Γράφει η Φανούλα Αργυρού*
«Πόσες φορές Αμερικανός Πρόεδρος συγχαίρει την Πολεμική Αεροπορία άλλης χώρας, με αφορμή ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα πολιτικής αεροπορίας;»
Ένα θρίλερ διαδραματίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022 με αεροπλάνο της «Emirates», που είχε αναχωρήσει για Νέα Υόρκη από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Όλα ξεκίνησαν με πληροφορίες από την αμερικανική CIA ότι στο αεροπλάνο υπήρχε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής… Αυτόματα θύμισε την τραγωδία του «Ήλιος» το 2005.
«…Όπως φαίνεται, στα δεδομένα της πτήσης από το FlightRadar, πάνω από τη Σαρδηνία, η πτήση μπήκε σε holding pattern και έπειτα στράφηκε προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο έδαφός τους.
Από τον πύργο ελέγχου στάλθηκε στο πλήρωμα σήμα με τα χαρακτηριστικά του υπόπτου προσώπου και μια κόπια του διαβατηρίου. Έγινε έλεγχος, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα… Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτήση, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο…
Το αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα. Η εντολή απογείωσης δόθηκε από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Το Boeing777 προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 21:56…»
Προτού προσγειωθεί όμως το αεροπλάνο, και βάσει πρωτοκόλλου για αναγκαστική προσγείωση, άδειασε τα καύσιμά του στον αέρα. (Πηγή Το Βήμα 11.11.2022).
Πότε καταρρίπτεται αεροσκάφος
Ο πιλότος και δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλας, μίλησε στο MEGAΕλλάδος, σχετικά με το πρωτόκολλο που τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις «οι διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση, έχουν φτιαχτεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είναι υποχρεωτικές για όλες τις περιοχές του δυτικού κόσμου που αποδέχονται την νομοθεσία του ICAO…Αν το αεροπλάνο πειρατευτεί και αυτό το γνωρίζουμε αν αλλάξει κατεύθυνση, θα αλλάξει ύψος ή θα έχει αιτήματα που θα βγουν από τους ασυρμάτους τότε αν αυτό οδηγηθεί να πετάξει πάνω από μη κατοικημένες περιοχές και όχι καταναγκαστικά στη θάλασσα υπάρχει η εντολή αυτό το αεροπλάνο να καταρριφθεί…» («Αλήθεια» 12.11.22).
Το αεροπλάνο είχε ουσιαστικά θεωρηθεί «Renegade»! ΄Όπως ακριβώς και το «Ήλιος» στις 14.8.2005 με 121 θύματα. Και εκείνο είχε αδειάσει τα καύσιμά του, συνοδεύθηκε από δύο F16 και «κατέπεσε» πριν φθάσει σε κατοικημένη περιοχή…
Στις 28 Οκτωβρίου 2013 είχα δημοσιεύσει στην «Σημερινή» το άρθρο «Τα εύσημα Μπους στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για την «Ήλιος» με αφορμή τις δηλώσεις Ακριβού Τσολάκη στον Παναγιώτη Γρηγορίου «Σημερινή» 27.10.2013.
Στην ερώτηση, κατά πόσο το «Ήλιος» καταρρίφθηκε από τα ελληνικά μαχητικά, ο κ. Τσολάκης απάντησε ότι «δεν υπήρξε θέμα κατάρριψης…». Όμως, στις 20 Αυγούστου 2005, μια εβδομάδα μετά την αεροπορική εκείνη τραγωδία, η έγκυρη δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ δημοσίευσε στην «Ελευθεροτυπία» των Αθηνών, το άρθρο «To Renegade, το άκρως απόρρητο υλικό, η κατάρριψη σεναρίων και τα εύσημα Μπους». Ένα άρθρο που δεν άγγιξε και δεν αγγίζει κανένας. Αξίζει να το επαναφέρουμε στο φως, γιατί δεν μπορεί να αποκλείεται η εκδοχή κατάρριψής του τόσο εύκολα, όσα βιβλία και αν γραφτούν και για εκείνη την τραγωδία…
΄Εγραψε η Κύρα Αδάμ μεταξύ άλλων:
«…Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν αρχικώς ”ύποπτο Renegade και στη συνέχεια Renegade αεροσκάφος”, ενώ αμέσως μετά το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη χαρακτηρίσει άκρως ”απόρρητο ειδικού χειρισμού” όλο το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει. Ουδέποτε, σε άλλο πρόσφατο μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα, έχει ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία (π.χ. Γιάκοβλεφ στη Θεσσαλονίκη, C-130 στην Πάχη, Σινούκ στις Καρυές).
Μόνη της, δηλαδή, η κυβέρνηση διεύρυνε τις εκδοχές του αεροπορικού δυστυχήματος, πέραν της ”συνηθισμένης” εκδοχής βλάβης του αεροσκάφους. Όχι χωρίς κόπο και πίεση, είναι αλήθεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός, μόνος και απόλυτος υπεύθυνος με βάση τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, είχε δώσει εντολή κατάρριψης του συγκεκριμένου αεροσκάφους, αν εστρέφετο κατά κατοικημένης περιοχής (σ.σ. πράγμα που το αεροσκάφος έκανε, παίρνοντας πορεία προς το αεροδρόμιο ”Βενιζέλος”, καίτοι ακολουθείτο από τα δύο F-16 και δύο Mirage), με την κυβέρνηση να μην αντιδρά. Μόνο ”που το αεροσκάφος πρόλαβε και έπεσε μόνο του”, συμπλήρωσε η κυβέρνηση, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική της ”επικοινωνία” με την κοινή γνώμη Ελλάδας και Κύπρου.
Αυτήν την εφιαλτική πλευρά των πιθανών εκδοχών της αεροπορικής τραγωδίας την ξέχασαν όλοι, πλην του… Προέδρου Μπους, με τη διφορούμενη συλλυπητήρια επιστολή του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, άψογος στην έκφραση θλίψης, δεν παρέλειψε -πράγμα ασυνήθιστο για ”απλά” αεροπορικά δυστυχήματα- να τονίσει ότι συγχαίρει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τις ενέργειές της, ”προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή”. Θα πρέπει να ερευνήσει κανείς τα αρχεία του Λευκού Οίκου, για να βρει πόσες φορές ο Αμερικανός Πρόεδρος συγχαίρει την Πολεμική Αεροπορία άλλης χώρας, με αφορμή ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα πολιτικής αεροπορίας – και δυστυχώς, υπάρχουν παρά πολλά τέτοια και μεγαλύτερα συμβάντα στον κόσμο.
Από το βράδυ της Δευτέρας και μετά, η κοινή γνώμη Ελλάδας και Κύπρου βομβαρδίζονται με ”στοιχεία πληροφοριών και σεναρίων για την πτώση του αεροσκάφους από μηχανική βλάβη του”, που το ένα αναιρεί το άλλο, χωρίς φραγμό, με απίστευτη προχειρότητα και ανακρίβεια, σε σημείο να προκληθεί η οργή ξένων οργανώσεων πιλότων και άλλων ειδικών. Το σενάριο της ”πλήρους αποσυμπίεσης” καταρρίφθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πιστοποίησε ότι οι επιβαίνοντας ήταν εν ζωή τη στιγμή της πρόσκρουσης στο Γραμματικό… Τα σημεία που πεισματικά δεν έχουν διερευνηθεί και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως είναι πόσα καύσιμα τελικώς είχε το μοιραίο αεροσκάφος…»
Το άρθρο της Κύρα Αδάμ 20.8.2005
Το παζλ του χειρισμού
Εδώ να θυμίσω τις μέρες εκείνες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους (ο νεότερος) είχε καλέσει κυβερνήσεις να συμφωνήσουν ότι όποια αεροπλάνα θεωρούνταν «Renegade» να καταρρίπτονται και η Ελλάδα είχε αποδεχθεί την εντολή εκείνη. Δεν αμφιβάλω ούτε λεπτό, λοιπόν, ότι όντως, για τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του (δήλωσή του στον «Ελεύθερο Τύπο» 9 Σεπτεμβρίου 2007). Όμως, εδώ προστίθεται ακόμα ένα ερώτημα στο παζλ του χειρισμού Καραμανλή του αεροπλάνου της «Ήλιος», σε σχέση με τα εύσημα που έτρεξε να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος προς την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Πόσο βαθιά γνώστης του διλήμματος Καραμανλή ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου μ. Τάσσος Παπαδόπουλος; Γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις τού τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βασίλη Πάλμα, «Σημερινή» 11 Σεπτεμβρίου 2007:
«Ο Τάσσος γνώριζε τα πάντα για το δίλημμα Καραμανλή». «…Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπόινγκ που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου 2005, όταν προσέγγισε τον ελλαδικό εναέριο χώρο, εθεωρείτο ότι δεν είχε ταυτότητα. Αποτέλεσμα τούτου ήταν οι επιτελείς της ελλαδικής κυβέρνησης να θεωρήσουν ακόμα ότι επρόκειτο και για τρομοκρατική ενέργεια. Για τον λόγο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Renegade», όπως γίνεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι η ταυτοποίηση του αεροπλάνου έγινε μετά από επικοινωνία της κυπριακής κυβέρνησης με το Μέγαρο Μαξίμου», συμπλήρωσε η «Σημερινή». (Η ταυτοποίηση, όμως, έγινε πριν ή μετά την πτώση του αεροπλάνου;).
Το τηλεγράφημα προς Κ. Καραμανλή
«Η Λόρα και εγώ, σας απευθύνουμε τα εκ βάθους καρδίας συλλυπητήριά μας, και σε εσάς προσωπικά και στον κυπριακό και τον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «εκτιμά την αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή, καθώς και των γενναίων Ελλήνων πυροσβεστών και των ομάδων Διάσωσης και Έκτακτης Ανάγκης που έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος. Αμερικανοί ειδικοί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τόπου στην Αθήνα να προσφέρουν στην Ελλάδα την πλήρη συνεργασία και βοήθειά τους στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της τρομερής τραγωδίας».
Το ίδιο μήνυμα εστάλη και στον τότε πρόεδρο της ΚΔ Τάσσο Παπαδόπουλο, για τους οικείους των θυμάτων της πτήσης 522 της «Ήλιος». «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια που μπορεί να ζητήσετε» του έγραψε. (www.in.gr 18.8.2005)
Αναπάντητο το κύριο ερώτημα της Κύρας Αδάμ: Πόσες φορές Αμερικανός Πρόεδρος συγχαίρει την Πολεμική Αεροπορία άλλης χώρας, με αφορμή ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα πολιτικής αεροπορίας;
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 20/11/2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου