Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Eldorado - τεράστια ζημιά στο προφίλ της χώρας

Την ώρα που το Μαξίμου κινείται στη... γραμμή Καρανίκα, η διεθνής κατακραυγή για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επένδυση μεγαλώνει. Η είδηση για το τελεσίγραφο αναστολής των εργασιών από την Eldorado Gold μετά τις 21 Σεπτεμβρίου, κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην διεθνή εικόνα της χώρας, ενώ η Κομισιόν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Παρά τις αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο και τα ξένα μέσα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε με τα γνωστά non paper να πάρει θέση, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο μάλιστα κατηγορεί ότι «πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρείας».

Η κυβέρνηση, παρά τις πρόσφατες επισκέψεις Τσίπρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στέκεται –εμμέσως πλην σαφώς- στο πλευρό όσων επιθυμούν να φύγει η εταιρεία από την Ελλάδα προβάλλοντας εκ νέου ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ μιλά για «επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες»!
Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι άσχετα με την εξέλιξη της υπόθεσης, η ζημιά για το προφίλ της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός έχει ήδη γίνει και είναι πολύ σημαντική.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alexander Winterstein, μπορεί να μην έκανε ευθεία αναφορά στο θέμα της Eldorado, ωστόσο απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.
«Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων ακριβώς, για αυτόν τον σκοπό» σημείωσε ο κ. Winterstein και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν.
Οι Finanacial Times αναφέρουν σε άρθρο τους ότι δύο ημέρες μετά τη δέσμευση Τσίπρα για επενδύσεις, η Eldorado Gold αποχωρεί, τονίζοντας ότι η σκληρή αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα αντίθετη στο project στις Σκουριές. Ακόμη πιο σκληρό το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Δεν αρκεί για να βγάλει κανείς λεφτά, ακόμη και όταν κάθεται πάνω σε χρυσωρυχείο» και σημειώνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της υπόθεσης της Eldorado.
Φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται να είναι τόσο σημαντικός ο αντίκτυπος στην επενδυτική εμπιστοσύνη από την υπόθεση της Eldorado, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να βγει από το μνημόνιο του χρόνου το καλοκαίρι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα περισσότερα μεγάλα διεθνή πρακτορεία που μετέδωσαν την είδηση. Το Reuters σχολιάζει στο άρθρο του ότι «δημόσια, η αριστερή κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει τις επενδύσεις, ωστόσο οι επενδυτές διαμαρτύρονται συχνά για εμπόδια όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και η πολιτική αντίσταση».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Eldorado Gold, George Burns έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ότι αν έως τις 21 Σεπτεμβρίου δεν χορηγήσει τις άδειες που εκκρεμούν για τα ορυχεία σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, η εταιρεία διακόπτει οριστικά τη λειτουργία της. Σε μια τέτοια περίπτωση το 90% των θέσεων εργασίας από τα 2.400 άτομα που απασχολεί η εταιρεία, θα χαθούν, σημείωσε ο George Burns. Άφησε πάντως ένα παράθυρο ανοιχτό προς την κυβέρνηση, καλώντας την εκ νέου σε διάλογο προκειμένου να ενημερωθεί για τις αιτίες καθυστέρησης στη χορήγηση των αδειών, αλλά και για το λόγο προσφυγής από το υπουργείο Ενέργειας στη Διαιτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου