Νέο ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί το Βερολίνο, με αντιαμερικανικό άρθρο του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για αυτονόμηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ.
Η θέση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, προστίθεται στις δηλώσεις του Αμερικανού πρόεδρου Ν. Τραμπ περί εχθρότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Οι Γερμανοί καλούν τους Ευρωπαίους να υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα και να ανεξαρτητοποιηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλα αυτά μετά από πλήθος συναντήσεων με την Α. Μέρκελ και με εντολή της για επίσπευση της Ευρωπαϊκής αυτονόμησης, ενώ σε ισχύ έχει τεθεί το σχέδιο ΄΄Πολυμερούς Συμμαχίας΄΄ με τρίτες χώρες.
Με το σχέδιο της «Ισορροπημένης Εταιρικής Σχέσης» ο υπ. Εξ. Χάικο Μάας υποστηρίζει την αυτονόμηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ. Συμφέροντα και αξίες δεν συμπίπτουν πλέον. Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης ξεκίνησε πριν τον Τραμπ.
«Είναι πλέον καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως επισημαίνει, κοινά σημεία ταύτισης στις αξίες και στα συμφέροντα που συνέδεαν για δεκαετίες τις ΗΠΑ και την ΕΕ λιγοστεύουν. Για αυτό δεν ευθύνεται μόνον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Μάας εκτιμά ότι η αλλαγή στάσης είναι επιλογή της Ουάσιγκτον που άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και αρκετό διάστημα και η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει με ένα νέο πρόεδρο. Ως απάντηση σε αυτή την εξέλιξη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών καταθέτει ένα σχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ισορροπημένη Εταιρική Σχέση”.
Οι βασικές ιδέες του σχεδίου εκφράζουν όλη την κυβέρνηση, διαβεβαίωσε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Σύμφωνα με την Handelsblatt ο Χάικο Μάας και η Άγκελα Μέρκελ είχαν επανειλημμένα συναντηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλωστε, η καγκελάριος ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για τη συζήτηση αναφορικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Το Μάιο του 2017 είχε για πρώτη φορά δηλώσει δημόσια πως «οι καιροί που μπορούσαμε να βασιστούμε πλήρως σε άλλους, εν μέρει ανήκουν στο παρελθόν». «Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει πράγματι να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».
Μετά από μήνες εντατικού προβληματισμού του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Μάας καταθέτει σήμερα τις γερμανικές προτάσεις.
Η ΕΕ να υποστηρίζει τα δικά της συμφέροντα
Κεντρικό σκεπτικό του σχεδίου είναι να διατηρήσει μεν η ΕΕ τις υπερατλαντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά παράλληλα να χειραφετηθεί από αυτή, με αλλά λόγια να υποστηρίζει σθεναρά τα δικά της συμφέροντα. Αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με τον Χάικο Μάας με την ανάδειξη της ΕΕ σε «βασικό πυλώνα της διεθνούς τάξης πραγμάτων».
Προϋπόθεση είναι η σταδιακή δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας και Άμυνας”. Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθεί μια «Πολυμερής Συμμαχία” με τρίτες χώρες, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα για να δημιουργηθεί ένα «αντίβαρο”, εκεί όπου οι ΗΠΑ παραβιάζουν «κόκκινες γραμμές”. Προφανώς ο Χάικο Μάας αναφέρεται μεταξύ άλλων στις αμερικανικές κυρώσεις σε επιχειρήσεις που διατηρούν εμπορικές επαφές με το Ιράν.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων ο κ. Μάας προτείνει τη φορολόγηση από ευρωπαϊκά κράτη αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Google και το Facebook. Εκτός αυτού υποστηρίζει τη δημιουργία ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού συστήματος Swift (Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία).
Το δίκτυο πάνω από 200 κρατών ελέγχει σχεδόν όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στον κόσμο. Όπως προκύπτει από τα απόρρητα ντοκουμέντα του πρώην πράκτορα της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επανειλημμένα έχουν υποκλέψει στοιχεία.
Με ένα αυτόνομο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου τραπεζικών συναλλαγών ο κ. Μάας θέλει να ξεφύγει από τον αμερικανικό έλεγχο.
Η γερμανική θέση επιβεβαιώνει το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ- Ε.Ε. καθώς συμπληρώνει τις αντιευρωπαϊκές δηλώσεις Ν. Τραμπ που έλαβαν χώρα πριν από περίπου ένα μήνα.
H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι «εχθρός» των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα… Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου