Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

«Ο άνθρωπος του Θεού»: Κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα

 Γράφει ο Νικόλας Γιάννου (τελειόφοιτος Θεολογίας ΕΚΠΑ)




Μιας και το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος αποφάσισα να παρακολουθήσω σε θερινό κινηματογράφο την νέα ταινία που κυκλοφορεί με θέμα την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, «Ο άνθρωπος του Θεού».

Η ταινία αυτή φέρνει κάτι καινούριο στα ελληνικά δεδομένα καθώς παρά την μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο η Ορθοδοξία στην χώρα μας δεν υπάρχει ανάλογη μεταφορά στην μεγάλη οθόνη με ταινίες χριστιανικού περιεχομένου κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

Η ταινία ξεκινά στην Αλεξάνδρεια το 1890  με εκεί ιεράρχες να συνωμοτούν για την συκοφαντία του Νεκτάριου  ο οποίος τότε ήταν Μητροπολίτης Πενταπόλεως και λογικός διάδοχος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Εν συνεχεία η πλοκή ακολουθεί την πορεία του βίου του Αγίου Νεκταρίου με την εξορία του από την Αίγυπτο, τον ερχομό του στην Ελλάδα, την αναζήτηση ποιμνίου, την δράση του στην Ριζάρειο Σχολή και τέλος το έργο του στην Αίγινα μέχρι και την κοίμηση του.

Χωρίς να αναλώνεται με flashbacks και αναίτια μπρος – πίσω που θα μπέρδευαν παρά την διάρκεια του, ο «Άνθρωπος του Θεού» δεν κουράζει τον θεατή με την σκηνοθεσία της Γέλενα Πόποβιτς να καταφέρνει να κάνει το έργο αρκετά ευχάριστο στην παρακολούθηση  αλλά και να συγκινήσει.

Ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης ενσαρκώνει άψογα τον Άγιο όπως τον έχουμε στο μυαλό μας ενώ το παίξιμο των υπολοίπων ηθοποιών μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο θεατρικό παρά ρεαλιστικό. Αυτό είναι κάτι όμως που δεν είναι κατ’ ανάγκην και πάντα κακό αλλά πολλές φορές γίνεται επίτηδες από τον σκηνοθέτη. Η μεταφορά ενός συναξαριού επί της ουσίας στην μεγάλη οθόνη δεν απαιτεί διαλόγους μιας ταινίας δράσης.

Μέσα από την ταινία αυτή μαθαίνουμε για αρκετά περιστατικά από τον βίο του Αγίου, θαύματα, άδικες κατηγορίες ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην ταπείνωση που έδειξε παρά τις κακουχίες. Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει μια… αγιογραφία του Αγίου χάνει το όλο νόημα της ταινίας που είναι ακριβώς αυτό.

Συνίσταται ανεπιφύλακτα για κάποιον που πιστεύει και επιθυμεί να δει τον βίο του Αγίου να ζωντανεύει μέσω της έβδομης τέχνης αλλά μπορεί κάλλιστα να την παρακολουθήσει και ένας ενδιαφερόμενος σχετικά με μια προσωπικότητα σαν αυτή που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη.

https://www.thepresident.gr/2021/08/29/o-anthropos-toy-theoy-kati-protognoro-gia-ta-ellinika-dedomena-grafei-o-nikolas-giannoy/?fbclid=IwAR3NFCYW3pjWarFg0seWcXjNAW7wLmQlwCuyxHn_pHCml2K6F-9W_t2sbMg








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου