Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Η απάτη της δήθεν Φοινικικής Γλώσσας 

Β Μέρος 

Ο Μύθος του Κάδμου




Ήταν γιος του βασιλιά των Τρώων Αγήνορα και της Τηλέφασσας. Αδέλφια είχε το Φοίνικα, τον Κίλικα και την Ευρώπη.

Όταν ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη, ο Κάδμος άρχισε να ψάχνει για την αδελφή του.
Μαζί με την μητέρα του Τηλέφασσα πρώτα πήγε στην Ρόδο και έκτισε το ιερό του Ποσειδώνα επειδή τον έσωσε από κάποια τρικυμία. Εκεί άφησε και κάποιους Φοίνικες ως φύλακες του ιερού και αφού έκανε αφιερώματα και στην Λινδία Αθηνά έφυγε. Μετά ήρθε στο νησί Καλλίστη ( Θάσο) όπου άφησε και αποικία και έκανε άρχοντα αυτής τον Μεμβλίαρο. Αφού λοιπόν συνέχισε την αναζήτηση της αδερφής του χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα ήρθε στην Θράκη όπου μάλιστα ήταν και ο τόπος που πέθανε η μητέρα του Τηλέφασσα. Μάλιστα λέγεται πως είναι αυτός που ανακάλυψε και τα χρυσορυχεία του Παγγαίου όρους.

Μην ξέροντας τι πρέπει να κάνει στην συνέχεια πήγε στο Μαντείο των Δελφών να πάρει χρησμό περί του μέλλοντός του. Η Πυθία του είπε πως δεν πρέπει πια να συνεχίζει το ψάξιμο της Ευρώπης γιατί θα είναι άκαρπο. Αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να ακολουθήσει την πρώτη αγελάδα που θα εύρισκε μπροστά του και εκεί που θα σταματούσε εκείνη να ξεκουραστεί, εκεί θα έχτιζε και την πόλη στην οποία έπρεπε να μείνει. Πραγματικά ο Κάδμος περνώντας από την Φωκίδα είδε μια αγελάδα που είχε αποκοπεί από το κοπάδι του Πελάγοντα και αρχίζει να την ακολουθεί. Περνώντας αυτή στην Βοιωτική γη κουρασμένη σταματά και κάθεται κατά γης. Εκεί λοιπόν ο Κάδμος αποφασίζει όπως ο χρησμός του υπέδειξε και χτίζει την ακρόπολη Καδμεία εξ’ αυτού ονομαζόμενη έτσι. 



Η πόλη που άρχιζε να χτίζεται όμως είχε έλλειψη νερού και για αυτό οι σύντροφοι του βγήκαν προς αναζήτηση κάποιας πηγής. Μετά από μια σύντομη περιπλάνηση βρήκαν κάποια πηγή, βρίσκοντας όμως φριχτό τέλος από έναν δράκο που την φυλούσε κι ήταν γιος του θεού Άρη. Όταν ο Κάδμος ανακάλυψε τον δράκο πάλεψε μαζί του για πολλή ώρα και με την αόρατη βοήθεια της Αθηνάς κατάφερε και τον σκότωσε μετά από μια γενναία μάχη.

Όταν η μάχη τελείωσε η θεά εμφανίστηκε μπροστά του και τον συμβούλευσε να βγάλει τα δόντια του νεκρού δράκου και να τα φυτέψει στη γη. Πράγματι ο Κάδμος ακολούθησε την συμβουλή της θεάς κι έκπληκτος είδε να ξεφυτρώνουν από την γη αρκετοί άνδρες, αρματωμένοι με πανοπλίες και σπαθιά κι άρχισαν να πολεμούν μπροστά του. Όταν έμειναν οι δυνατότεροι του ορκίστηκαν πίστη κι αφοσίωση και τον βοήθησαν να τελειώσει το χτίσιμο της Θήβας και παρέμειναν πράγματι δίπλα του όποτε τους χρειάστηκε.

Ο Κάδμος παντρεύτηκε την Αρμονία, κόρη της θεάς Αφροδίτης, κι έζησε μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του ως τα βαθιά του γεράματα. Ο μοναδικός γιος του μάλιστα, ο Ιλλυριός, έγινε αργότερα γενάρχης των Ιλλυριών που έζησαν στην σημερινή περιοχή της βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου