Εκείνο όμως που παραβλέπουν στην κυβέρνηση είναι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα για τους δικούς του λόγους. Δεν είναι τυχαίο που επέμεινε να κάνει ομιλία στην Πνύκα, εκεί που συνέρχονταν η Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα (για λόγους ασφαλείας δεν μίλησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα) για να στείλει τα δικά του μηνύματα και βεβαίως να ανοίξει δρόμο σε Γάλλους επιχειρηματίες να πάρουν από το «φιλέτο» που λέγεται Ελλάδα ότι περισσότερο μπορούν.
Οι Γερμανοί, που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο θέμα της Ελλάδας, έχουν βάλει όρους και προϋποθέσεις στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τέτοιους ώστε να τους επιτρέπουν να πάρουν ότι θέλουν. Δεν είναι τυχαίο ότι έχτισαν το Κατοχικό Ταμείο και έβαλαν στη διοίκηση τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό θα διαχειριστεί όλες τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση σημειωτέων για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.
Οι Γάλλοι λοιπόν αισθάνονται πώς… αδικούνται και έρχονται και αυτοί σαν τους γύπες να «σκυλέψουν» το πτώμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν λοιπόν κάνει απόβαση με δεκάδες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην Ελλάδα, ορισμένες να αυξήσουν το μερίδιο τους καθώς ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και βεβαίως, όπως είπαμε να «χτυπήσουν» επιχειρήσεις του Δημοσίου. Στο στόχαστρο οι μεταφορές, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ και βεβαίως οι υδρογονάνθρακες.
Στον τομέα τον ενεργειακό οι Γάλλοι έχουν προβάδισμα έναντι των Γερμανών με τον κολοσσό, την Total, η οποία έχει ήδη μπει στην κυπριακή ΑΟΖ και κάνει γεωτρήσεις και θέλει να βάλει γεωτρύπανο και στην ελληνική ΑΟΖ, ειδικά νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο που αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Ξεκινώντας ωστόσο πολιτικά, η διήμερη παρουσία του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας αποκτά σημαντικούς συμβολισμούς σε μία κρίσιμη χρονική καμπή και αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ως «σημαδιακή» για το περίφημο «γύρισμα σελίδας», που μιλά όλο και πιο συχνά τελευταία ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει μέσω της επίσκεψης αυτής το αφήγημά του περί εξόδου της χώρας από την κρίση, να πείσει ότι η Ελλάδα φεύγει από την διεθνή απομόνωση και ανακτά το ρόλο της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ότι αξιοποιεί τα στρατηγική της πλεονεκτήματα και συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς. Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για ένα μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό σόου σε μία προσπάθεια να υπερκεράσει τα τεράστια προβλήματα, που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, αλλά και ενόψει της δοκιμασίας που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
πό την πλευρά του ο κ. Μακρόν επενδύει επίσης πολλά στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για την πρώτη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με σαφή μηνύματα για το πώς θέλει την Ευρώπη. Με την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα, επιδιώκει να αναδείξει το ρόλο της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές διεργασίες, αλλά και να τονώσει το προσωπικό του προφίλ σε μία στιγμή, που η δημοτικότητά του πέφτει και έχει ήδη ανοίξει δύσκολα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του, ιδίως με την προώθηση της λεγόμενης εργατικής μεταρρύθμισης.
Όπως έγραψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή της Γαλλικής προεδρίας «ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για την ανάκαμψη – στη χώρα σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης»! Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στο πρακτορείο ότι «οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την ευρωζώνη».
Αυτό θα είναι και το μήνυμα του κ. Γάλλου Μακρόν, όχι μόνο κατά τις επίσημες συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία, αλλά και της ομιλίας, που θα εκφωνήσει για την ελληνική δημοκρατία στην Πνύκα. Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία και αποτυπώνουν τις προσδοκίες και των δύο πλευρών – μαζί με τα επιχειρηματικά deal – από την επίσκεψη.
Ωστόσο αγκάθια είναι, ειδικά για το πώς θα αξιοποιήσει την παρουσία του κ. Μακρόν στην Αθήνα το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη δείξει διατεθειμένος να προσδεθεί σε μεγάλο βαθμό στο άρμα του Βερολίνου για την Ευρώπη του αύριο – δυσκολεύει έτσι την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπονοήσει ότι το μέτωπο κατά της γερμανικής λογικής της λιτότητας ενισχύεται.
Όπως επίσης δεν μπορεί να πει η Αθήνα ότι προσβλέπει στη στήριξη του Παρισιού για την απόκρουση των υπερβολικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, ειδικά στα εργασιακά – με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μακρόν στη χώρα του.
Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε τον κ. Μακρόν να συμμερίζεται την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο η προσδοκία μίας ρήξης της Γαλλικής κυβέρνησης με το Ταμείο αυτή την ώρα, κόντρα στις διαθέσεις του Βερολίνου, είναι μάλλον ουτοπία. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο το σενάριο εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και συνολικότερα από την Ευρώπη.
Πέρα από το αμιγώς πολιτικό σκέλος της επίσκεψης, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να συζητηθούν, καθώς ο κ. Μακρόν θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 40 εκπροσώπους εταιριών, μεταξύ των οποίων οι κολοσσοί Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance, Engie κ.α). Άλλωστε τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.
Η «απόβαση» αυτή έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις όμως, καθώς φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι συμφωνίες για πώληση δημόσιων οργανισμών, αφού είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των Γάλλων για στρατηγικούς τομείς, όπως το νερό, η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων λέγεται ότι οι Γάλλοι θέλουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και επιθυμούν να μπουν στον τομέα των υποδομών με ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και αλλού. Επίσης επιδιώκουν συμμετοχή γαλλικών εταιριών στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η επιχειρηματική πλευρά της επίσκεψης μάλιστα προκαλεί δυσφορία ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζονται επιφυλάξεις και διαφωνίες, καθώς θεωρείται ότι το γαλλικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, είναι ουσιαστικά ενός τύπου αρπαγής της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, που εξ ανάγκης και υπό την πίεση των δανειστών, προσφέρεται έναντι πινακίου φακής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου