Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου
Η περίπτωση της αγοράς του Twitter από τον Ιλον Μασκ προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όχι τόσο γιατί ο γνωστός για τις ιδιορρυθμίες αλλά και το όραμα του Νοτιοαφρικανός έχει ταλέντο στο να συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά γιατί όλοι εδώ και καιρό παραδέχονται το πρόβλημα που υπάρχει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον λογοκριτικό ρόλο τους.
Όμως κατ΄ εμέ πιο σοβαρή εξέλιξη που φέρνει η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση δεν είναι το αν θα αλλάξει η πολιτική λογοκρισίας στο twitter, θα επιστρέψει σε αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ και θα υπάρχει μια πιο ζυγισμένη προσέγγιση των ζητημάτων της ελευθερίας του λόγου. Η πραγματικά επαναστατική υπόσχεση του Ιλον Μασκ είναι αυτή της "αλγοριθμικής διαφάνειας". Αυτό που υποσχέθηκε περί διαφανούς κώδικα της πλατφόρμας, που θα βρίσκεται σε δημόσια θέα, σημαίνει ότι θέτει ένα νέο στάνταρ στον τρόπο διαχείρισης των τεραστίων αυτών οργανισμών, που δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν ό,τι θέλουν κρυπτόμενοι πίσω από την "ιδιωτικότητα" των αλγορίθμων τους.
Πρόκειται για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται προκειμένου να χειραγωγούνται αποτελέσματα, να μπαίνει "σιωπητήριο" σε απόψεις που δεν αρέσουν, να γίνεται η "εμπορική εκμετάλλευση" των χρηστών και όλα τα υπόλοιπα. Με τους αλγορίθμους "δημόσιους" πλέον κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης θα είναι εμφανής σε όλους. Εκεί φαίνεται να ποντάρει και ο Ιλον Μασκ, ο οποίος, από ό,τι φαίνεται, είναι δατεθειμένος να στοιχηματίσεισε αυτή τη διαφάνεια, που θα σημάνει ταυτόχρονα την ταχύτερη ανάπτυξη και διόρθωσή τους προκειμένου να αντισταθμίσει έτσι τα οφέλη που καρπώνονται οι άλλες πλατφόρμες εξυπηρετώντας εμπορικά και πολιτικά λειτουργώντας ως μηχανισμοί εμπέδωσης της επικρατούσας άποψης. Απέναντι σε αυτό ο Μασκ επιχειρεί ένα "άλμα προς τα εμπρός", που θα του αποφέρει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερα κέρδη, μέσω ενός προϊόντος που θα γίνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα ποιοτικότερο από αυτό το των ανταγωνιστών του.
Το αν θα πετύχει δεν είναι σίγουρο. Ουσιαστικά ποντάρει στη διάχυση της πληροφορίας και κατά της περιφρούρησής του. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα χτύπημα στο κλειστό σύστημα που κάποιες ήθελαν να δημιουργήσουν μέσω των εξαγορών πιθανών ανταγωνιστών τους, όταν ακόμη αυτές βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο.
Ο Ιλον Μασκ έρχεται στην ουσία με μια επιχειρηματική κίνηση να κάνει αυτό που απέτυχαν να κάνουν οι μηχανισμοί, σκοπεύοντας μάλλον να καταστήσει "μη βιώσιμες" τεχνολογικά τις παλαιού τύπου πρακτικές που εξασφάλιζαν πλήρη ασυδοσία στις μεγάλες πολυεθνικές. Και αν στην πορεία βγάλει ακόμη μερικά δισεκατομμύρια, θα το έχει κάνει υπερασπιζόμενος την αξία του προσώπου, του ατόμου, έναντι της τεχνοκρατικής ασυδοσίας. Οπότε "χαλάλι του", αφού ο άνθρωπος έχει όραμα...
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"