Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Eσκασε νέα «βόμβα» για το Ασφαλιστικό!


Το... τυράκι με τη μείωση εισφορών που ανοίγει την όρεξη ιδιωτικών εταιριών. Οι «σκληροί» Ε.Ε. και ΔΝΤ πιέζουν για «ατομικές συντάξεις»
Νέα «βόμβα» για το Ασφαλιστικό έσκασε και δείχνει ότι θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά ζητήματα στην προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς από τη μία η κυβερνητική γραμμή θα είναι υπέρ της μορφής που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, ενώ η Ν.Δ. ζητεί την κατάργηση του ολέθριου νόμου Κατρούγκαλου και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου, πιο κοντά στις λογικές των σκληρών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Σε αυτό το ασφαλιστικό μοντέλο νέος «παίκτης» θα είναι οι ιδιωτικές εταιρίες και το... τυράκι για τους ασφαλισμένους θα είναι οι χαμηλότερες κρατήσεις. Βέβαια, στην πρόταση υπάρχουν ακόμη αρκετές «γκρίζες ζώνες», καθώς μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να άνοιξε το θέμα, αλλά δεν άνοιξε και τα χαρτιά του. Σίγουρα η πρότασή του θα αναλυθεί και θα εξηγηθεί στη ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, έχει ανοίξει η όρεξη των ασφαλιστικών εταιριών, που βλέπουν μπροστά τους... πεδίο δόξης λαμπρό και χιλιάδες πελάτες, ενώ το ερώτημα που υπάρχει είναι εάν μπορέσουν να σηκώσουν τέτοια «βάρη» ή θα έχουμε περιπτώσεις ιδιωτικών ασφαλιστικών που βάρεσαν κανόνι, όπως έχει γίνει στις ΗΠΑ αλλά και εδώ, με τραγικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους. Το βέβαιο είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε πήλινα πόδια και ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει.

Ολα άρχισαν από μια αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο προφανώς δεν έχει καμία θέση ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί». Κατά τον κ. Μητσοτάκη, οι λόγοι είναι οι «πρόσθετες άδικες μειώσεις» στους συνταξιούχους, η «τιμωρητική» λογική της αύξησης των εισφορών για όσους εργάζονται και το κίνητρο σε φοροδιαφυγή εξαιτίας του συνολικού αθροίσματος φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Σε άλλες παρεμβάσεις του στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τρεις πυλώνες ασφάλισης με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και έχει δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να σχολιάζει «αυτό είναι το μνημόνιο του κ. Μητσοτάκη», τον οποίο χαρακτήρισε -μεταξύ άλλων- «φίλο των ολιγαρχών». Από τη μεριά της, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε: «Είναι ακόμα μία επιβεβαίωση της πολιτικής επιλογής και στόχευσης της Ν.Δ. να υπονομεύσει και να απαξιώσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης».
Επίθεση
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος επιτέθηκε στη Ν.Δ. υπογραμμίζοντας: «Αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει στο Ασφαλιστικό είναι η απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων και η ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλώνων και της ιδιωτικής ασφάλισης».
Πάντως, η συζήτηση που άνοιξε με την παρέμβαση Μητσοτάκη έρχεται την ώρα που, όπως έγραψε και η «κυριακάτικη δημοκρατία» (19 Αυγούστου 2018), το προσεχές διάστημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση έρχονται «ατομικές συντάξεις» με συμμετοχή μεγάλων ιδιωτικών εταιριών. Με το σύστημα που εξετάζεται, το κράτος και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα εγγυώνται μόνο μια σύνταξη πολύ χαμηλή υπό μορφή «κοινωνικού επιδόματος» (350-400 ευρώ για τα ελληνικά δεδομένα) και τον ρόλο των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό εταιρίες πάροχοι, στις οποίες θα συμμετέχουν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κ.λπ.
Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποσχέθηκε παροχές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με πακέτο μέτρων για την προστασία των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από τα Μνημόνια.
Οι προτάσεις της Ν.Δ.
Υπό επεξεργασία βρίσκεται η πρόταση της Ν.Δ. για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα διαδεχθεί το σύστημα όπως διαμορφώθηκε με τον «νόμο Κατρούγκαλου». Το θέμα, δημοσίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθιξε πρώτη φορά στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών (27/02/2018), δίνοντας σε αδρές γραμμές την πρότασή του. Το ζήτημα είχε απασχολήσει και το τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ., και οι σχετικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη εγκρίθηκαν με εσωκομματικό δημοψήφισμα από την πλειοψηφία των συνέδρων.

Η υπό επεξεργασία «γαλάζια» ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει τρεις πυλώνες στην κοινωνική ασφάλιση: Ο 1ος θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός και θα στηρίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας, επίσης υποχρεωτικός, θα έχει ως βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού ή ιδιωτικού φορέα ασφάλισης. Αυτό θα μπορούσε να αφορά και τις παροχές υγείας, και όχι μόνο τη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι αυστηρά ιδιωτικός και προαιρετικός, με βάση και πάλι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Στις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη είναι η μείωση των εισφορών και το σκεπτικό των τριών πυλώνων είναι ότι «μια γνήσια, τολμηρή μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα δημιουργούσε αποθεματικά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα», προκειμένου να δεκαπλασιαστούν οι επενδύσεις που διαχειρίζεται ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας για να προσεγγίσει τον μέσο όρο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου