Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες σε συνεχή επαγρύπνηση για όλες τις τρέχουσες προκλήσεις. Η 2η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ( 2α Μ/Κ ΤΑΞ) του Σερβικού Στρατού στην Ζώνη Ασφαλείας, είναι σε επιφυλακή.
Το Β’ Σώμα Στρατού έχει περιοχή ευθύνης το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Ολοι οι Σέρβοι είναι εκπαιδευμένοι, οπλισμένοι και πανέτοιμοι να εφαρμόσουν κάθε εντολή του ανώτατου διοικητή και των κρατικών αρχών για την υπεράσπιση της επικράτειας και της συνταγματικής τάξης .
Την ίδια στιγμή σε «ανοικτή γραμμή” είναι το σερβικό γενικό επιτελείο με το αντίστοιχο ρωσικό στην Μόσχα και με την συνδρομή των Ρώσων συμβούλων σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία.
Αν συμβεί το μοιραίο, Αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες UCKάδων και συγκεκριμένα του AKSH θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Σερβία προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Β’ σώματος του σερβικού στρατού που είναι στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Ηδη, οι ντόπιοι ηγέτες του Πρέσεβο διατύπωσαν με σαφήνεια την επιθυμία τους για ένωση αλλά αποκάλυψαν πως κρύβεται μια παγίδα.
Η Κοιλάδα του Πρέσεβο αποτελείται από τους δήμους του Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μέντβεντζα.
Στον τελευταίο επικεφαλής είναι Σέρβος δήμαρχος και σε περίπτωση ανταλλαγής θα παραμείνει εκτός του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Μπουγιάνοβατς, Σαίπ Καμπέρι, οι Σέρβοι έχουν κάνει εθνοκάθαρση στην Μέντβεντζα και ως εκ τούτου έχουν το προβάδισμα στο δήμο.
Αλλά μια μερική λύση στην Κοιλάδα, λέει, θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική τραγωδία.
Σύμφωνα με τον Καμπέρι, η Μέντβεντζα είναι μέρος του αλβανικού κορμού και αναπόσπαστο μέρος της Κοιλάδας του Πρέσεβο.
«Αν αποτύχει ο διάλογος εξαιτίας σφάλματός μας, το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να γίνει μια ‘βόρεια Κύπρος, ή μια Οσετία, ή Ναγκόρνο –Καραμπάχ ή Αμπχαζία” δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε αυτήν την παγωμένη κατάσταση, οπότε όλοι στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία πρέπει να εργασθούν για μια ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε ο Θάτσι
Οι Αλβανοί αν συμφωνηθεί παράδοση των 4 σερβικών δήμων  Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok και Leposavic στην Σερβία, ζητούν ως αντάλλαγμα «κοινότητα αλβανικών δήμων” στο Νότο και συγκεκριμένα τις περιοχές Preševo, Medvedja και Bujanovac.
Επιπλέον θέτουν θέμα του υδροηλεκτρικού σταθμού, Gazivoda.
Η Γκάζιβόντα είναι η μεγαλύτερη (τεχνητή) λίμνη στο Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός που ελέγχονταν από τους Σέρβους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τα μέλη των KFOR με τους Αλβανούς έχουν  πλέον ως αποστολή την προστασία του με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.