Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

3 μεγάλα fake news των Συριζαίων για τις πυρκαγιές

 


Με fake news σχετικά με τις πυρκαγιές έχει κατακλυστεί τις τελευταίες μέρες το διαδίκτυο.

Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι διαδίδονται είτε από τα λεγόμενα «τρολς» του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, ή ακόμα και από στελέχη όπως ο Πολάκης, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και με τις πυρκαγιές:

  1. Οι «υπεράνθρωποι» Ρουμάνοι πυροσβέστες που θα έσβηναν την πυρκαγιά σε μία μέρα και ότι οι ίδιοι «σβήνουν τη φωτιά με φωτιά».

Το συγκεκριμένο αναδημοσιεύτηκε από πολλά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στα social media.

Ήταν τόσο μεγάλη η διάδοση της συγκεκριμένης ψεύτικης είδησης, που η επίσημη αποστολή των Ρουμάνων πυροσβεστών έβγαλε ανακοίνωση για να τη διαψεύσει.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή που υπογράφεται από τον διοικητή των Ρουμάνων πυροσβεστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, Φλόριν Ποπ:

Δεν δηλώσαμε ότι οι δασικές φωτιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή που εμείς επιχειρούσαμε, κάτω από την καθοδήγηση του συνδέσμου μας, αξιωματικού στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να σβηστούν σε μια μέρα».

Χαρακτήρισε δε «τεράστιο ψέμα» όσα γράφτηκαν στο militaire.gr

Για το ότι οι ίδιοι «σβήνουν τη φωτιά με φωτιά» ρητά δηλώνουν ότι βάσει και των δικών τους επιχειρησιακών πρωτοκόλλων η μέθοδος αυτή κατάσβεσης αντενδείκνυται.

Αποκαλυπτικό για το πώς διαδόθηκαν τα συγκεκριμένα fake news είναι ένα thread στο twitter το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ

2. Ο Πρόεδρος της Γορτυνίας ο οποίος ανασκεύασε τη δήλωσή του για απαίτηση «πολιτικού μέσου» από ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. για βοήθεια στις πυρκαγιές

Το συγκεκριμένο το χρησιμοποίησε μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή συνέντευξή του και ενώ είχε ήδη ανασκευάσει ο Πρόεδρος της Κοινότητας τη δήλωσή του.

Τι συνέβη:

Αρχικά έπαιξε αυτή η δήλωση, στην οποία ο πρόεδρος της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας, Δημήτρης Δημητρακόπουλος μίλησε σε δημοσιογράφους τοπικού καναλιού, αναφέροντας, ότι ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος, τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο.

Στη συνέχεια όμως και μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο ο ίδιος υποστήριξε ότι πάνω στον πανικό του μπερδεύτηκε και δεν επικοινώνησε με το σωστό άτομο για να ζητήσει τη βοήθεια των πυροσβεστικών μέσων.

«Πάνω στα νεύρα σου εκείνη την ώρα και την αναμπουμπούλα δεν ξέρεις τι ακριβώς λες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Χώρας Γορτυνίας, συμπληρώνοντας πως το όνομα που ανέφερε ήταν λάθος. «Δέχτηκα εκατό τηλέφωνα. Νόμιζα, πως το όνομα αυτό ήταν της πυροσβεστικής. Δικό μου λάθος» πρόσθεσε.

Η ραδιοφωνική συνέντευξη με την οποία ανασκέυασε:

3. «Μετά τις φωτιές θα μπουν ανεμογεννήτριες»

Από τα πιο διαδεδομένα fake news.

Το χρησιμοποίησε ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε, ενώ ο Παύλος Πολάκης έχει κάνει πολλές αναρτήσεις για το θέμα (Δείτε εδώ και εδώ).

Ο Πολάκης μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο που χρησιμοποίησε 2 φωτογραφίες επί ΣΥΡΙΖΑ, συσχετίζοντας την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2017 στην Μακύνεια, με τη δημιουργία του πάρκου με τις ανεμογεννήτριες... το οποίο είχε όμως εγκριθεί το 2014, δηλ. τρία χρόνια πριν τη φωτιά!!!

Για το θέμα των ανεμογγενητριών και γιατί στην πραγματικότητα οι πυρκαγιές δυσκολεύουν και δεν διευκολύνουν την τοποθέτησή τους έκανε ανάρτηση η επικεφαλής της WWF.

Σε αυτήν παραθέτει την άποψη νομικού και επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα όσα διαδίδονται ότι οι δασικές εκτάσεις στην Εύβοια κάηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Συγκεκριμένα ο νομικός Γιώργος Καραβοκύρης αναφέρει και η κυρία Νάντσου το αναδημοσιεύει:

"Δεν χρειάζεται να κάψει κανείς το δάσος για να εγκαταστήσει ΑΠΕ (αντιθέτως, η φωτιά ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποτραπεί το έργο). Ούτε το μείζον ερμηνευτικό στοίχημα του νομικού πλαισίου -και της απόφασης του ΣτΕ που υπερβαίνει τη γραμματική ερμηνεία- είναι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, αλλά η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η βασική μέριμνα και πολλές φορές τα νομικά είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να συζητάμε με ακρίβεια και πολιτικά".

Η ανάρτησή της:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου