Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Σχέδιο 2+1 κινήσεων για επανεκκίνηση στον Τουρισμό


Υγειονομικό "διαβατήριο" για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού από εισερχόμενα κρούσματα, σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων πιθανότατα από τον Ιούλιο και σε εξάρτηση με τους τουριστικούς προορισμούς και επιμέρους συμφωνίες με τους tour operators για την επανέναρξη της ταξιδιωτικής ροής, είναι τρία από τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα για τον Τουρισμό και την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας.
Φορείς του τουριστικού χώρου θεωρούν πως η φετινή σεζόν δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά, εντούτοις οι απώλειες είναι δεδομένες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, πάμε για τουριστική περίοδο τριών μηνών. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για πτώση κατά 50% στην ταξιδιωτική κίνηση φέτος, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν αναμένονται στην Ελλάδα αφίξεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης.

Τι είναι το υγειονομικό πιστοποιητικό

Κρίσιμο ζήτημα, τόσο από κυβερνητικής πλευράς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των ξένων τουριστών.  Για το λόγο αυτό φαίνεται να προκρίνεται τελικά το "υγειονομικό διαβατήριο", όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το Capital.gr.
Αυτό που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να γίνονται τεστ αντισωμάτων σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν εάν έχουν περάσει τον ιό. Η λύση αυτή, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια "βάση" ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κρούσμα της επιδημίας μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Καθοριστικής σημασίας, την ίδια ώρα, θα είναι και οι συμφωνίες με τους tour operators, που ήδη καταστρώνουν στη στρατηγική τους για την ελληνική αγορά και επιστροφή στην κανονικότητα, μόλις ανοίξουν οι ξένες αγορές (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), αλλά και μόλις δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.

Για τα τελευταία, υπάρχει σειρά προτάσεων για το πώς θα εξασφαλιστεί το ασφαλές άνοιγμα. Πηγές από μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο της χώρας με παρουσία σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σημειώνουν πως περιμένουν τις κυβερνητικές οδηγίες για το πώς θα προχωρήσουν. Προσθέτουν επίσης πως ενδεχομένως οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των μονάδων να εξειδικευτούν και ανά Περιφέρεια. 
Ένας ακόμη παράγοντας θα είναι, κατά το ρεπορτάζ, εάν οι προορισμοί θα μπορούσαν υγειονομικά να αντιμετωπίσουν εισερχόμενα κρούσματα. Όπως λένε χαρακτηριστικά τουριστικοί φορείς, διαφορετικές είναι οι δυνατότητες στην Κρήτη και διαφορετικές στα νησιά των Κυκλάδων.
Υπενθυμίζεται πως φέτος αναμένονταν τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ έσοδα από τον Τουρισμό, περισσότερα κατά 1,5 δισ. σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις. Η εικόνα που έφτανε στους επιχειρηματίες της αγοράς από την πορεία των προκρατήσεων έδειχνε πως πηγαίναμε για μια πολύ δυνατή χρονιά από πλευράς ζήτησης, πληροτήτων και δαπανών, πολύ πιθανόν για την καλύτερη σεζόν των τελευταίων δέκα χρόνων. Σημειώνεται πως πέρσι τα τουριστικά έσοδα άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν 31,3 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου