Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Παρόντες οι Σαρακατσαναίοι στο Περτούλι



Το τριήμερο 28,29,30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια. Το φετινό Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στα 50 από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, "Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται..." Οι Σαρακατσάνοι απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα βουνά της πατρίδας μας και την πλούσια ελληνική φύση. 

 Το τριήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ όποτε και πραγματοποιήθηκε το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας - Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, για να θυμούνται οι γεροντότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!... Την επιτυχημένη οργάνωση της εκδήλωσης στα Περτουλιώτικα Λιβάδια επιμελήθηκε η Επιτροπή Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Εκτός από τους νέους καλλιτέχνες συμμετείχαν νέοι - μέλη συλλόγων Σαρακατσαναίων από πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας. Το όμορφο γλέντι έκλεισε ίσως με τον συγκινητικότερο τρόπο τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Το Σάββατο ήταν ημέρα με πλούσιο πρόγραμμα για τους Σαρακατσάνους οι οποίοι ήταν εκεί. Το πρωί της 29ης έλαβε μέρος το τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα σε ομάδες διάφορων συλλόγων. Αξίζει να σημειωθεί πως νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου "Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ".

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε βιωματικό καραβάνι όπως κάθε χρονιά. "Στο Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής", συμμετείχαν όσοι επιθυμούσαν να ζήσουν μοναδικές στιγμές όπου θα ένιωθαν για λίγες ώρες την παραδοσιακή μετακίνηση των προγόνων τους από τα χειμαδιά στα βουνά. Η Αφετηρία ήταν το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και κατέληγε στη θέση Κρεμασμένος Περτουλίου όπου ήταν και ο χώρος διοργάνωσης του Ανταμώματος. Εκεί στήθηκαν με την συμβολή των τρανυτέρων οι τσατούρες και κόνεψαν οι Σταυραετοί των βουνών. 


Το βράδυ της ίδιας ημέρας ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με σαρακατσάνικη ορχήστρα πληθώρας καλλιτεχνών. Ακόμη μια φορά το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ ο κόσμος είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Το γλέντι είναι ένα βασικά χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας των Σαρακατσαναίων. Και το βράδυ αυτό πρωτοστάτησε η νεολαία δείχνοντας πως υπάρχει μέλλον για το συνάφι μας. 


Η κορυφή του τριημέρου ήταν το πρωινό της Κυριακής στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό, ακολούθησαν χαιρετισμοί των τοπικών αρχόντων αλλά κι εκπροσώπων της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εκτός από τους εν Ελλάδι πολιτικούς χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της Κυπριακής πρεσβείας και συγκινητικό λόγο διάβασε ο Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγούστης όπου και ακολούθησε δρώμενο αφιερωμένο στην μαρτυρική Κύπρο από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Νομού Φθιώτιδος. Ακολούθησε παρουσίαση σαρακατσάνικων χωρών από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με τον τρανό χορό από όλα τα χορευτικά τμήματα και πλήθος κόσμου. 



Το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα: Βουλή των Ελλήνων, ΚΕΔΕ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Τρικκαίων. Δήμος Πύλης και Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου