Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Μεταρρύθμιση: Αξιολόγηση στο Δημόσιο με μπόνους

 


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σειρά αλλαγών στη δημόσια διοίκηση προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Στην "καρδιά" αυτών βρίσκεται το νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων αλλά και επιβράβευσης, το οποίο επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο. Βασικό νέο στοιχείο του σχεδιαζόμενου αυτού συστήματος (για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία έως τέλος του τρέχοντος έτους) θα είναι η στοχοθεσία.

Παράλληλα, εντός του τρέχοντος μηνός επιδιώκεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του lobbying.

Από Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο "καθεστώς" τηλεργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ έπειτα (τον Οκτώβριο) θα ολοκληρωθεί ο νέος ετήσιος προγραμματισμός τακτικών προσλήψεων.

Το Νοέμβριο, μάλιστα, θα γίνουν οι πρώτες εξετάσεις με βάση το νέο πλαίσιο που πέρασε ο ΥΠΕΣ για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Πιο αναλυτικά, τα πέντε βασικά πεδία παρεμβάσεων στο Δημόσιο έχουν ως εξής:

1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ, ΜΠΟΝΟΥΣ

Με βάση τη στοχοθεσία θα γίνεται η αξιολόγηση, η επιλογή προϊσταμένων, αλλά θα δίνεται και το νέο μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών στο "Κ", εξηγώντας πως η διαμόρφωση στόχων ανά δημόσια υπηρεσία θα αποτελέσει το "κλειδί" για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, την επιλογή διευθυντών και γενικών διευθυντών αλλά και την επιβράβευση των πιο αποδοτικών υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, συνεργάτες του ΥΠΕΣ, κ. Μάκη Βορίδη, αναφέρουν πως αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα πλαίσιο στόχων για κάθε υπουργείο και εποπτευόμενο φορέα. Αφού διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο, θα προχωρήσει η αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων (είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), αλλά και του μπόνους παραγωγικότητας, με πόρους, μάλιστα, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τις παρεμβάσεις αυτές, έως τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ LOBBYING 

Έως τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει έρθει σε δημόσια διαβούλευση και αφορά το lobbying (ν/σ για "ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας").

Σύμφωνα με την έκθεση των συνεπειών του εν λόγω ν/σ, στόχος είναι "η δημιουργία ενός νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της επικοινωνίας των θεσμικών φορέων της Πολιτείας με εκπροσώπους συμφερόντων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής".

Με το ίδιο ν/σ εισάγεται "ως βασική αρχή η γενική απαγόρευση αποδοχής δώρων, παροχών ή άλλων ωφελημάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης, αποβλέποντας στη διασφάλιση της αμερόληπτης άσκησης των καθηκόντων τους και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους συγκεκριμένους θεσμούς".

Επίσης, "καταργούνται διατάξεις διάσπαρτες σε διάφορα νομοθετήματα, οι οποίες συνιστούν παρεκκλίσεις από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα και τον σκοπό του νομοθέτη, μη συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Παράλληλα προβλέπεται ειδική μεταβατική διάταξη με σκοπό την ομαλή μετάβαση στην πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας".

3. ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ 

Από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί πρακτικά σε εφαρμογή ο νόμος Βορίδη για ένα μόνιμο πλαίσιο τηλεργασίας δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με αυτόν, οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που εργάζονται κανονικά στην υπηρεσία τους, με βάση τις ίδιες διατάξεις.

Παράλληλα, η υπηρεσία θα σέβεται την ιδιωτική ζωή τους. Κάθε χρόνο θα μπορεί κανείς να βγαίνει το πολύ 40 μέρες σε τηλεργασία. Επίσης, κάθε δημόσια υπηρεσία δεν θα μπορεί να βγάζει σε τηλεργασία πάνω από το 25% του προσωπικού της.

Όποιος υπάλληλος εντάσσεται στο "καθεστώ" της τηλεργασίας θα τηρεί κανονικά το ωράριό του. Ο τηλεργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται από το σπίτι του ή άλλο σταθερό χώρο. Επίσης, η υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τον απαραίτητο εξοπλισμό του τηλεργαζόμενου. Να σημειωθεί, τέλος, πως δύο φορές τον χρόνο κάθε δημόσιας φορέας θα καθορίζει θέσεις εξ αποστάσεως εργασίας. Αποκλείεται, πάντως, η παροχή τηλεργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου εκάστου ημερολογιακού έτους.

4. ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα είναι έτοιμος ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ο νόμος που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο θα διεξαχθεί, στον ίδιο χρόνο και όχι αποσπασματικά, ένας ενιαίος διαγωνισμός για θέσεις μόνιμης απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση.

5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχουν οργανωθεί οι πρώτες εξετάσεις με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται πως, με βάση το νέο πλαίσιο, στο πρώτο στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή, αλλά στο δεύτερο στάδιο θα υπάρξει γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα "δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση", γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα, αλλά και γραπτή διαδικασία σε φάκελο επίκαιρου θέματος, με επιλογή θεματικής ενότητας.


https://www.capital.gr/oikonomia/3560471/metarruthmisi-axiologisi-sto-dimosio-me-mponous

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου