έχοντας συνείδηση ότι αποτελεί μέρος του συγκεκριμένου πλαισίου και μετέχει ενός κοινού αξιακού κώδικα (πατριωτισμός, ηρωισμός, παράδοση, θρησκευτική πίστη) διατηρώντας παράλληλα ένα βαθμό εξατομίκευσης. Εάν αυτός ο κοινός αξιακός κώδικας αμφισβητηθεί στο όνομα μιας ελευθεριότητας τότε επέρχεται κοινωνική αποσύνθεση. Αυτό είναι που συμβαίνει στον Ελληνό – Δυτικό κόσμο σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Τα βασικά τρία χαρακτηριστικά της δημοκρατίας είναι η ισονομία, η ισηγορία και η ισοπολιτεία. Όσο αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν και οι πολιτικές ελίτ θέλουν να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές μιλώντας για ρωσόφιλους, φασίστες, ακροδεξιούς, botάκια, απαγορεύουν εκλογές και φυλακίζουν πολιτικούς αντιπάλους μην επιτρέποντάς τους να εκτεθούν στους πολίτες και οι πολίτες με ευθυκρισία και σύνεση να αποφασίσουν τόσο ενθαρρύνουν τους αντιπάλους τους δικαιώνοντάς τους αφού δεν τους αφήνουν να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο εκθέτοντας τις απόψεις τους. Αυτά εν ολίγοις, πέραν των πολιτικών άμυνας, είπε και ο JD Vance στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο.


Αυτός θεωρώ ότι είναι και ο δρόμος προς την ασφάλεια και την ευημερία του έθνους. Πίστη στο έθνος και στο συμφέρον του, αγάπη για την πατρίδα και την παράδοσή μας. Όπως έλεγε ο Μ. Ναπολέων « Η πατρίδα είναι ο πολικός μας αστέρας.» Με αυτό το σκεπτικό θα καταπολεμήσουμε τις όποιες παθογένειες για να αναπνεύσουμε Οξυγόνο, για να έχουμε Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου