Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – Σφοδρές συγκρούσεις ρωσοσυριακών δυνάμεων και Κούρδων στις πετρελαιοπηγές του Ευφράτη – Άνοιξαν τα φράγματα οι ΗΠΑ – Προστρέχουν σε βοήθεια οι Τούρκοι κόβοντας τη ροή του ποταμού!


Του Βασίλη Καπούλα
Σφοδρές μάχες διεξάγονται γύρω από τον Ευφράτη μεταξύ συριακών/ρωσικών δυνάμεων και Κούρδων/αμερικανών. Οι Κούρδοι άνοιξαν πυρ εναντίον του συριακού Στρατού ανοίγοντας τα φράγματα που ελέγχουν με αποτέλεσμα να ανέβει δραματικά η στάθμη του νερού σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις ρωσοσυριακές δυνάμεις να διασχίσουν τον ποταμό. Αμέσως η Τουρκία προσφέρθηκε να κόψει τη ροή ύδατος από τα φράγματα που αυτή ελέγχει καθώς δεν περιμένει οι Κούρδοι να σταματήσουν την επιχείρηση.
Η μάχη των μαχών για τις πετρελαιοπηγές και το μελλοντικό θεμέλιο του κουρδικού κράτους έχει ήδη ξεκινήσει. Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου δείχνει γιατί οι Κούρδοι καθ υπόδειξη των ΗΠΑ κινήθηκαν προς αυτή την περιοχή.

Οι Κούρδοι συνεχίζουν την προέλαση τους και πλέον η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μόλις 2 χλμ.
Oι Ρώσοι μεταφέρουν TOS-1, το οποίο μπορεί να βάλει θερμοβαρικές ρουκέτες με καταστροφικό αποτέλεσμα.Το TOS-1A έχει τριμελές πλήρωμα ενώ το διαμετρήματος 220 χιλιοστών σύστημα πυροβολικού μπορεί να βάλει πυρομαχικά άνευ καθοδηγήσεως βάρους 173 κιλών σε μια εμβέλεια έως 3,5 χιλιόμετρα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι όλες οι ανακοινώσεις των Κούρδων SDF δίνονται στην δημοσιότητα από το γραφείο τύπου των YPG! 
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ απέστειλαν περισσότερα από 150 τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία μπήκαν στη Ροτζάβα από το Κουρδιστάν (KRG) για την επιχείρηση της Deir Ezzor.
νακοίνωση Ρωσίας
«Ο συριακός Στρατός που επιχειρεί στην Deir Ezzor, αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση και δέχεται μαζικά πυρά από περιοχές που σταθμεύουν ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, Κούρδων SDF και αμερικανικές δυνάμεις» ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Ο συριακός Στρατός συνεχίζει την προέλαση και την απελευθέρωση περιοχών στον Ευφράτη ανατολικά της Deir Ezzor με τη βοήθεια της Ρωσικής Αεροπορίας».
«Ο συριακός Στρατός έχει ανακαταλάβει περισσότερα από 60 τχλμ στην αριστερή όχθη του Ευφράτη».
«Σύμφωνα με αναφορές των Διοικητών, oι δυνάμεις μας δέχονται ισχυρά πυρά από τη βόρεια πλευρά της περιοχής που ελέγχουν οι Κούρδοι SDF και οι Αμερικανοί που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να παράσχουν ιατρικές βοήθειες(!) αντί να απελευθερώσουν τη Ράκκα».
«Καθώς η ήττα του ISIS στη Συρία είναι πολύ κοντά, είναι φανερό πλέον ποιος πολεμά το ISIS και ποιος ξεκίνησε ένα πόλεμο εδώ και χρόνια».
«Ακόμη και αν ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, δεν είναι πρόθυμος να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στη Συρία, οφείλει τουλάχιστον να μην αποτρέπει αυτούς που  αληθινά και αποτελεσματικά μάχονται τους τρομοκράτες».
«Αντιμετωπίζουμε επίσης και άλλες δυσκολίες καθώς διασχίζουμε τον Ευφράτη. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει κατακόρυφα μέσα σε λίγες ώρες».
«Αυτό μπορεί να οφείλεται μόνο στους Αμερικανούς και στους Κούρδους SDF οι οποίοι άνοιξαν τα φράγματα που είχαν θέσει υπό τον έλεγχο τους. Να προσθέσουμε ότι δεν έχει βρέξει καθόλου εδώ και καιρό».
Σήμερα ο συριακός Στρατός συνέχισε την προέλαση του στην ανατολική όχθη του Ευφράτη με την 4η Τεθαρακισμένη Μεραρχία να αναλαμβάνει δράση και να ανακαταλαμβάνει τα χωριά Marat, Mazlum, Sbahah.
Ο συριακός Στρατός διέσχισε τον Ευφράτη από την πόλη Al-Muri’iyah, χτες, γεγονός που σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή στο πόλεμο.
Ολες οι προετοιμασίες καθώς και η εκτέλεση της επιχείρησης έγιναν κατά την διάρκεια της νύχτας. Οταν οι ειδικές δυνάμεις του συριακού Στρατού ολοκλήρωσαν την επιχείρηση, ο ήλιος είχε ανατείλει στην Deir Ezzor.
Οι επίλεκτες δυνάμεις «ISIS Hunters» που είχαμε αναφέρει και χτες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο τη στιγμή που διέσχιζαν τον Ευφράτη.
Ο συριακός Στρατός κατευθύνεται προς την al-Mayadin στην δυτική όχθη του Ευφράτη ενώ γύρω από το χωριό al-Jubaliah διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με το ISIS
Στο μεταξύ, οι Κούρδοι SDF ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν ακάθεκτοι την προέλαση τους προς την ανατολική όχθη του Ευφράτη. Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν τον αντικειμενικό τους στόχο καθώς η ρωσική Αεροπορία βομβαρδίζει  βόρεια της Deir Ezzor.
Σύμφωνα με πηγές των SDF, οι Κούρδοι απέχουν μόλις 2 χλμ από την ανατολική όχθη ενώ δεν έχουν καταλάβει ακόμη το χωριό al-Hussainiyah.
Το γραφείο τύπου των Κούρδων YPG-SDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο αποκαλύπτουν τα σχέδια τους.
Το βίντεο δείχνει τον Διοικητή των SDF να ισχυρίζεται ότι οι Κούρδοι έχουν καταλάβει την βιομηχανική περιοχή και την εταιρεία ηλεκτρισμού καθώς και εργοστάσιο.
Σύμφωνα με τον Διοικητή, οι SDF βρίσκονται 6 χλμ από τον Ευφράτη και θα φτάσουν παρά τις επιδρομές από τις συριακές και ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.
«Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία βομβάρδισε τις δυνάμεις μας (παρακάτω έχουμε το δελτίο τύπου) αλλά αυτό δεν πρόκειται να μας τρομάξει ή να μας σταματήσει. Είμαστε μια στρατιωτική δύναμη και θα ανταποδώσουμε. Ανεξάρτητα αν είναι η Συρία ή η Ρωσία, δεν μας ενδιαφέρει».
Oι Κούρδοι SDF προχωρούν βορειοανατολικά κατά μήκος του Ευφράτη  διασφαλίζοντας την βιομηχανική περιοχή της Deir ez-Zor.
Βίντεο δείχνουν τους Κούρδους SDF να βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Κhurafy, ο οποίος συνδέει την Hasakeh με την Deir ez-Zor.
Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου της Deir ez-Zor, Kindal Doghan, είπε ότι οι SDF πρoελαύνουν προς τρεις άξονες, ο πρώτος κατευθύνεται προς Deir Ezzor, o δεύτερος προς τα περίχωρα του Abu Khashab  και ο τρίτος είναι μετά το Abu Khashab.
Ο Doghan είπε ότι οι SDF προσπαθούν να διαχωρίσουν την Deir Ezzor από την περιοχή Shamyya σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το YPG!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου