Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας

 



Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 2.3.2022

Φίλες και φίλοι,
      Ένα ακόμα βιβλίο μου «ετοιμάζει τις βαλίτσες του», να φύγει για το τυπογραφείο. Αντί άλλης προπαρουσίασης, παραθέτω μέρος της εισαγωγής του. Σας ευχαριστώ για την αγάπη με την οποία έχετε αγκαλιάσει όλα τα προηγούμενα, κάτι που με κάνει βέβαιο ότι ίδιο θα κάνετε και γι’ αυτό!
***
Εισαγωγή
 
     Η παρούσα έκδοση είναι το ενδέκατο έντυπο βιβλίο μου, «αδελφό», θα έλεγα, του προηγούμενου «επιλεγμένα», που εκδόθηκε το 2018. Τον τίτλο του δανείστηκε από το πρώτο διήγημα της συλλογής, «Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας», κι αυτό έγινε για δύο λόγους:
     Ο πρώτος λόγος, γιατί το διήγημα αυτό αναφέρεται στην Ανάσταση του 2020, που τη γιορτάσαμε με κλειστές τις Εκκλησιές μας. Αν και η χαρμοσυνότερη γιορτή το Πάσχα, εκείνο του 2020 μας γέμισε αρνητικά συναισθήματα, εν μέσω πανδημίας. Γιορτάσαμε ιδιότυπα και πρωτόγνωρα, είτε στα μπαλκόνια των σπιτιών μας, είτε στις αυλές, είτε στις ταράτσες των πολυκατοικιών μας, είτε μπροστά στην τηλεόραση, όμως γιορτάσαμε! Δεν μας περιόρισαν τα υγειονομικά μέτρα να νοιώσουμε και να εκφράσουμε τα θρησκευτικά μας συναισθήματα, ν’ ανάψουμε, έστω και μόνοι μας και να κρατήσουμε στα χέρια μας την Αναστάσιμη λαμπάδα, να προσευχηθούμε και να ευχηθούμε για κάτι πάντα το καλύτερο, ν’ αγκαλιάσουμε τους πολύ κοντινούς μας συγγενείς και ν’ ανταλλάξουμε το φιλί της αγάπης!
     Ο δεύτερος λόγος, γιατί όλα, σχεδόν, τα διηγήματα και τα ποιήματα του παρόντος βιβλίου, είναι δημιουργήματα της περιόδου της πανδημίας. Ο περιορισμός δεν μας άφησε άπραγους πνευματικά, οπότε το μικρό και ταπεινό αυτό πνευματικό μου «παιδί» δικαιούται κατά τι να δανειστεί τον τίτλο του πρώτου διηγήματος και μεταφορικά…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου