Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ AFD


   Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου και στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Jörg Meuthen.

Η είσοδος στο Γερμανικό Κοινοβούλιο του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική εξέλιξη. Για κάποιους εφάμιλλη του Brexit και της εκλογής του Donald Trump, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολιτικής Γερμανίας, ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο AfD μπαίνει σε αυτό.
Μια εξέλιξη που λίγο-πολύ όλοι περίμεναν, κυρίως λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ και του κύματος θυμού κατά αυτής που υπήρχε στην γερμανική κοινωνία. Αλλά και που σίγουρα συνδέεται με το νέο κύμα της Δεξιάς που φαίνεται να «σαρώνει» την Ευρώπη, και αναδεικνύεται ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πολιτικό ρεύμα σε αυτήν. Και φυσικά η είσοδος στην Γερμανία αυτού του κόμματος σχολιάστηκε ιδιαίτερα και στην χώρα μας. Γέμισαν σελίδες αναλύσεων και χρησιμοποιήθηκαν αρκετά megabites στο διαδίκτυο. Σχεδόν όλα από την οπτική της αριστεράς η οποία είναι σχεδόν η μοναδική που προβάλλεται σήμερα στην χώρα μας.

Η αλαζονεία του Σόιμπλε τον έσπρωξε από τον φιλελευθερισμό στην AfD

Πέραν αυτού όμως υπήρχε και μία εκτεταμένη κριτική ακόμη και από τον «πατριωτικό χώρο» στo συγκεκριμένο κόμμα, επειδή αυτό έχει κάποια «παράδοξα» για ένα μεγάλο μέρος αυτού. Και τα φώτα έπεσαν στις προσωπικότητες των δύο υποψηφίων αρχηγών του, οι οποίοι θα αναμετρηθούν τον Δεκέμβριο που μας έρχεται στο συνέδριο του κόμματος. Ενώ επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποχώρηση της Frauke Petry, από τον κόμμα κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την είσοδο του κόμματος στην Βουλή. Είναι με μεγάλη χαρά, που κατάφερα να εξασφαλίσω μία συνέντευξη με τον νυν Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD και Πρόεδρο (Ομοσπονδιακός Εκπρόσωπος) του Κόμματος καθηγητή Οικονομικών στου Πανεπιστήμιου του Keel, Dr. Jörg Meuthen, και πατέρα πέντε παιδιών, λίγες μόλις ώρες μετά την τεράστια επιτυχία του κόμματός του, για να τον ρωτήσω κάποια πράγματα που σίγουρα ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο συγκέκριμένος άνθρωπος, όπως έχει δηλώσει υποστήριζε το φιλελεύθερο κόμμα, αλλά την απόφασή του να ενταχθεί στο AfD την πήρε το 2013, επειδή όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει τον εξόργισε η αλαζονεία της εξουσίας και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο καταφέρθηκε ο γνωστός Σόιμπλε σε γερμανική πολιτική εκπομπή κατά του τότε Προέδρου της AfD Bernd Lucke.

6 εκ. ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν την AfD με την ψήφο τους

Θα επιβιώσει η AfD από τις αναταράξεις του ντεμπούτου της στο Μπούντεσταγκ;
Παρ’ ότι η AfD είναι ένα πολύ νέο κόμμα, μπόρεσε τα περασμένα τρία χρόνια να εισέλθει σε 13 τοπικά κοινοβούλια και να αποκτήσει εκεί σημαντικές εμπειρίες ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία. Σε αυτή τη βάση, μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Μπούντεσταγκ, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της AfD θα ενταχθεί και θα μεριμνήσει επί τέλους για εποικοδομητική αντιπολιτευτική εργασία, πράγμα που ο εκλεκτός αυτός οίκος εδώ και καιρό έχει στερηθεί.
Ποιο θα είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει την AfD στο κοντινό μέλλον; Το Ευρώ ή η Ευρωκρίση;
Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ εκλαμβάνουν την AfD ως ένα απολύτως μονοθεματικό κόμμα. Σε σύγκριση και με τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα εξουσίας η AfD διαθέτει ένα ιδιαιτέρως ευρύ και τεκμηριωμένο κομματικό και εκλογικό πρόγραμμα. Ως ανερχόμενο κόμμα εξουσίας η AfD θεωρεί αρκετά από τα καταγγελλόμενα από τον λαό προβλήματα ως χρήζοντα επείγουσα ανάθεση επίλυσης από ένα πραγματικά αντιπολιτευτικό κόμμα. Έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, ακριβώς επειδή είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που είχε το θάρρος να πεί την αλήθεια καθαρά και με σαφήνεια. Κι αυτό, έχοντας μονίμως να αντιμετωπίσουμε την αντίσταση των κατεστημένων κομμάτων και των χρεοκοπημένων ελίτ. Η Ευρωκρίση και τα προβλήματα της μετανάστευσης πλήττουν άμεσα τους πολίτες και θα παραμείνουν τοξικά στο μέλλον, παρά τις απόπειρες κατευνασμού τους.

Οι Τούρκοι δεν είναι κύριοι

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση προκαλεί πολλά προβλήματα και επιλύει πολύ λιγότερα, τουλάχιστον από μία ελληνική προοπτική. Θα υποστήριζε το κόμμα σας ισχυρότερη φύλαξη συνόρων αντί για συμφωνίες;
Απαραίτητη προΰπόθεση όχι μόνο της ελεύθερης διακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν, αλλά δυστυχώς και της επιτυχούς υπεράσπισης των δημοκρατικών μας αξιών και τρόπου ζωής είναι η άνευ όρων αποτελεσματική διασφάλιση των ευρωπαϊκών μας εξωτερικών συνόρων. Εκεί υφίσταται ο πραγματικός ζωτικός νευρώνας της Ευρώπης και όχι στο Ευρώ, όπως ο κύριος Γιούνκερ δεν κουράζεται να τονίζει. Και είναι καλύτερο – ει δυνατόν – οι συμφωνίες να κλείνονται με κυρίους (gentlemen). Ο τυχαίος και άστοχος ακτιβισμός της κυρίας Μέρκελ απομακρύνεται πολύ από την επίλυση του προβλήματος είναι και χρονοβόρος και κοστοβόρος και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των επομένων γενεών, όχι μόνο στη Γερμανία.
Ελπίζετε η επιτυχία σας θα αναγκάσει την κυρία Μέρκελ να επανεξετάσει τη μεταναστευτική της πολιτική;
Κατά τον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, δεν ήταν η πρώτη φορά που το νέο πρόγραμμα της Μέρκελ για τους πρόσφυγες δανείστηκε απροκάλυπτα στοιχεία από το πρόγραμμα της AfD. Η AfD ενεργεί επίσης και εξωκοινοβουλευτικά. Συγχρόνως, είναι τελικά ζήτημα ελλιπούς πολιτικού ύφους και φθίνοντος πολιτικού μεγέθους, που η κυρία Μέρκελ δεν παραδέχεται και δημοσίως, ότι έχει κάνει ένα καταστροφικό λάθος. Το κατά πόσο η μερική οπισθοχώρησή της επηρεάζεται από την στροφή σε πραγματικές πολιτικές αναγκαιότητες ή υπακούει καθαρά στην ανάγκη για διατήρηση της εξουσίας, ίσως κάποια στιγμή να το εκμυστηρευτεί στα απομνημονεύματά της.

Πραγματική αλληλεγγύη είναι να μην αφήνεις την Ελλάδα μόνη της στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας

Ποια είναι η θέση της AfD απέναντι στα Μνημόνια και στο bailout της Ελλάδος;
Η παράβαση της διάταξης της Συνθήκης του Μάαστριχ που απαγορεύει τα Bailout, δεν συνιστά κατά την άποψή μου πράξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αλλά ανήκουστη παραβίαση του ισχύοντος δικαίου. Πραγματική αλληλεγγύη θα επεδείκνυαν οι Ευρωπαίοι, αν δεν άφηναν την Ελλάδα μόνη της στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων όλων μας.
Μετά την επιτυχία σας, είχατε κάποιες επαφές με ευρωπαϊκά κόμματα που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις μ’ εσάς;
Ένας από τους πρώτους που μας συνεχάρη για τη μεγάλη εκλογική επιτυχία μας είναι οΧανς Κρίστιαν Στράχε, Πρόεδρος του Αυστριακού Κόμματος των Ελευθεριακών (FPÖ). Παρ’ ότι είμαστε πάντοτε ανοικτοί και ενδιαφερόμαστε πολύ για την συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις εκτός Γερμανίας, με την Αυστρία μας συνδέει κοντά στην κοινή γλώσσα και μία κοινή ιστορία.

Ελεύθερη  ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, την 8/10/2017
http://diesy.gr/synentefxi-tou-proedrou-tou-afd/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου