Πριν λίγο καιρό, στη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντμίρ Πούτιν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο δεύτερος είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του, λέγοντας ότι το Ισραήλ «θα ενεργήσει μονομερώς» εάν κάποια εξέλιξη στη Συρία απειλήσει τα ζωτικά εθνικά του συμφέροντα. Έτσι κι έγινε…
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πριν από λίγες ώρες, το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, ανακοίνωσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις – κατά δήλωση – εναντίον θέσης του συριακού στρατού στην επαρχία Χάμα της δυτικής Συρίας, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων, εκτός από υλικές ζημιές. Η επίθεση εκδηλώθηκε μετά τον επίσημο καταλογισμό της ευθύνης για την επίθεση με χημικά τον περασμένο Απρίλιο στην πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ, στο καθεστώς Άσαντ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχος της αεροπορικής επιδρομής ήταν εγκατάσταση του Κέντρου Επιστημονικών Σπουδών και Ερευνών, οι εργαζόμενοι στην οποία τελούν υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων, καθώς και μια γειτονική στρατιωτική βάση των συριακών χερσαίων δυνάμεων.
Πρόκειται για το ερευνητικό κέντρο που φέρεται να ευθύνεται για την πρόοδο που είχαν κάνει οι Σύροι στον πυρηνικό τομέα, η οποία οδήγησε σε ισραηλινή επίθεση για την εξουδετέρωση εγκατάστασης στην περιοχή της Ντέιρ Εζ Ζορ (που βρίσκεται στην επικαιρότητα, έχοντας ελευθερωθεί μόλις από τον στρατό του Άσαντ), η οποία έμοιαζε σκανδαλωδώς με τους βορειοκορεατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007…
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του συριακού στρατού, εκεί φέρονται να αποθηκεύονταν πύραυλοι εδάφους- εδάφους, οι οποίοι υπάρχει πάντα ο φόβος να καταλήξουν σε κάποιο ισραηλινό αστικό κέντρο, σε περίπτωση πολέμου με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ένα ενδεχόμενο το οποίο, αργά αλλά «διακριτικά», αυξάνει συνεχώς τις πιθανότητές του…
Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, υποπτεράρχου εν αποστρατεία, Άμος Γιάντλιν, η εγκατάσταση που επλήγη ευθύνεται για την παραγωγή τόσο χημικών όπλων όσο και των περίφημων «barrel bombs», τα βαρέλια που πέφτουν από τον ουρανό γεμάτα εκρηκτικά, αυτές τις «πρωτόγονες χαζές βόμβες», που όμως προκαλούν τρομακτικές καταστροφές και έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, πέραν των ισλαμιστών μαχητών.
Όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση αυτή των Ισραηλινών ήταν μια ηχηρή προειδοποίηση, ίσως πιο ηχηρή από τις προηγούμενες επιχειρήσεις εξουδετέρωσης αυτοκινητοπομπών της Χεζμπολάχ που μετέφεραν πυραύλους και άλλο πολεμικό υλικό, όπως εξάλλου είχε πολλάκις προεδοποιήσει.
Αυτή τη φορά υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως επρόκειτο για το πρελούδιο όσων μπορούμε να ζήσουμε στο προσεχές μέλλον στην περιοχή, καθώς η ισορροπία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και εν όψει τελικών διευθετήσεων στη Συρία, κάθε ενδιαφερόμενος φροντίζει να βρεθεί στην πιο ευνοϊκή θέση.
Η προειδοποίηση του Νετανιάχου στον Πούτιν, η μαζική άσκηση στα σύνορα Ισραήλ Λιβάνου, αλλά και το γενικότερο κλίμα, με την προσέγγιση του ιρανικού παράγοντα σκανδαλωδώς κοντά στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ, θα μπορούσε να κυοφορήσει μια νέα μεγάλη και αιματηρή σύγκρουση στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Καταληκτικά, αυτό που επίσης χρήζει παρατήρησης και εκτίμησης – αξιολόγησης, είναι η ρωσική στάση, καθώς για μια ακόμη φορά σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, τα ικανότατα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία σίγησαν παντελώς, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Η στάση της Ρωσίας μοιάζει λίγο παράξενη. Αν υποτεθεί ότι η Ρωσία επιθυμεί να απεμπλακεί στρατιωτικά, πέραν της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ όπου θα διατηρήσει παρουσία και της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς, οι όποιος προθέσεις Ιρανών, Σύρων και Χεζμπολάχ για δραματικές αλλαγές του status quo και τις ισορροπίες, είναι πιθανό να μη βρίσκουν σύμφωνη τη Μόσχα, η οποία δεν μπορεί μάλιστα να διατυπώσει ανοιχτά τις απόψεις της.
Ωστόσο, μερικές φορές η σιωπή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως «ηχηρή», ασχέτως της ρητορικής που μπορεί να ακολουθήσει. Γεγονός παραμένει, ότι ένας ακόμα στόχος των Ισραηλινών εξουδετερώθηκε, ένας στόχος ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες που θα προβλημάτιζαν και τη ρωσική εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Τίποτα δεν είναι όμως ξεκαθαρισμένο, τίποτα δεν είναι απόλυτο, πέραν του ότι η κατάσταση στην περιοχή χρήζει διαρκούς επαγρύπνησης από όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς εξερχόμαστε σταδιακά από τον συριακό εμφύλιο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου