Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ηττημένη η Λεπέν;

 


Τίποτα δεν τελείωσε, διαμηνύει από το βράδυ της Κυριακής η Λεπέν.


  Η ηγέτιδα του Ενικού χώρου όπως την αποκαλούν πολλοί ανέβασε εντυπωσιακά τα ποσοστά του κόμματός της στις τελευταίες γαλλικές εκλογές. Το βράδυ της Κυριακής, η Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της ενώ ισχυρίστηκε ότι το ποσοστό του 42% που συγκέντρωσε συνιστούσε «μια νίκη από μόνη της», τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα της εναντίον του Μακρόν. Προειδοποιώντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι «το ίδιο βάναυσα όσο τα τελευταία πέντε χρόνια», δεσμεύτηκε: «Θα συνεχίσω την αφοσίωσή μου στη Γαλλία και τους Γάλλους. Δεν τελείωσε. Σε λίγες εβδομάδες έχουμε βουλευτικές εκλογές».

  Ο επανεκλεγείς Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει τη μάχη για να διασφαλίσει το κίνημα του μαζί με τους συμμάχους του την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Φαίνεται να είναι κοντά το γεγονός της συγκατοίκησης με «εχθρική» κυβέρνηση κάτι το οποίο θα δυσκόλευε κάθε κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πραγματικά θα είναι μια μεγάλη νίκη της  Μαρίν Λεπέν.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας οι ψήφοι που έλαβε η Ευρωσκεπτικιστική Δεξιά, σύνολο τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν (23,1%) και του Ερίκ Ζεμούρ (7,1%), ξεπέρασαν στον πρώτο γύρο τα ποσοστά της Αριστεράς συγκεντρωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

  Πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε πως η Μαρίν Λεπέν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν 12 και 19 Ιουνίου. Πρόσθεσε επίσης πως στόχος του RN είναι να διπλασιάσει τις βουλευτικές έδρες από 8 στις 15 ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. 

  O δεύτερος υποψήφιος του εθνικού χώρου Ερίκ Ζεμμούρ, στήριξε ανοιχτά την Μαρίν Λεπέν στο Β΄ Γύρο στην ομιλία του μετά τις εκλογές. Ζητά με κάθε προσωπικό ρίσκο να ενωθεί ο πατριωτικός - εθνικιστικός χώρος της Γαλλίας. Οι Γάλλοι να ενωθούν έναντι του Μακρόν και της Αριστεράς του Μελανσόν χωρίς προσωπικά συμφέρονται. Προσκαλεί την Μαρίν Λεπέν να αποδεχθεί το χέρι που της απλώνει και να αφήσουν κάθε προσωπική διαφορά, για το καλό της Γαλλίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου