Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Χ.Δ.- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ " ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

 


                                      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στο κανάλι youtube της ΧΔ, η εκδήλωση που μαγνητοσκοπήθηκε στο Γραφείο της «Χριστιανικής» στην Αθήνα χωρίς ακροατήριο λόγω των μέτρων προστασίας για τον covid-19, με θέμα “Κορωνοϊός και Δημοκρατία”.

Η εκδήλωση είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=WCyO6yaDXnw&t=1306s

και μέσω της ιστοσελίδας της «Χριστιανικής» xristianiki.gr .

Εισηγητές ήταν ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, δικηγόρος που χειρίστηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγές κατά των κυβερνητικών μέτρων που καταργούν τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ Πάνος Νικολόπουλος και ο Γιάννης Ζερβός, Νομικός, Πρόεδρος της ΧΔ. Συντονίζει ο Διευθυντής της “Χ” Κωνσταντίνος Μπλάθρας. 

Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου αναφέρθηκε στους επίπονους δικαστικούς αγώνες τους οποίους διεξήγαγε και εξακολουθεί να διεξάγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δίκη κατά των μέτρων του 1ου εγκλεισμού καταργήθηκε, λόγω της επελθούσας μερικής άρσης των περιορισμών μετά το Μάιο, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει απόφαση επί της ουσίας. Επεσήμανε όμως ενδιαφέροντα σημεία στο σκεπτικό της απόφασης που εκδόθηκε επί της αιτήσεως προσωρινών μέτρων, παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν απορριπτική: Την ανάγκη εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης τυχόν παράτασης των μέτρων. Παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι δέουσα τεκμηρίωση, η οποία οφείλεται στον ελληνικό λαό, δεν υπήρξε από τη Διοίκηση.

Ο Πάνος Νικολόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι λόγω της πανδημίας επλήγησαν στον πυρήνα τους και άλλες ελευθερίες εκτός από τη θρησκευτική. Ότι οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία) επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι εκεί προσφεύγοντες ήταν και θρησκευτικές κοινότητες (εκκλησίες, συναγωγές), κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν παρουσίασε πειστική δική της πρόταση, ώστε να ληφθούν ηπιότερα μέτρα.

Ο Γιάννης Ζερβός αναφέρθηκε στην αρχή στο σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ότι όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, οι παρεκκλίσεις και οι περιορισμοί υπόκεινται σε τρεις γενικές προϋποθέσεις, την αναγκαιότητα, την αναλογικότητα με τη στενή έννοια και την προσωρινότητα. Παρά τις διακηρύξεις αυτές, που τυπικά υιοθετούνται απ’  όλους, τα μέτρα που έχουν  εφαρμοστεί στην Ελλάδα παραβιάζουν τις πιο πάνω αρχές και οι θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, περιλαμαβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας του άρθρου 13 του Συντάγματος, αλλά και του άρθρου 11 περί συναθροίσεων, καταπατούνται. Τόνισε ότι εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις με τις οποίες και η δημόσια υγεία να προστατεύεται και να περιορίζεται στο ελάχιστο η προσβολή των θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών.

                                                Αθήνα 14.12.2020 Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου