Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Στοχοποίηση καθηγητών στο Μαθηματικό






Αγνωστοι, με την υπογραφή φοιτητικής παράταξης, στοχοποιούν καθηγητές τους διότι υπέγραψαν ψήφισμα κατά της βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σε κείμενο που τοιχοκολλήθηκε έξω από τα γραφεία καθηγητών στο Μαθηματικό Αθηνών, πανεπιστημιακοί κατηγορούνται ότι ψεύδονται ή ότι υιοθετούν... φαντασιόπληκτη ρητορεία, ενώ στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια είναι μικρότερη από άλλους χώρους. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών Απόστολος Μπουρνέτας.
Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας τέσσερις καθηγητές του Μαθηματικού Αθηνών –οι Λεωνή Δάλλα, Ιωάννης Εμμανουήλ, Μιχάλης Μαλιάκας και ο ομότιμος Στέλιος Νεγρεπόντης– βρήκαν τοιχοκολλημένη στην εξωτερική πόρτα του γραφείου τους ανακοίνωση με την υπογραφή ΑΕΠ-ΕΑΑΚ (παραπέμπει σε γνωστή φοιτητική παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) και τίτλο «Μαθηματικό Αθήνας ή αλλιώς CSI Miami».


Οι τέσσερις καθηγητές επικρίνονται επειδή προσυπέγραψαν κείμενο κατά της όξυνσης φαινομένων βίας και διαφόρων παράνομων δραστηριοτήτων εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Κατά την ανακοίνωση, οι υπογράφοντες –και εύλογα όχι μόνον οι τέσσερις, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που προσυπέγραψαν το κείμενο– «υιοθετούν φαντασιόπληκτη ρητορεία προκειμένου μεθοδευμένα να απονομιμοποιήσουν το άσυλο». Συγκεκριμένα, το κείμενο κατά της βίας («Κ» 16/5/2017) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς, καθηγητές των πανεπιστημίων της χώρας, ζητάμε με την υπογραφή μας από τις πανεπιστημιακές αρχές και την κυβέρνηση να αποκαταστήσουν άμεσα το ακαδημαϊκό περιβάλλον στους πανεπιστημιακούς χώρους. Δεν μπορούν να γίνονται μαθήματα και έρευνα σε καθεστώς ανασφάλειας και διαρκούς διακινδύνευσης των φοιτητών, των διδασκόντων και των εργαζομένων. Δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια η λαθρεμπορία, η διακίνηση ναρκωτικών, οι πυροβολισμοί, οι ληστείες, οι κλοπές, οι απειλές, οι επιθέσεις, η βία, οι καταστροφές, η αυθαιρεσία. Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της τώρα! Δεν θα συμβιβαστούμε με την παρακμή, τον φόβο και την αδράνεια».
Στην τοιχοκόλληση, η ΑΕΠ-ΕΑΑΚ λέει: «Δεν μας εκπλήσσουν τέτοιου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες από τους γνωστούς αντιδραστικούς καθηγητάδες που πάντα έψαχναν την παραμικρή αφορμή για να επιτεθούν στο άσυλο και τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων. Η αλήθεια είναι ότι τα πανεπιστήμια συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλον κοινωνικό χώρο εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό περιστατικών εγκληματικότητας». Μάλιστα, οι πανεπιστημιακοί κατηγορούνται «για διάδοση χυδαίων ψεμάτων, χωρίς καμία προσπάθεια στοιχειοθέτησης», η οποία «είναι στοχευμένη και επιδιώκει την εμπέδωση της αυταρχικοποίησης στο πανεπιστήμιο». Επίσης, οι της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ ερμηνεύουν ως προσπάθεια αυταρχικοποίησης τρία περιστατικά ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Μεταξύ των τριών, αναφέρουν τον ξυλοδαρμό του Αγγελου Συρίγου από φοιτητές μέσα στο Πάντειο επειδή τους είπε να μην τοιχοκολλούν αφίσες στους τοίχους. Η ΑΕΠ-ΕΑΑΚ περιγράφει το περιστατικό ως διαπληκτισμό. «Καθηγητής μετά διαπληκτισμό με φοιτητή κάλεσε την αστυνομία, η οποία μπήκε στη σχολή και συνέλαβε τον φοιτητή», λέει.
«Να ληφθούν μέτρα»
Ο κ. Νεγρεπόντης –έχει διατελέσει αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών– ενημέρωσε αρμοδίως για την τοιχοκόλληση. «Θεωρώ ότι η εν λόγω στοχοποίηση αποτελεί απειλή για το πρόσωπό μου και για την προσωπική ασφάλειά μου. Το αυτό ισχύει και για κάθε άλλον καθηγητή που αναφέρεται», λέει ο κ. Νεγρεοπόντης ζητώντας «να ληφθούν επειγόντως όλα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη σωματική ασφάλεια, την πλήρη και ανεμπόδιστη ελευθερία έκφρασης και τα προσωπικά δικαιώματα όλων των μελών του πανεπιστημίου».

Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου