Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Συνεχίζεται η άνοδος των καταθέσεων - Ρεκόρ δεκαετίας

 








                                                    capital.gr

            Του Λεωνίδα Στεργίου


Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2011 έφτασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, ύστερα από νέα μεγάλη άνοδο που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο, παρά τις προβλέψεις για σταδιακή κόπωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 173 δισ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο που για τελευταία φορά το είδαμε τον Δεκέμβριο του 2011. Το νέο ρεκόρ δεκαετίας προέκυψε από νέα σημαντική άνοδο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.


Image
Καθαρή ροή καταθέσεων
(Ποσά σε δισ. ευρώ)
Σύνολο έτους
2020
2021 (Ιαν.-Σεπτ.)
Chart
Image
Image
Μέση μηνιαία αποταμίευση
2020
2021 (Ιαν.-Σεπτ.)
Chart
Image
Image
* Εξαιρούνται ασφαλιστικές επιχειρήσεις και άλλες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, όπως επενδυτικοί οργανισμοί.

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η αύξηση των καταθέσεων στις επιχειρήσεις προέρχεται σε κάποιο βαθμό από εκταμιεύσεις δανείων και από άλλες μορφές πιστώσεων. Στα νοικοκυριά, πέραν από τα μέτρα στήριξης που συνεχίζονται, παρατηρήθηκε μια μικρή αυτοσυγκράτηση στις δαπάνες, με εξαίρεση τον Αύγουστο.

Οι κινήσεις στα νοικοκυριά

Η καθαρή αποταμίευση των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο ήταν 503 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, κατά 9,9%. Η άνοδος προήλθε από αύξηση των λογαριασμών όψεως κατά 4,3 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 40,1%. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ (ετήσια άνοδος 22,4%), ενώ συνεχίστηκε η μείωση στις προθεσμιακές καταθέσεις κατά 7,3 δισ. ευρώ (ετήσιος ρυθμός μεταβολής -24,5%). Έτσι, οι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής κινήθηκαν τον Σεπτέμβριο πάνω από τον μέσο ρυθμό μεταβολής από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Στην πλευρά των δανείων, οι αποπληρωμές ήταν μεγαλύτερες από τα νέα δάνεια κατά 97 εκατ.

Στα νοικοκυριά, οι νέες χορηγήσεις παραμένουν μικρότερες από τις αποπληρωμές. Ωστόσο, η διαφορά αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Αυτό συνάδει με τη γενικότερη αύξηση της ζήτησης για δάνεια κυρίως στεγαστικά. Οι τράπεζες περιμένουν στο δ’ τρίμηνο, η ζήτηση για στεγαστικά να αυξηθεί περισσότερο, σε σύγκριση με την καταναλωτική πίστη.

Επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις, οι καταθέσεις αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 248 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 26,3%. Οι καταθέσεις όψεως αυξήθηκαν κατά 32% (+€329 εκατ.), ενώ οι προθεσμιακές μειώθηκαν κατά 16% (-€81 εκατ.). Παρατηρώντας την πλευρά των δανείων, οι νέες εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τον Σεπτέμβριο τις αποπληρωμές κατά 378 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, υπήρξε θετική πιστωτική επέκταση που εμφανίστηκε στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο, όταν τους προηγούμενους μήνες ήταν αρνητική. Συνεπώς, ένα μέρος της αύξησης των καταθέσεων στις επιχειρήσεις μπορεί να προέρχεται από τα δάνεια.

Γ’ και δ’ τρίμηνο

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το γ’ τρίμηνο παρατηρήθηκε μια μικρή αυτοσυγκράτηση των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, παρά το άνοιγμα της αγοράς και της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό έγινε φανερό στα καταναλωτικά δάνεια. Στα στεγαστικά, δεν παρατηρήθηκε κάμψη στη ζήτηση, αλλά αυξήθηκε, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, η βοήθεια από την οικογένεια και η ίδια συμμετοχή. Οπότε, εκταμιεύθηκαν μικρότερα ποσά. Στην κατανάλωση, η μικρή επιβράδυνση παρατηρήθηκε κυρίως τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Στις επιχειρήσεις δεν αναμένονταν μεγάλες μεταβολές, πλην των μεγάλων αποπληρωμών από κλάδους των οποίων οι εισπράξεις συνδέονται με την καλοκαιρινή σεζόν, όπως ξενοδοχεία, εστίαση, κλπ.

Για το τελευταίο τρίμηνο αναμένονται μεγαλύτερες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, αλλά και αύξηση των πληρωμών διαφόρων υποχρεώσεων, καθώς αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης για την πανδημία. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η παράταση του προγράμματος Γέφυρα (επιδότηση δόσεων) μέχρι το τέλος του έτους (που θα έληγε τον Σεπτέμβριο), αλλά και το "κούρεμα” στις επιστρεπτέες.

https://www.capital.gr/oikonomia/3591413/sunexizetai-i-anodos-ton-katatheseon-rekor-dekaetias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου