Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Χαίρε, ω χαίρε, ΕλευΘεριά!

 

Είμεθα 201 χρόνια ελεύθεροι! 201 χρόνια δίχως τουρκικό ζυγό! 201 χρόνια δίχως μουσουλμανικό ζυγό! 201 χρόνια δίχως το ζυγό των αγριογούρουνων (έτσι τους είχε αποκαλέσει τελευταία φορά ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)! 201 χρόνια από τη προσπάθεια σύστασης ενός Ελληνικού κράτους! 201 χρόνια τιμώντας αυτούς που βάλανε πάνω από τα προσωπικά οφέλη το όφελος της Πατρίδος! Το όφελος της Πίστεως! Το όφελος των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών! 201 χρόνια από την αυταπάρνηση ολίγων που έγιναν πολλοί αποτελώντας μία αρραγής γροθιά! 201 χρόνια από την ύπαρξη των Ελλήνων και ξένων ευεργετών, ώστε η εθνική μας επανάσταση να τελεσφορήσει, όπως και τελεσφόρησε! 201 χρόνια από τότε που κάποιοι ορκίστηκαν, ώστε τα τέκνα τους και οι απόγονοί τους να ζουν ελεύθεροι! 201 χρόνια από τότε που ο Έλλην αν και μειοψηφία κατάφερε να κερδίσει! Να κερδίσει επειδή δεν πολεμούσε για υλικά ή ατομικά αγαθά, αλλά για υπερατομικά αγαθά!

  Διονύσιος Σολωμός, το σύμβολο της Ζακύνθου, το σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης γύρω από τη ποίηση, που δεν κλήθηκε να πολεμήσει, αλλά να σκιαγραφήσει με εύληπτο τρόπο τον λόγο για τον οποίο σήμερα εορτάζουμε την Ελευθερία μας. Ένα άτομο εξυπνότατο, ένας ήρωας μελανιού και μία εαυτότης αλησμόνητη! Θα τον τιμούμε αδιαλείπτως, θα τιμούμε τα γραπτά του, ήτοι τα οιονεί χρονικά του αγώνος, θα τιμούμε τον Ύμνο της Ελευθέριας στεκόμενοι προσοχή! Στεκόμενοι προσοχή στους αγωνιστές του ΄21! Στεκόμενοι προσοχή σε αυτούς που σκοτώθηκαν χαμογελώντας γιατί γνώριζαν πως αυτός δεν είναι θάνατος, αλλά εορτή! Εορτή γιατί η Ελλάς απελευθερώνεται! Εορτή γιατί μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και κακουχίας, έρχεται η αλλαγή! Αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, ιδίως με την επέλευση του πρώτου μας κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια!

  Ιωάννης Καποδίστριας, ένας άξιος κυβερνήτης που δημιούργησε από την αρχή το Ελληνικό κράτος, ένας άνθρωπος βαθιά πατριώτης, ένα άτομο βαθιά θρησκευόμενο! Ο εκ της Κέρκυρας ανήρ, όστις εδολοφονήθη, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε το υπόβαθρο να αναγνωρίσουμε τη προσφορά προς τη Πατρίδα, τοσούτω μάλλον να διακρίνουμε τον εθνικό ενάρετο κυβερνήτη από τον κοινό άπατρη δημαγωγό! Μολονότι ήσαν και εκείνη την εποχή σωρεία απάτριδων και δη κατέχοντας οφίκια, η παντοδύναμη σιωπηρή πλειοψηφία τους ανέτρεψε παντί τρόπω, όταν οι πολιτικοί μας μεσούσης της τουρκοκρατίας ωφελούνταν άρδην από τις δυνάμεις κατοχής.   

  Δυνάμεις κατοχής, ήτοι οι δυνάμεις των τούρκων, αυτών που είχαν δημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οδηγώντας λαούς και λαούς στη φτώχια, στη πίνα, στην αμάθεια, όμως και στην ανάπτυξη της εθνικής συνειδήσεως! Η εθνική συνείδηση αποτέλεσε βασικό κίνητρο για την ανατροπή της τότε υφιστάμενης κατάστασης ενάντια στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα των σφαγέων τούρκων! Οι σφαγείς τούρκοι οίτινες γνώριζαν περί του τι εστί Ελληνικός πολιτισμός και Ελληνική ιστορία προσπάθησαν να τα εξαλείψουν, αναγκάζοντας τους Έλληνες να υπεισέλθουν σε σύσταση των περιβόητων κρυφών σχολειών.

  Τα κρυφά σχολειά, άτινα λειτούργησαν ως εκπαιδευτικά ιδρύματα και οιονεί κατηχητικά μέσω των οποίων θα μεταλαμπάδευαν οι διδάσκαλοι και οι ιερείς γνώσεις στα ελληνόπουλα, αποδείχθηκαν χρήσιμα! Γνώσεις που απέβλεπαν στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως, ήτις καίτοι αναγράφεται στο Ελλαδικό Σύνταγμα στο άρθρο 16 παράγραφος 2 ολίγοι τη λαμβάνουν υπόψιν τους, ενώ λιγότεροι τη κάνουν πράξη! Μέσω πράξεων όπως η λειτουργία σχολείων εν κρυπτώ και παραβύστω βοήθησε ριζικά, ώστε οι Έλληνες να μεγαλώνουν με πρότυπα και με ένα όνειρο!

  Το όνειρο ήτο ένα! Η ελευθερία των Ελλήνων! Η νοσταλγία για ελευθερία δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια της βδελυρής τουρκοκρατίας οι Έλληνες αγωνίζονταν! Δυστυχώς, πολλοί αγώνες απέτυχαν και οδήγησαν τους τούρκους σε αντίποινα, όπως βασανιστήρια σε όσους αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του Ελληνικού Έθνους! Τέτοια ιδανικά που κανένα έθνος δεν έχει! Ιδανικά τα οποία όταν εκφωνούνται πολλοί δακρύζουν! Δακρύζουν από την αγάπη τους προς την Ελλάδα και την Ορθοδοξία!

  Η Ορθοδοξία μέσω των κληρικών και συνάμα με τη βοήθεια Της Μητέρας μας, ήτοι Της Υπεραγίας Θεοτόκου κατέστησαν τον αγώνα ιερό! Ιερό γιατί εσαεί οι αγωνιστές προσεύχονταν! Προσεύχονταν στο Θεό που τους έπλασε και τότε τους χάρισε υπαινικτικά και μη την ευκαιρία να διεκδικήσουν τα απολύτως αναγκαία!

  Αναγκαία είναι και η ελευθερία! Ποια ελευθερία όμως υφίσταται σήμερα όταν ομιλούμε για φιλελεύθερη δημοκρατία και η ελευθερία λόγου αποτελεί έναν δυσνόητο ορό για τη Πολιτεία; Ποια Πολιτεία όταν αυτή εξαναγκάζει το λαό της να χρεοκοπήσει, ώστε αυτή να σταθεί στο χαμηλό ύψος της μία ακόμη μέρα; Μία ακόμη μέρα θα αντικρίσουμε το βράδυ τον άστεγο να πένεται! Τον νοικοκύρη να αδυνατεί να πληρώσει τη ΔΕΗ! Τον πολύτεκνο πατέρα να ακούει τη κοιλιά των τέκνων του να γουργουρίζει! Τη μητέρα που δεν ξέρει τι θα μαγειρέψει, όχι επειδή είναι αναποφάσιστη, αλλά γιατί το ψυγείο της είναι άδειο! Τον μαθητή της 3ης λυκείου να βλέπει σχολές, που συλλήβδην οδηγούν στην ανεργία! Μία ανεργία που εμμέσως εξαναγκάζει τους νέους να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια δίχως επιστροφή!

  Και το ερώτημα είναι: η ελευθερία θα επιστρέψει; Θα επιτρέψουν οι μέρες, που κοιμόμασταν με ανοιχτές τις θύρες και τα παράθυρα; Θα επιστρέφουν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς; Θα επιστρέψει η ουσιαστική ελευθερία; Η Ελλάς θα επιστρέψει; Είθε! Μέχρι τότε νυν υπέρ πάντων ο αγών!

 

Διονύσιος Σ. Δραγώνας

Φοιτητής Νομικής NUP,

Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου