Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ο λογαριασμός του 2018 δεν βγαίνει - Πολύ κοντά νέα μέτρα για όλους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ο λογαριασμός του 2018 δεν βγαίνει. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή είναι υπερφιλόδοξο ως προς το στόχο του πλεονάσματος ο οποίος υπολογίζεται να εκτοξευτεί (άραγε πως;) στο 3,57% του ΑΕΠ το 2018 από 2,2% του ΑΕΠ φέτος.

Η διαφορά αυτή ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο με κάποιο τρόπο θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Τα στοιχεία του 2017 είναι αμείλικτα και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Οι νέοι φόροι που επιβλήθηκαν όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου ορίου, οι αυξημένες προκαταβολές φόρου στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης μείωσαν την εισπραξιμότητα. Κάτι που φάνηκε τον περασμένο Ιούλιο όπου περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Και αν η κυβέρνηση υποστήριζε πριν από δύο μήνες ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό, πλέον γίνεται αντιληπτό ακόμα και στους κυβερνώντες ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί.


Συγκεκριμένα, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που νομοθετήθηκαν το Μάιο του 2016 με έναρξη ισχύος την 1η-1-2017 όχι μόνο δεν απέδωσαν πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει η κυβέρνηση αλλά συνέβαλαν στη μείωση των φορολογικών εσόδων. Δηλαδή τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Η δε επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού όπως προκύπτει από το προσχέδιο θα οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στην μη πληρωμή δαπανών και στην εμφάνιση βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως τα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

Το χειρότερο είναι ότι το 2018 θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, νέες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πολίτες θα βρεθούν σε ακόμα δυσχερέστερη θέση και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και πάλι στις υποχρεώσεις τους. Όλα τα παραπάνω υπολογίζονται να κοστίσουν στους πολίτες περί τα 1,9 δισ. ευρώ.

Και αν για το τρέχον οι εισπράξεις από τα φυσικά πρόσωπα είναι μειωμένες κατά 945 εκατ. ευρώ, η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί το 2018 και ενδεχομένως τα πράγματα να είναι χειρότερα για αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα με έσοδα μειωμένα κατά 678 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή την αρχική εκτίμηση.

Οι προβλέψεις για το 2018 είναι επισφαλής εξαιτίας της μείωσης της εισπραξιμότητας που καταγράφεται, αλλά και της διόγκωσης της φοροδιαφυγής. Οι πιστωτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν νέα μέτρα για το επόμενο έτος, εκτός και αν υπάρξει λύση σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως στελέχη της κυβέρνησης στις 13 Σεπτεμβρίου είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2018 όπως ακριβώς είχε πράξει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice μία μέρα αργότερα.

http://www.liberal.gr/arthro/169898/oikonomia/2017/o-logariasmos-tou-2018-den-bgainei--polu-konta-nea-metra-gia-olous.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου