Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ισχυρής ανόδου σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο αν και δεν κατάφερε υψηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς, διαπέρασε τις 600 μονάδες, και έκλεισε σε υψηλά ενός μήνα, ακολουθώντας το θετικό διεθνές κλίμα. 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,63% στις 607,73 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 589,96 μονάδων (+0,60%) και 613,74 μονάδων (+4,65%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,35%, στις 1.491,57 μονάδες, ενώ στο +5,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 813,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,61% στις 354,60 μονάδες.

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και με την επιφυλακτικότητα των αγοραστών παρούσα, έχει καταφέρει να ανακτήσει έδαφος από την πρόσφατη μεγάλη πτώση που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού. Βέβαια, για να δούμε περισσότερες προοπτικές ανάκαμψης, πρέπει η συναλλακτική δραστηριότητα να αυξηθεί και να επαναδραστηριοποιηθούν κεφάλαια που εξήλθαν στη μεγάλη βουτιά του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. 
Αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά, πάντως, είναι η σημερινή ανάλυση της Societe Generale ότι μπορεί η ανάκαμψη να αναμένεται έντονη, όταν αυτή έλθει, αλλά, μακροπρόθεσμα, η κρίση του COVID-19 θα καταστήσει τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, ακόμα πιο ευάλωτες σε περαιτέρω ασύμμετρες διαταραχές, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης εξετάσουν κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους. Η SocGen εκτιμά ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ανέλθουν στα 6,3 δισ. ευρώ με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος να εκτοξεύονται από το 1,3 δισ. ευρώ (ή το 0,7% του ΑΕΠ) στα 7,6 δισ. ευρώ ή το 4,4% του ΑΕΠ. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους διάσωσης/ανακεφαλαιοποίησης, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας διαμορφώνονται φέτος στα 10,2 δισ. ευρώ ή το 5,9% του ΑΕΠ.
Πάντως, όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, σήμερα καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, ειδικά για το Eurogroup, στο οποίο και θα συζητηθούν για ακόμη μία φορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αναφορικά με την Προληπτική Πιστοληπτική Γραμμή του ESM αλλά και τους όρους που θα διέπουν τα δάνειά του, με την προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους, μέσω ενός ευρωομολόγου, να μην υπάρχει στο τραπέζι, εξαιτίας της άρνησης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών.
Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο δίμηνο, η οποία στηρίζεται και από την απόφαση της EKT για είσοδο της χώρας στο QE, δεδομένου ότι επιφέρει μείωση του κόστους δανεισμού σε ανεκτά επίπεδα. Μια τέτοια προοπτική θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, τα οποία όπως επισήμανε και ο ίδιος ο υπουργός, φτάνουν έως τον Ιούνιο χωρίς να γίνει χρήση από το μαξιλάρι των 15,7 δισ.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, το +11,33% της Εθνικής, αλλά και το +10,53% του Ελλάκτωρ ξεχώρισαν σήμερα, με τη Βιοχάλκο και την Coca Cola να ακολουθούν με το +7,78% και +7,55% που κατέγραψαν αντίστοιχα. Τα κέρδη στον Φουρλή έφτασαν το 6,75%, στην Motor Oil το 6,16%, ενώ άνω του 5% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Eurobank, Aegean και Πειραιώς. 
Ισχυρή άνοδο, άνω του 4%, σημείωσαν και οι Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, εών άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα. ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ έκλεισαν με κέρδη 1,98% και 1,74% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Titan. Ο ΟΤΕ, στον αντίποδα, έκλεισε με απώλειες 0,42% και ο Σαράντης στο φίνις διαμόρφωσε το δικό του -1,70%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου