Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Γαλλία: Η Λεπέν κλείνει την «ψαλίδα» από Μακρόν

                 Νέα Δημοσκόπηση για τον β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία


Μια εβδομάδα περίπου πριν από τον β΄ γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, νέα δημοσκόπηση δείχνει να μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Odoxa-Mascaret που διενεργήθηκε στις 14 Απριλίου για το «L'Obs», το 41,5% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν τον σημερινό Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το 37% θα ψηφίσει την Μαρίν Λεπέν. Στο 21,5% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι και αυτοί που θα απέχουν.

Παρατηρούμε πως ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν που διεκδικεί δεύτερη πενταετή θητεία έχει σταθερά πτωτική πορεία.

Έναν μήνα πριν η διαφορά ανάμεσα τους ήταν 58% για τον απερχόμενο Πρόεδρο έναντι 42% για την Μαρίν Λεπέν. Ακόμη πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν φαινόταν να έχει 54,5% έναντι του 45,5% της Λεπέν.

Όσο πλησιάζουμε όμως τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών, η διαφορά γίνεται όλο και πιο μικρή. Αυτές οι δημοσκοπήσεις προκαλούν ανησυχία στο στρατόπεδο του Γάλλου Προέδρου. Προσπαθεί να διεκδικήσει τους ψηφοφόρους του αριστερού υποψηφίου Μελανσόν, οι οποίοι όπως φαίνεται μπορούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι πεπεισμένοι ότι θα κατορθώσουν να προσελκύσουν τους περισσότερους από αυτούς τους ψηφοφόρους καθότι προέρχονται κυρίως από το σοσιαλιστικό ρεύμα.

Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην περιοχή Ερ, η υποψήφια του κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε τις επιθέσεις στη δημοκρατία από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την άσκηση της διακυβέρνησης, η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε προτάσεις για αλλαγές του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για τα επιδόματα στους μετανάστες, κάνοντας λόγο για «εθνική προτίμηση στους Γάλλους».

Στην συνέντευξη Τύπου, ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος σε ΜΜΕ στα γραφεία της, το βράδυ του πρώτου γύρου («Quotidien», Les Jours, ακόμη και το BBC) και αν «αυτό σημαίνει την απαρχή κακών σχέσεων με τα μίντια».«Εσείς είστε ο μόνος που διαμαρτύρεται», του απάντησε η Μαρίν Λεπέν, και συνέχισε: «Εξάλλου, ναι, πρόκειται για την εκπομπή “Quotidien”… Το “Quotidien” δεν είναι ενημερωτική εκπομπή, δεν είναι δημοσιογράφοι. Το “Quotidien” είναι διασκεδαστές. Μερικές φορές αστείοι, δεν λέω. Αλλά είναι εκπομπή ψυχαγωγίας». Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Libération» πήρε το λόγο: «Κι εσείς θα αποφασίσετε ποιος είναι δημοσιογράφος και ποιος όχι;». «Ε, ναι. Είμαι στο γραφείο μου. Επομένως, εγώ αποφασίζω. Παίρνω την ευθύνη όταν εγώ αποφασίζω! Δίνω άδεια σε όλους τους άλλους δημοσιογράφους, ακόμη κι αν είναι εχθρικοί, όπως εσείς», απάντησε σε έντονο ύφος η Μαρίν Λεπέν. Τα λόγια της προκάλεσαν σάλο. Η Μαρίν Λεπέν κατηγορήθηκε ότι την προηγούμενη ημέρα αρνήθηκε να δεχθεί τη δημοσιογράφο Anne-Sophie Lapix, του καναλιού France2, ως παρουσιάστρια στο debate που ίσως κάνει με τον Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ των δύο γύρων, με το επιχείρημα ότι ήταν «εχθρική».


Αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας η Μαρίν Λεπέν, θα απαγορεύσει τη μαντήλα στο δημόσιο χώρο, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο κανάλι BFMTV-RMC. Στην ίδια εκπομπή είχε εξηγήσει ότι θα καταθέσει αμέσως μετά την εκλογή της σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της ισλαμικής ιδεολογίας. Ο Μακρόν έχει επικρίνει αυτές τις προτάσεις, αποκαλώντας τες διχαστικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου