Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Μαθαίνοντας Ελληνική Ιστορία. Ιανουάριος 1949 : Όταν οι κομμουνιστοσυμμορίτες μπήκαν στην Νάουσα

...

Σήμερα, θα πάμε πίσω 72 χρόνια και θα δώσουμε «φωνή» στον κορυφαίο παλαιό δημοσιογράφο Βασίλειο (Βάσο) Τσιμπιδάρο, φέρνοντας στο φως μια ανταπόκρισή του από την Νάουσα, που δημοσιεύθηκε στο ΕΜΠΡΟΣ της 21ης Ιανουαρίου 1949.



«Από την Πέμπτη λοιπόν το απόγευμα, ο συμμορίτες είναι απολύτως κύριοι της καταστάσεως στη Νάουσα. Αρχίζουν αμέσως το πλιάτσικο. Μπαίνουν στο εργοστάσιο του Λαναρά. Τα αποθέματα που υπήρχαν εκεί μέσα, κουβέρτες κυρίως, ήσαν τεράστια. Μέχρι τα ταβάνια έφταναν τα δέματα. Οι συμμορίτες τα άνοιγαν, τα φόρτωναν στα μουλάρια και τάβγαζαν από την πόλι. Το ίδιο έγινε σε όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα εργοστάσια. Άλλα συνεργεία έσπαζαν τις πόρτες των καταστημάτων. Δεν άφησαν ούτε ένα. Μέχρι και στα κουρεία μπήκαν και τάγδυσαν από τους καθρέφτες μέχρι τα πινέλα κα τα μπουκαλάκια με τις μυρουδιές και το οινόπνευμα. Τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή βάζουν φωτιά στα εργοστάσια Λαναρά. Ρίχνουν τενεκέδες με πετρέλαιο κα βενζίνη κι΄ ύστερα βάζουν φωτιά. Όλοι οι γύρω λόφοι φωτίζονται. 

Ένας επιστάτης τολμά να ρωτήσει:
Γιατί το καίτε; Οι εργάτες που δουλεύουν εδώ είναι δικοί σας.
Ναι απαντά ο μοντέρνος Νέρωνας, αλλά αν δεν το κάψουμε πώς θάρθουν κι’ αυτοί στο βουνό;
Τετράγωνο επιχείρημα για τους κομμουνιστάς. 
Αν δυστυχήσεις μας ακολουθείς. Αν έχεις δουλειά και ζεις εν έρχεσαι μαζί μας. 

Με τη σειρά λοιπόν τινάζουν όλα τα εργοστάσια. Και το εργοστάσιο της Ηλεκτρικές. Η πολιτεία βυθίζεται στο σκοτάδι. Ο κόσμος τάχει χαμένα. Ακούει εκρήξεις, βλέπει φλόγες, φοβάται πως από στιγμή σε στιγμή θ΄ αρχίσει και το διάλεγμα για τους ομήρους. Τα περισσότερα σπίτια της Νάουσας έχουν κρύπτες, έχουν βαθειά υπόγεια. Κάθε οικογενειάρχης κοιτάζει να σιγουρέψει τα παιδιά του. Κρύβουν ακόμη και στρατιώτες. Την αυγή αντηχούν τα χωνιά:
Όλοι να μαζευτούν στις πλατείες γιατί θα βάλουμε φωτιά και θα κάψουμε τη Νάουσα.


Μαζεύονται στην πλατεία. Οι «καπετάνιοι» ζυγίζουν με το μάτι έναν έναν.
Εσύ, εσύ, εσύ.

Κοιτάζουν όλοι με τρόμο το δάχτυλο που θα κανονίσει την τύχη τους. Δυό τρεις κοπέλες, απ’ αυτές που είχαν ξεχωρίσει να τις πάρουν, κάνουν ένα βήμα μπροστά. Κάτι βάλανε στο μυαλό τους, για να γλυτώσουν από την ομηρία.
Καπετάνιε παρακαλούν, εμείς έχουμε μωρά στη κούνια. Τι μας θέλετε μαζί σας;




Τις κοιτάζει από την κορφή ως τα νύχια κι’ ύστερα πλησιάζει, χουφτώνει τα ρούχα, μπροστά στο στήθος και με νευρική κι’ απότομη κίνηση σκίζει το φουστάνι ως κάτω. Τα κορίτσια μένουν γυμνά ως τη μέση. Γίνονται παπαρούνες από ντροπή. Χουφτώνει το στήθος κάθε μιάς μπροστά στον μαρμαρωμένο κόσμο:
Αλήθεια ποιος κρατούσε σκλαβωμένη τη Νάουσα και την ελευθέρωσε ο «ΔΣΕ»;
Αφού δεν έχετε γάλα πώς έχετε μωρά;

Τις σπρώχνει με οργή στους άλλους ομήρους και γυρίζει στον βουβό κόσμο:
Ακούτε δε ρε. Η Νάουσα είναι δική μας. Κι’ αν φύγουμε θα ξανάρθουμε.

Σκύβουν όλοι το κεφάλι. Τι μπορούσαν να κάνουν; Τι μπορούσαν να ειπούν; 
Και τα καραβάνια με τους ομήρους ξεκινάνε. Μπροστά οι αιχμάλωτοι φαντάροι. Πίσω οι αιχμάλωτοι χωροφύλακες, δεμένοι τέσσαρες – τέσσαρες. Στους δρόμους της πόλεως μένουνε τα πτώματα εδώ κι’ εκεί. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να τ΄ αγγίξει. Κάπου βογγάει κάποιος τραυματισμένος βαριά…».

Αυτή ήταν η ανταπόκριση του Βασ. Τσιμπιδάρου, από την μαρτυρική Νάουσα, πριν από 72 χρόνια. Εικόνες φρίκης που είναι αδύνατο να πιστέψεις ότι τις δημιούργησαν άνθρωποι. Κι’ όμως…

Η λύσσα των κομμουνιστοσυμμοριτών να καταλάβουν ένα μεγάλο αστικό κέντρο είχε βάση. Ήθελαν έτσι να

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

H Oil One προσφεύγει στο ΣτΕ για να ρίχνει υγρά απόβλητα στη θάλασσα!

 


Δώσε θάρρος στον καπιταλιστή να σου κάνει την θάλασσα χωματερή! Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας μας, όταν διαβάζουμε στο ΤΟ ΒΗΜΑ ότι η Oil One συμφερόντων Μελισσανίδη επιμένει  στο αίτημά της να μπορεί να ρίξει επεξεργασμένα πετρελαιοειδή απόβλητα στη θάλασσα, παρά την ακύρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της αρχικής αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ύστερα από προσφυγή του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας!
Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει:

"Όπως είχε αποκαλύψει το in.gr η εταιρεία Oil One είχε ζητήσει να της δοθεί άδεια σε έκτακτες περιστάσεις να μπορεί να παροχετεύει επεξεργασμένα πετρελαιοειδή απόβλητα στη θάλασσα μέσω αγωγού. Και αυτό παρότι η εταιρεία μέχρι τότε είχε την υποχρέωση να τα παροχετεύει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για να περάσουν και από την Ψυτάλλεια αλλά και παρότι όλη η προσπάθεια που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες για να βελτιωθούν τα πράγματα στον Σαρωνικό στηρίχτηκε κατεξοχήν στην προσπάθεια να σταματήσουν να ρίχνονται απόβλητα στη θάλασσα.

Όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απάντησε θετικά στο αίτημα της Oil One, ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνα αντέδρασε άμεσα και προσέφυγε, ως είχε δικαίωμα, στο Υπουργείο
Περιβάλλοντος. Αυτό εξέτασε την προσφυγή και στις 26 Οκτωβρίου 2020 εξέδωσε απόφαση με την ακύρωνε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Γιατί ακυρώθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Η προσφυγή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας τεκμηρίωνε αναλυτικά γιατί έπρεπε να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Υποστήριζε ότι η απόφαση ερχόταν σε σύγκρουση με την εθνική στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που αποτελεί και εναρμόνιση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο. Αντί να βελτιώνει τα πράγματα, τα κάνει χειρότερα εφόσον περιέχει σοβαρούς κινδύνους για υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Από την άλλη, γιατί καθώς αποτελεί ουσιώδη μεταβολή, θα έπρεπε να κατατεθεί νέα ΜΠΕ και όχι τροποποίηση. Επιπλέον, το Σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων πλοίων του ΟΛΠ, όπως και η ΚΥΑ που ρυθμίζει τα σχετικά με πετρελαιοειδή απόβλητα σε λιμενικές εγκαταστάσεις, πουθενά δεν αναφέρουν δυνατότητα απόρριψης αποβλήτων απευθείας στη θάλασσα. Ως προς το επιχείρημα για το τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος και δυσλειτουργίας του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, η προσφυγή επιμένει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η μέριμνα για την ύπαρξη και άλλης εγκατάστασης ή προσωρινής αποθήκευσης.

Τα βασικά επιχειρήματα έγιναν δεκτά. Έτσι η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα ότι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου