Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Θεαματική η ζήτηση για το 30ετές ομόλογο - Πάνω από €17 δισ. οι προσφορές, υποχωρεί το επιτόκιο



Της Ελευθερίας Κούρταλη

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση-ορόσημο του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία και "επισφραγίζει" την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, σε όρους της αγοράς ομολόγων, ενώ η ζήτηση είναι ήδη πολύ ισχυρή καθώς μέσα σε λιγότερο από 1,5 ώρα είχαν συγκεντρωθεί προσφορές άνω των 17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών θα κλείσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Η κίνηση αν και αιφνιδίασε την αγορά ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη για πολλούς "παίκτες" καθώς η συζήτηση για μία έκδοση μεγάλης διάρκειας από την Ελλάδα γίνεται εδώ και καιρό, με τους primary dealers να "σπρώχνουν" τον ΟΔΔΗΧ από τα τέλη του 2020 για αυτήν την "έξοδο". Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η επιτυχία της σημερινής "τολμηρής" έκδοσης, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, θα αποτελέσει ένα σημαντικό σήμα για τους επενδυτές. Ισχυρός "σύμμαχος" σε αυτές τις κινήσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι η ΕΚΤ και το PEPP.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 150-155 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή 1,9%-1,95%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η απόδοση κοντά στο 1,75%-1,80% θα αποτελούσε μία "δίκαιη τιμολόγηση" για τον 30ετή ελληνικό τίτλο, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,43% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,59%. Το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, αποτέλεσε έναν πρώτο δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου.

Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει αποφασιστεί, καθώς θα καθοριστεί από την επενδυτική ζήτηση, ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να προχωρά σε εκδόσεις οι οποίες βοηθούν στο "χτίσιμο" μιας υγιούς καμπύλης, με την τελευταία έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και ένα ποσό άντλησης κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ αφήνει περιθώρια για reopening του τίτλου αργότερα μέσα στο έτος, αν και η άντληση ενός μεγαλύτερου ποσού και προς τα 3 δισ. ευρώ θεωρείται απόλυτα εφικτή. Πάντως, μεγαλύτερη σημασία έχει για την Ελλάδα το "μήνυμα" που στέλνει αυτή η έκδοση, παρά το ποσό που θα συγκεντρώσει από τις προσφορές των επενδυτών.

Σημειώνεται πως την έκδοση "τρέχουν" οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη τον Ιανουάριο του 2052.  Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί "ορόσημο" και απόδειξη ότι η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- μπορεί να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας και έτσι δίνει στη χώρα τον τίτλο μίας κανονικής αγοράς, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την ελληνική καμπύλη. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν το 2008.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ εντός του μήνα σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, δημιουργούν ένα ευνοϊκό έδαφος για τα ελληνικά ομόλογα και ο ΟΔΔΗΧ, όπως είναι λογικό, έχει κάθε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτές τις πολύ καλές συνθήκες. Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα υψηλότερα επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων δεν είναι επιθυμητά και ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει σημαντικά τους ρυθμούς αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PEPP, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ θα κλάνει πλήρη χρήση του φακέλου του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2022 (τουλάχιστον).

https://www.capital.gr/agores/3532549/theamatiki-i-zitisi-gia-to-30etes-omologo-pano-apo-17-dis-oi-prosfores-upoxorei-to-epitokio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου