Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Κατερίνα Περιστέρη για Αμφίπολη: Σφίγγες υπάρχουν σε όλη τη Μακεδονία, τη δική μας, μη μπερδευόμαστε



Ως μνημείο «οικουμενικό», το οποίο «θα μπορούσε να καταστεί πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή, χαρακτήρισε την Αμφίπολη η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, πρώην ανασκαφέας στον τύμβο Καστά.
Η Κατερίνα Περιστέρη, πρώην ανασκαφέας στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, μίλησε χθες μιλώντας χθες το βράδυ στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης. «Μνημείο οικουμενικό, που θα μπορούσε να καταστεί πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή», είπε η κ. Περιστέρη, μεταξύ άλλων.

Η αρχαιολόγος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησε την ομιλία της με την ιστορία της περιοχής και ειδικότερα τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποκαλύψεων από το 2011 αλλά και μέχρι το καλοκαίρι του 2015, όταν και διακόπηκε η ανασκαφή.
Πιο αναλυτικά, η κ. Περιστέρη, στη διάλεξή της με θέμα «Μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης», περιέγραψε πως οι δόμοι του μνημειακού περιβόλου ήταν ίδιοι με αυτούς στη βάση του Λέοντα και έτσι συσχετίστηκαν τα δυο μνημεία.
Για τη Σφίγγα στην είσοδο του τάφου η αρχαιολόγος είπε:
«Στον μακεδονικό χώρο η τέχνη είναι ενιαία. Σφίγγες υπάρχουν σε όλη τη Μακεδονία, τη δική μας εννοώ, μην μπερδευόμαστε με τους βόρειους γείτονες μας».
Υπογράμμισε επίσης ότι η περιοχή «είχε υποστεί πολλές τοπογραφικές μεταλλάξεις λόγω των πολέμων, τα υψώματα είχαν πολλάκις χρησιμοποιηθεί ως χαρακώματα και στη διάρκεια της ανασκαφής εντοπίστηκαν χιλιάδες οβίδες, για την απενεργοποίηση των οποίων χρειάστηκε να κληθούν ειδικές υπηρεσίες του στρατού».
Καταλήγοντας, η κ. Περιστέρη εξέφρασε την πικρία της για τη διακοπή της ανασκαφής αλλά και την απομάκρυνση της ίδιας από την ανασκαφή.
«Εγώ δεν έχω πλέον πρόσβαση το μουσείο, το μνημείο θα μπορούσε να είναι επισκέψιμο αυτά τα τέσσερα χρόνια, έγινε προσπάθεια τουλάχιστον η κεφαλή της Σφίγγας να εκτεθεί στο μουσείο της Αμφίπολης, αλλά όλα έγιναν με πρόχειρο τρόπο και με κείμενα που περιείχαν πολλές ανακρίβειες. Δεν βρήκαν τον χρόνο για τη συγκόλληση των βοτσαλωτών αυτά τα τέσσερα χρόνια, τόνισε.
Στο τέλος της διάλεξής της ευχήθηκε «να μπορέσουμε σε δύο χρόνια από σήμερα να καταστήσουμε το μνημείο επισκέψιμο στο κοινό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου