Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχαία ζούγκλα

Του Θανάση Χειμωνά
Για δες φίλε μου κάτι πράγματα. Για δεκαετίες υπήρχε (σχεδόν) στην καρδιά της Αθήνας ένας ανεκτίμητος θησαυρός,  μοναδικός στον κόσμο και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι. Γιατί πείτε μου, ποια χώρα διαθέτει χιλιάδες στρέμματα δάσους μέσα στα οποία κρύβονται αρχαιολογικά μνημεία πρωτοφανούς ομορφιάς και αρχαιολογικής σημασίας; Μιλάω φυσικά για το Ελληνικό το οποίο αφού χρίστηκε αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χθες μάθαμε πως το Δασαρχείο Πειραιά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποτελεί και δάσος.

Έτσι είναι. Κατεβαίνεις από το τραμ στην στάση «Πρώτη Καλαμακίου» και χάνεσαι μέσα στην πυκνή βλάστηση. Με μια ματσέτα κόβεις τα κλαδιά που ορθώνονται στον δρόμο σου, προσέχοντας παράλληλα μην κρέμεται από αυτά καμιά ανακόντα, και προχωράς θαυμάζοντας τα τουκάν και τις αντιλόπες Άνταξ. Κάποια στιγμή φτάνεις σε ένα ξέφωτο και στέκεσαι με δέος μπροστά στα δωρικού ρυθμού αρχαιοελληνικά μνημεία, τις πυραμίδες του Χέοπα και 5-6 Ταζ Μαχάλ.
Προσωπικά, τυχαίνει να  πηγαίνω συχνά στο Ελληνικό (παίζω 5Χ5 εκεί) και το μόνο που έχω δει είναι κάτι χαμόκλαδα, σύριγγες και σκυλοσκ… Τι σημασία έχει τι λέω εγώ όμως. Δεν είμαι παρά ένας ανάλγητος νεοφιλελές.
Υπάρχουν συμπατριώτες μας που θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να ματαιώσουν την επένδυση στο Ελληνικό. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Παραδοσιακά ο Έλληνας είναι εναντίον των επενδύσεων, εναντίον του εκσυγχρονισμού (δε μιλάω εδώ για την πολιτική έννοια της λέξης), εναντίον των αλλαγών γενικότερα.
 Μια ακαθόριστη παλαιοκομμουνιστική εμμονή πως κάθε επένδυση έχει ως στόχο να πιει το αίμα του εργάτη -ασχέτως αν χωρίς την επένδυση ο εργάτης δεν θα είναι εργάτης αλλά άνεργος. Φυσικά, όλοι αυτοί που αντιδρούν δεν έχουν την παραμικρή  οικολογική συνείδηση ή πρεμούρα να σωθούν τα (ανύπαρκτα) αρχαία. Πρόκειται απλώς για αφελή προσχήματα.
Κάπου εδώ κρύβεται και η απάντηση γιατί ενώ μπήκαμε πρώτοι στα μνημόνια είμαστε η μοναδική χώρα που παραμένει εγκλωβισμένη σε αυτά. Κάθε προσπάθεια επένδυσης προσκρούει σε μόνιμη βάση σε έναν οργισμένο όχλο που θα κινήσει γη και ουρανό για να την μπλοκάρει. Κι έτσι η ανεργία θα εκτοξεύεται και η Ελλάδα θα λιμνάζει. Μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου