Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΑΝΤΡΕΟΥ

Ο Αντρέας Αντρέου απαντά στις ερωτήσεις  Γιώργου Τσουμάνη για την Pilitouromanou.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Α. ΑΝΤΡΕΟΥ

Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε έναν νέο άνθρωπο. Ένας νέος εθνικιστής συγγραφεάς από την Κύπρο έχει να μας πει πολλά.


1) Είσαι ένας νέος άνθρωπος, ίσως μέχρι τώρα έχεις αναθεωρήσει κάποιες θέσεις σου είτε ίσως στο μέλλον. Ποιός είναι πολιτικά ο Αντρέας Αντρέου;

2) Επί ευκαιρία που είσαι από την Μεγαλόνησο θα ήθελα να μας σχολιάσεις την πολιτική κατάσταση σήμερα εκεί;

3) Ποια είναι η ευθύνη των Kissinger, Ιωαννίδη, Καραμανλή, Σαμψών, Μακαρίου για την μαύρη εκείνη περίοδο και τα γεγονότα που ακολούθησαν;

4) Τι σημαίνει για εσένα εθνικισμός στην  Κύπρο;

5) Ποια είναι γραμμή των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις ελληνοκυπριακές σχέσεις από το 1974 μέχρι και σήμερα;

6) Εκτός από το βιβλίο "Το μέλλον των παιδιών μας''με τι άλλο έχεις ασχοληθεί σε πολιτικό επίπεδο και πώς βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον;

7) Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις μέσα από το βιβλίο σου;

8) Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον Αλέξανδρο Καρρά και τις "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΩΡ", πώς τις βλέπεις μελλοντικά;

9) Η κατάσταση που περιγράφεις στο βιβλίο είναι κάτι το οποίο μπορεί η Κύπρος να αποφύγει ή δεν είσαι αισιόδοξος;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

1)     Να αναθεωρήσω θέσεις μου; Κομματάκι δύσκολο. Βέβαια, μελετώντας μαθαίνεις όλο και περισσότερα και προσθέτεις στις θέσεις σου. Αλλά να αναθεωρήσω θέσεις και ιδέες μου όσον αφορά σημαντικά ζητήματα, θα το θεωρήσω αδύνατον. Τον Αντρέα Αντρέου, πολιτικά δεν μπορείς να τον καλουπώσεις σε στερεότυπα και κούφιες ιδεοληψίες. Αγωνίζεται για τα δίκαια του Ελληνισμού και στην Κύπρο, αλλά και όπου ζουν κι αναπνέουν Έλληνες. Και δεν θα συμβιβαστεί με μέσες λύσεις.

2)     Με αφορμή την ερώτηση αυτή, θέλω να τονίσω την αναγκαιότητα του να ενημερωθεί κατάλληλα ο μέσος Ελλαδίτης για την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και για το πόση σημασία έχει γεωστρατηγικά η Μεγαλόνησος όσον αφορά τα σχέδια της Τουρκίας για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Φτάνει μια ματιά στα σχέδια του Νιχάτ Ερίμ τη δεκαετία του ΄50 για να δείτε ότι ο Τούρκος έχει εδώ και καιρό την Κύπρο στο μάτι και δεν θα την αφήσει τόσο εύκολα. Η κατάσταση στο νησί, μπορεί να χαρακτηριστεί και τραγική. Παγιδευτήκαμε μόνοι μας σε ένα φαύλο κύκλο συνομιλιών περί της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που δεν οδηγεί πουθενά. Να θυμηθούν όλοι όμως, ότι ο λαός της Κύπρου απάντησε το 2004 εάν θέλει την λύση αυτή ή όχι, απορρίπτοντας το Σχέδιο Ανάν. Δεν είναι μόνο το Κυπριακό που αντιμετωπίζουμε. Ένας άλλος βραχνάς είναι πλέον και η λαθρομετανάστευση, την οποία ουδείς πήρε στα σοβαρά και ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τόσο εύκολα το καλοστημένο του σχέδιο για εξισλαμισμό της Γης μας μέσω των λαθρομεταναστών.

3)     Είναι πλέον ανούσιο να επιρρίπτουμε ευθύνες σε πρόσωπα του τότε για τα σφάλματα που έχουν διαπράξει. Προσωπικά, βρίσκω το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, αλλά πλέον δεν ωφελεί σε τίποτα αυτή η συζήτηση. Ζούμε στο 2021. Τώρα, τι κάνουμε; Αυτό με απασχολεί εμένα.

4)     Εθνικισμός δεν είναι τα συνθήματα και η αδράνεια. Εθνικισμός είναι διανόηση και υπεράσπιση του Έθνους. Δόθηκε μια λανθασμένη εντύπωση στις κοινωνίες Κύπρου και Ελλάδος για το τι εστί Εθνικισμός. Και αυτό είναι μέγα λάθος. Και θα φροντίσουμε να αλλάξει αυτό. Εθνικισμός δεν είναι άκρα. Είναι η φωνή της λογικής. Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος στον κάθε έναν. Επιλέγω να είμαι πατριδολάτρης, άρα Εθνικιστής. Ούτε αντισημίτης, ούτε τίποτα. Ουδεμία σχέση έχουμε με ιδεοληψίες ξένων κρατών. Έχουμε ένα πόθο να δούμε μια Μεγάλη Ελλάδα.

5)     Όλοι θεωρούν την Ελλάδα ως σύμμαχο. Μέγα λάθος. Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να είναι ένα. Να είναι μια γροθιά.

6)     Πολιτική κάνω καθημερινά. Δεν είναι ανάγκη να είσαι σε κάποιο κόμμα για να παράγεις πολιτική. «Το μέλλον των παιδιών μας», διαβάζοντάς το, κατανοείς πολλές από τις πολιτικές μου θέσεις, αλλά και ανησυχίες για το αύριο. Τώρα όσον αφορά το μέλλον, δεν ξέρεις. Έχουμε ανάγκη από κάτι αγνό, με θέσεις καθαρά συμφέρουσες για το Έθνος, χωρίς να μένει μόνο στα συνθήματα και τον λαικισμό.

7)     Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι και πολύ μακριά εάν δεν πάρουμε τις τύχες του Έθνους στα χέρια μας.

8)     Με τον Αλέξανδρο, τον οποίο κι ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την άριστη συνεργασία μας και τον επαγγελματισμό του, μας ενώνουν πολλά. Πολλές καινοτόμες ιδέες και όρεξη για δουλειά και έργο. Ήδη δουλεύουμε για ένα νέο έργο μου, που αφορά τη γενέτειρά μου, την Τηλλυρία. Το νέο μου βιβλίο θα ονομάζεται «ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» και θα το έχουμε σύντομα στα χέρια μας.

9)     Εάν δεν ήμουν αισιόδοξος ότι μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, δεν θα το έγραφα, γιατί προφανώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο. Ναι, μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση. Φτάνει να παρθούν τολμηρές αποφάσεις και να καλλιεργηθεί στην παιδεία μας ξανά το αίσθημα της αγάπης προς την πατρίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου