Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Εξέλιξη «βόμβα» δένει οριστικά την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και την Τουρκία με τη Ρωσία: Τι συμφώνησαν Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν με το μεγάλο έργο να υλοποιείται ήδη- Θα δεχτεί ΕΕ-ΝΑΤΟ το ρόλο που αναλαμβάνει η Τουρκία; Tι θα πράξει η Ελλάδα; Αποκλειστικές εικόνες (βίντεο)



Του Βασίλη Καπούλα
Eξέλιξη που δένει οριστικά την Ελλάδα με τις ΗΠΑ μετατρέποντας την σε τεράστια αμερικανική βάση ενώ η Τουρκία οδεύει στην αγκαλιά της Μόσχας αφού θα εξαρτάται πλέον σε τεράστιο βαθμό στον ενεργειακό τομέα είχαμε πριν  λίγο. Και όχι μόνο αυτό, η Μόσχα μετατρέπει την Τουρκία σε τεράστιο ενεργειακό κόμβο από την οποία θα εξαρτάται η …Ευρώπη. Αν είναι δυνατόν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να δεχτούν κάτι τέτοιο. Εδώ βρίσκεται ακόμη μια παγίδα της Ρωσίας. Τι θα πράξουν ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ με την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν και τι θα πράξει η Ελλάδα αργότερα αν προχωρήσει ο αγωγός…
Kαι κάτι άλλο, η Γερμανία έχει δώσει την συγκατάθεση της; Γιατί η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο…
Να πούμε ότι η Μόσχα ονομάζει τον αγωγό «Greek-Turkish Stream»!

Ο Turkish Stream ξεκίνησε και του χρόνου η πρώτη γραμμή θα είναι έτοιμη. Σημαντικός είναι ο διάλογος Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία. Ο Β.Πούτιν με τον CEO της Gazprom, Alexei Miller, να είναι παρών μίλησε με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύει με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότιο και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον από μέρους των εταίρων της» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
‘Εάν οι εταίροι μας θελήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότια και Νοτιανατολική Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος ενώ απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν, είπε μεταξύ άλλων:
«Σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια και τα δικά σας συμφέροντα, επειδή τα δικά μας συμφέροντα στην περίπτωση αυτή ταυτίζονται πλήρως».
Επισημαίνοντας την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «επίκειται να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα», όπως είναι το σημείο εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου, η διέλευση του επί του τουρκικού εδάφους, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Παράλληλα αναφερόμενος στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχώρησαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούσαν την κατασκευή του έργου, εξήρε την συμβολή του Τούρκου προέδρου και στηλίτευσε έμμεσα την αργοπορία που παρατηρείται στην εκπόνηση και κατασκευή παρόμοιων έργων με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Εκεί όπου με άλλους περνάμε χρόνια ασχολούμενοι με διοικητικές συμφωνίες, με την Τουρκία αυτό το κάνουμε μέσα σε μερικούς μήνες.
Και αυτό αναμφίβολα χάρη στην δική σας προσωπική υποστήριξη» υπογράμμισε ο Πούτιν  προσθέτοντας ότι «αν συνεχίσουμε να προχωρούμε με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς, τότε θα υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια».
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ότι του χρόνου θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream, ενώ στα τέλη του 2019 η δεύτερη γραμμή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στον πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην περιοχή του Κρασνοντάρ, επισκέφθηκε το πλοίο Pioneering Spirit που τοποθετεί υποθαλάσσια τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, τη κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στις 7 Μαϊου η Gazprom εξέλιξη για την ποία το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας είχε ενημερώσει στο άρθρο Ξεκίνησε η κατασκευή του Turkish Stream – Η Gazprom έδωσε το βίντεο στη δημοσιότητα .
Τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκε ο πλοίαρχος Fred Regpot, ο πρόεδρος της εταιρείας «Allseas» Edward Heerema και ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Alexey Miller.
Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε ο Vladimir Putin, προσγειώθηκε στο πλοίο Pioneering Spirit, που είναι το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου αυτού του είδους και διαθέτει έξι εγκαταστάσεις για την ηλεκτροσυγκόλληση και την επικάλυψη των τμημάτων του αγωγού που τοποθετούνται υποθαλασσίως.
Έχει μήκος 477 μέτρα ( υπερβαίνει τα τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου) και πλάτος 124 μέτρα. Έχει την δυνατότητα να συναρμολογεί ημερησίως 3,5 έως 5 χιλιόμετρα του αγωγού φυσικού αερίου το συνολικό μήκος της κάθε μίας από τις δύο γραμμές του οποίου θα πρέπει να φθάνει τα 937 χιλιόμετρα.
Το πλοίο μπορεί να τοποθετεί τον αγωγό φυσικού αερίου σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: