Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Σε άτυπη ομηρία θέτουν τους συνταξιούχους οι συνδικαλιστές

 

             liberal.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, με προσφυγή τους στο ΣΤΕ ζητούν…να παγώσει η σύμπραξη πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων βάζοντας μπροστά συντεχνιακά συμφέροντα και θέτοντας του συνταξιούχους σε ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας.

Στην ουσία οι συνδικαλιστές, ακολουθώντας νοοτροπίες και λογικές παρωχημένες ζητούν να μην επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και τα 4 χρόνια.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως οι ίδιοι από τη μια κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη προσωπικού και από την άλλη κάνουν τα πάντα για να μην μπει πιστοποιημένο προσωπικό στον ΕΦΚΑ. Οι ίδιοι αρνούνται τη βοήθεια για την εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων που οι ίδιοι αδυνατούν να επιλύσουν και προδικάζουν την αποτυχία του εγχειρήματος χωρίς όμως να αφήνουν ούτε ένα περιθώριο λίγων μηνών για να αποδειχθεί στην πράξη αν έχουν δίκιο ή άδικο.

Ο κίνδυνος για καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων και τακτοποίησης των εκκρεμών είναι ορατός, καθώς ίσως προκληθούν αναιτιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησης και απονομής συντάξεων, με τους συνδικαλιστές να εμμένουν στις ιδεοληψίες τους και σε νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών.

Η τακτική αυτή που ακολουθείται από ορισμένους συνδικαλιστές στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων των ασφαλισμένων, καθώς τον υποχρεώνουν είτε να περιμένει χρόνια τη σύνταξη του, είτε να πληρώσει μεγάλα ποσά σε δικηγορικά γραφεία ενώ την ίδια στιγμή, μέσω του συστήματος των πιστοποιημένων, θα καλύπτει ο ίδιος ο ΕΦΚΑ την πληρωμή τους με ένα εύλογο ποσό.

Σκοπίμως αποσιωπούν το γεγονός πως οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι θα ελέγχονται για τα σχέδια αποφάσεων και των βεβαιώσεων που θα εκδίδουν από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και σε περίπτωση που αποδειχθεί δόλος ή αμέλεια τότε θα επιβάλλονται αυστηρά διοικητικά πρόστιμα. Η εκπαίδευση των πιστοποιημένων λογιστών ή και δικηγόρων θα πραγματοποιείται μάλιστα από τους ίδιους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και όχι από κάποιους που δεν γνωρίζουν τη συνταξιοδοτική διαδικασία.

Με τη στάση τους το συνδικαλιστικό απαρχαιωμένο σύστημα που θέλει να κρατά ομήρους τους ασφαλισμένους, το μόνο που καταφέρνει είναι να λειτουργεί ως δεκανίκι ισχυρών συντεχνιακών συμφερόντων που δεν επιθυμούν την ταχεία απονομή των συντάξεων καθώς αυτομάτως θα καταργηθεί μια παρα-αγορά έκδοσης συντάξεων που αναπτύχθηκε κυρίως την περίοδο των Μνημονίων.

Ο σύλλογος εργαζομένων ΟΓΑ
 

Από την άλλη, ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΓΑ χαρακτηρίζει ως «ανεπιθύμητο» τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη επειδή έθιξε τα κακώς κείμενα αναδεικνύοντας τα προβλήματα και δρομολογώντας πειθαρχικούς ελέγχους για κακή εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για ελλιπή συντήρηση των υποδομών τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Τον κατηγορούν για «βοναπαρτισμό» και «δεσποτισμό» και πως είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ταλαιπωρία των πολιτών, αγνοώντας προφανώς ότι τα προβλήματα του ΕΦΚΑ είναι διαχρονικά και ξεπερνούν τα χρονικά όρια μιας υπουργικής θητείας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ πάντως φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν με την οριστική επίλυση τόσο των εκκρεμών συντάξεων όσο και της κακής εξυπηρέτησης του πολίτη.Με την εμπλοκή των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων στη διαδικασία απονομής, την ψηφιοποίηση των υποδομών του ΕΦΚΑ και την άμεση διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων εξαλείφεται το... στοκ των συντάξεων και αποτρέπεται η δημιουργία νέων εκκρεμοτήτων στο μέλλον.

Όπως φέρονται αποφασισμένες για την απόδοση ευθυνών σχετικά με θέματα κακής λειτουργίας των υποκαταστημάτων ή κακής εξυπηρέτησης από τους υπαλλήλους αλλά και τον ανασχεδιασμό του τρόπου συντήρησης υποδομών και προμήθειας ανταλλακτικών και αναλώσιμων από τα υποκαταστήματα, αλλά για την αντιμετώπιση καθυστερήσεων που προκαλούν αγανάκτηση και ταλαιπωρία τόσο στους πολίτες όσο και στους υπαλλήλους.

https://www.liberal.gr/news/se-atupi-omiria-thetoun-tous%C2%A0suntaxiouchous-oi-sundikalistes/391736

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου