Άμεση ήταν η αντίδραση του λιμενικού, αλλά όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.
«Γύρω στις 8:30 είδαμε δύο τουρκικά να πηγαίνουν στα εργαλεία τα δικά μας. Ενημέρωσα τον πρόεδρο των ψαράδων και πήρα το λιμεναρχείο που μου είπε «στέλνω πλωτό”. Εγώ κατευθύνθηκα προς τα εργαλεία τα δικά μου. Εκεί έπεσαν οι πυροβολισμοί. Ήταν συνολικά έξι. Δεν ήταν ευθεία βολή αλλά πυροβολισμοί έπεσαν. Οι δύο ήταν «μπαμ-μπαμ” και οι τέσσερις κατά ρυπάς» περιέγραψε ο Κώστας Τσίφτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι η πρώτη χρονιά που τα τουρκικά αλιευτικά έρχονται τόσο απειλητικά στις ελληνικές ακτές».
Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 από τις 15 Ιουλίου βγαίνουν «γύρω στα 30 σκάφη καθημερινά».
Κατά την εκτίμησή του οι Τούρκοι «θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδιο»ενώ στην ερώτηση για το αν φοβάται τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, ο ίδιος απαντά: «εγώ τι να φοβηθώ; ό,τι είναι να γίνει ας γίνει. Ας με βουλιάξουν, για να προστατεύσω τα εργαλεία μου θα κάνω τα πάντα».

Κορυφώνεται η τουρκική κατασκοπευτική δραστηριότητα: Την Κυριακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπήρχαν 10 τουρκικές μηχανότρατες

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Με τις λέξεις αυτές περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.
«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο» πρόσθεσε η κυρία Μήλιου σημειώνοντας ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη «φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».
Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή η διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπέλαγος» είπε ότι «σε παλαιότερες καταστάσεις οι Τούρκοι μόλις έβλεπαν τον κίνδυνο έφευγαν. Την περασμένη εβδομάδα έβριζαν, απειλούσαν και θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα τους σταματήσει κανένας».
Σύμφωνα με την κυρία Μήλιου «το καθένα από αυτά τα αλιευτιακά ψαρεύει 1-3 τόνους το 24ωρο. Αλιεύουν και πωλούν ψάρια με τα οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε το απόθεμα.
Ερωτηθείσα για την αντίδραση του λιμενικού η ίδια παρατήρησε ότι «το θέμα είναι τι εντολές έχει το λιμενικό. Έχει εντολές να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι ή απλά κάνει συστάσεις με μια σβούρα γύρω από τη μηχανότρατα; Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική εντολή πίσω από αυτό (σ.σ. να κάνουν μόνο συστάσεις). Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία σύλληψης». «Τα σκάφη αυτά θα έπρεπε να οδηγούνται στο λιμάνι» κατέληξε η κυρία Μήλιου.
Δείτε Βίντεο με τις μαρτυρίες