Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ελληνικός Στρατός: Στη τελική ευθεία για την απόκτηση των Spike NLOS

 


Στη τελική ευθεία οδεύει το πρόγραμμα απόκτησης των νέων βλημάτων SPIKE NLOS για τον Ελληνικό Στρατό. Κατά τη παρούσα χρονική φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΓΕΣ και των Ισραηλινών της Rafael για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να κινηθεί στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Στο προαναφερθέν κόστος περιλαμβάνεται η απόκτηση 20 ολοκληρωμένων συστημάτων. Σημειώνεται ότι κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης καθώς και UAV που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης.

Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει στους επιτελείς του ΓΕΣ την απόκτηση των ORBITER για τη διεξαγωγή των αποστολών στοχοποίησης. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσδίδει έγκαιρα και με απόλυτη ακρίβεια τις θέσεις των εχθρικών στόχων και γενικότερα την εικόνα της τακτικής κατάστασης ώστε ακολούθως να λάβουν χώρα οι βολές των βλημάτων.

Το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξης των 32 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης DEFEA οι εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας εξήραν την αποτελεσματικότητα των SPIKE χαρακτηρίζοντας τα άκρως φονικά. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τη πορεία των βλήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτή η δυνατότητα ταυτόχρονα με την μεγάλη εμβέλεια του οπλικού συστήματος το καθιστά ιδανικό για τη προσβολή κινουμένων στόχων όπως αποβατικά σκάφη ή άρματα μάχης. Το πρόγραμμα αναμένεται να πάρει το πράσινο  φως από τη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

Τα οπλικά συστήματα SPILE NLOS αναμένεται να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του ΕΣ που εδρεύουν στο Δ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ. 

Τέλος να τονίσουμε πως θα ήταν ιδανική λύση η εγκατάσταση των Spike στο όχημα «Οπλίτης» ως φορείς των βλημάτων. Η ισραηλινή Rafael έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ελληνικών οχημάτων αφού διαθέτουν επαρκή χώρο, υψηλή ευκινησία και σύγχρονη θωράκιση αποτελώντας ιδανικούς φορείς βλημάτων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου