Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Όλη η λίστα με τα 40 μεγάλα έργα προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ


Tης Αλεξάνδρας Γκίτση 
Η επιτάχυνση ολοκλήρωσης σειράς μεγάλων δημοσίων έργων, τα οποία είχαν κολλήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως η κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), η έναρξη υλοποίησης αρκετών ακόμη και η συμβασιοποίηση νέων, αποτελούν τη βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να στείλει σήμα στις αγορές ότι οι επενδύσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της.
Στη λίστα που έχει καταρτισθεί και την οποία παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr, περιλαμβάνονται 40 μεγάλα εμβληματικά έργα, από τους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ, η επιτάχυνση υλοποίησης των οποίων αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο όπου ο εκ των βασικών εργοδοτών της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, αντιμετωπίζει προβλήματα.

Πρόκειται δε για μια δεξαμενή η οποία εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στα κεφάλαια που διεκδικεί η ελληνική πλευρά από το ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ θα αυξήσει την απορροφητικότητα από το υπάρχον. Όπως είχε πει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγο διάστημα μιλώντας στο Bloomberg, τα ποσά από το Ταμείο ανάκαμψης θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. 
Στη λίστα των 40 μεγάλων έργων περιλαμβάνονται, 15 που βρίσκονται σε εξέλιξη, 18 τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους και 7 τα οποία ο στόχος είναι να δημοπρατηθούν εντός της φετινής χρονιάς, Σε αυτά περιλαμβάνονται δράσεις για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η διαχείριση αποβλήτων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα υποδομών και ενεργειακά έργα.

Μεγάλα έργα με αναμενόμενη έναρξη (υπογραφή σύμβασης) εντός του έτους: 

1 Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος προϋπολογισμού 355 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο όπως έχει πει ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει να περάσει ως έργο - γέφυρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι. 
2 Στα 20 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για την οδική ασφάλεια στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό.
3 Για την ολοκλήρωση της σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο της περιοχής Καλοχωρίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 68 εκατ. ευρώ. 
4 Στα 56 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το έργο ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη
5 Και στα  46 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή - αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της πόλης της Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα "Άκτιο-Δυτικός Άξονας”.
6 Στα 34,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των επεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο των περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειας Κρήτης-Βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις.
7 Στα 42 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση και ETCS L1 της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλα - Καλαμπάκα. 
8 Για τη συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση - διάθεση των επεξεργασμένων εκροών ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 214 εκατ. ευρώ
9 Στα 64 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
10  Στα 21 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής σύμμεικτων απορριμμάτων και κομποστοποίησης οργανισμού κλάσματος στο ΧΥΤΑ του Δήμου Χερσονήσου
11 Ενώ για την εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 29 εκατ. ευρώ
12 Και τα 23 εκατ. ευρώ για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας
13 Για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων υδάτων του Δήμου Παλλήνης θα επενδυθούν 46 εκατ. ευρώ
14 Ενώ για το δίκτυο "Σύζευξις ΙΙ” ο προϋπολογισμός είναι 162 εκατ. ευρώ
15 Στα 265 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του έργου Ultrafast Broadband (UFBB)
16  Στα 92 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τη διευθέτηση του ρέματος Εχατιάς τμήμα από τη συμβολή του Αγωγού Ευπυρίδων έως τη Λεωφόρο Πάρνηθος
17 Για το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 165,9 εκατ. ευρώ και 
18 Και για το έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ (Φάση ΙΙ, Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής) ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 394 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα έργα με αναμενόμενη ενεργοποίηση (δημοπράτηση) εντός του έτους: 

1 Το έργο για την ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση, τηλεπικοινωνίες και ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή Σιδηροδρομική Γραμμή Λάρισα-Βόλος με αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα ΣΣ Λατομείου - ΒΙΠΕ - ΣΣ Βόλου, είναι προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ. 
2 Προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ είναι το έργο εγκατάστασης συστήματος σηματοδότησης και ETCS -Level 1 στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη (μέσω της νέας παραλλαγής στο τμήμα Πολύκαστρο - Ειδομένη) και αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου