Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να καταθέσει αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της Ελλάδας από το ΔΝΤ.
Με αίτημα την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε, βάζει και πάλι στο «τραπέζι» την  πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, από το σύνολο των περίπου 8,8 δισ. ευρώ περίπου που πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2024.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου 2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, με στόχο το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το ΔΝΤ να πέσει κάτω από 3%.
Το όφελος για την χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή θα είναι περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο Eurogroup στο Ελσίνκι για την πρόθεση της κυβέρνησης, αποστέλλοντας, παράλληλα επιστολές – αιτήματα με αποδέκτες τον EFSF και τον ESM.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου του ΔΝΤ είναι περίπου 8,8 δις. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαδικασία να έχει περαιωθεί μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.
Κατά την παραμονή του στο Ελσίνκι, ο κ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μια σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Επαφές Σταϊκούρα με ευρωπαίους αξιωματούχους

Κατά την παραμονή του στο Ελσίνκι ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) Έλγκε Κόνιγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον αντιπρόεδρο της EBRD Πιέρ Χέλμπορν και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.
Αύριο θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τετ – α- τετ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου