Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΕΣ. Μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Θα καταψηφίζουν διατάξεις αν διαφωνούν οι ΑΝΕΛ

Πολιτικό πρόβλημα στην κυβερνητική συμμαχία αποφάσισαν να προκαλέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη σημερινή συζήτηση της τροπολογίας, που κατά πολλούς ανοίγει παράθυρο επανεξέτασης αναγνώρισης της τουρκικής ένωσης Ξάνθης, διατύπωσαν τη θέση ότι από εδώ και στο εξής θα καταψηφίζουν διατάξεις ακόμα και αν συμφωνούν με αυτές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων.
«Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες” ανέφεραν τα στελέχη των δύο κομμάτων και πρόσθεσαν ότι τελειώνει η πρακτική η κυβέρνηση από τη μία να ψηφίζει τις διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί ο κυβερνητικός της εταίρος στηριζόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την άλλη οι ΑΝΕΛ να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες των εθνικών θεμάτων. Ή θα υπάρχει συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία ή αλλιώς οι διατάξεις δεν θα περνούν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας τάχθηκε η Ενωση Κεντρώων, καθώς διαφωνεί στην ουσία της, ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού ανέφερε ότι το κόμμα θα διατυπώσει την τελική του άποψη στην πορεία συζήτησης του νομοσχεδίου.
Ετσι λοιπόν η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης κινδυνεύει απόψε το βράδυ να βρεθεί «στον αέρα».
Με δεδομένη τη νέα θέση των δύο κομμάτων στον αέρα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου καθώς οι ανεξάρτητοι Eλληνες έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν, εάν λοιπόν η πρακτική των δύο κομμάτων επεκταθεί σε όλα τα νομοσχέδια τότε αυτό το σχέδιο νόμου κινδυνεύει να μην περάσει από την ολομέλεια της Βουλής.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε για την νέα τακτική των δυο κομμάτων ότι είναι σεβαστή η επιλογή τους, αλλά δεν είναι αξιόπιστη επιλογή, “μου θυμίζει παιδικό παιχνίδι” ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Όσον αφορά την τροπολογία ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω τον υπουργό να το ξαναδεί, έχουμε μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα».
Πάντως ο κ. Παπαχριστόπουλος βρήκε την ευκαιρία να στείλει και μήνυμα ενότητας της κυβερνητικής πλειοψηφίας λέγοντας ότι “δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση αν κάποιοι αυτό θέλουν. Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί».
ΔΗΜΑΡ: Δεν μπορεί να συνεχιστεί κυβερνητική πλειοψηφία α-λα καρτ
Στη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή την αρνητική θέση των ΑΝΕΛ απέναντι στην τροπολογία για τη συμπλήρωση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
«Προφανώς εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Προφανώς η τροπολογία αυτή αφορά την ευαίσθητη περίπτωση στην Ξάνθη. Είναι υπόθεση που έφτασε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο αποφάσισε. Το 2012 η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν συγκεκριμένη οργάνωση και άλλες οργανώσεις, το Δεκέμβριο του 2014 κοινοποιήθηκε η απόφαση στην Ελλάδα και σε συνέχεια των παραπάνω θα πρέπει η χώρα να προσαρμοστεί», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ταυτόχρονα όμως, ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, πως «θα πρέπει όταν φέρνετε οποιαδήποτε απόφασή σας, να την φέρνετε στην Ολομέλεια έχοντας συμφωνήσει και όχι όπως έγινε με το σύμφωνο συμβίωσης, με το τζαμί, να μην έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία και να ζητάτε, ή να θεωρείτε δεδομένο ότι χωρίς να έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία, θα παίρνετε στήριξη σε αυτά τα θέματα των δικαιωμάτων».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της: «Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στη ΔΕΘ ότι θεωρεί τον κ. Καμμένο την πατριωτική κεντροδεξιά, ότι δεν του δημιουργεί προβλήματα, εννοώντας φαντάζομαι ότι ψηφίζουν μόνο μνημόνια μαζί. Λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η περίπτωση της α λα κάρτ νομοθέτησης, να κάνετε ό,τι θέλετε και όταν δεν έχετε πλειοψηφία στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στηρίζεστε σε εμάς, ή στο Ποτάμι, ή σε άλλες δυνάμεις. Μαζί συγκυβερνάτε, μαζί αποφασίζετε και εμείς στη συνέχεια παίρνουμε θέση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


Πηγή: Μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Θα καταψηφίζουν διατάξεις αν διαφωνούν οι ΑΝΕΛ -Για να προκαλούν ρήγμα στην κυβέρνηση | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου