Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου 11 12 2021 - Απάντηση Μπορέλ στην Ισπανοτουρκική συμφωνία




 

11 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμμανουήλ Φράγκος - Ευρωβουλευτής (ECR)

 

Θέμα: 'Νίπτει τας χείρας του' ως Πόντιος Πιλάτος ο Μπορέλ μπροστά στην ανήθικη και επικίνδυνη συμφωνία Ισπανίας-Τουρκίας

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, έλαβε απάντηση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κύριο Ζοζέπ Μπορέλ στο επείγον αίτημα για εξηγήσεις, μετά την πρόσφατη ισπανο-τουρκική στρατιωτική συμφωνία. Ο Αντιπρόεδρος Μπορέλ σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου, 'νίπτει τας χείρας του' μπροστά στα νομικά επιχειρήματα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, για την καταγγελία της συμφωνίας και κυρίως στην ανήθικη στάση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η απάντηση Μπορέλ δείχνει να μην αναγνωρίζει τη τουρκική απειλή κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Παραγνωρίζει μάλιστα ότι ο ισπανικός στρατιωτικός εξοπλισμός θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που παλεύουν καθημερινά να αποτρέψουν νέες απόπειρες τουρκικής εισβολής. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δηλώνει αναρμόδιος να παρέμβει στην παρούσα διμερή συμφωνία και τονίζει ότι είναι στην ευχέρεια μόνο της Ισπανίας να αξιολογήσει την Τουρκία για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις από την εξαγωγή όπλων στα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας των συμμαχικών, Κρατών Μελών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, τρεις ευρωβουλευτές της ισπανικής κυβέρνησης προωθούν την τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, αφήνοντας υπόνοιες για παράνομα push-backs λαθρομεταναστών. Σημειώνεται ότι ο κ. Lopez Aguilar προεδρεύει της Επιτροπής LIBE που ασχολείται με θέματα σχετικά με τη λαθρομετανάστευση και δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για «τη παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα», ενώ το Νοέμβριο διοργάνωσε Ειδική Αποστολή στην Ελλάδα. Φαίνεται αυτός ο ζήλος δεν είναι τυχαίος.

 Στη φιλαργυρία και στην έλλειψη αλληλεγγύης από την ισπανική κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί η ταύτιση με την τουρκική προπαγάνδα, η οποία κρύβεται πίσω από δουλεμπόρους, με την εργαλειοποίηση του λαθρομεταναστευτικού.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος ζήτησε εξηγήσεις και ευθύνες μπροστά στην παρούσα συμφωνία, που καταπατά Θεμελιώδεις Αρχές και Αξίες της ΕΕ. Η απάντηση από τον Ισπανό Αντιπρόεδρο ουσιαστικά αναδεικνύει το τεράστιο  έλλειμμα  στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απουσία κοινής πολιτικής στον τομέα των εξαγωγών πολεμικού υλικού. Σημειώνεται ότι αν είχε προχωρήσει η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, θέμα που θεωρητικά συντονίζει ο κ. Μπορέλ, η Ισπανία δε θα μπορούσε να κάνει business και να αγνοεί σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

 

 

* Επισυνάπτονται:

1) Η Επιστολή Φράγκου κατά της ισπανοτουρκικής συμφωνίας,

2) Η απάντηση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ,

3) Η ερώτηση-συκοφαντία Ισπανών Ευρωβουλευτών για pushbacks από Ελλάδα.

 


Προς: κ. Josep Borrell Fontelles                        

Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος

Ευρωπαϊκή Επιτροπή


              Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2021

Θέμα: Ισπανο-τουρκική αμυντική συμφωνία


Πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε την ανήθικη στάση, τη φιλαργυρία και την έλλειψη αλληλεγγύης από την ισπανική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και όλα τα κράτη που υποφέρουν από τον τουρκικό στρατιωτικό επεκτατισμό.

Εύκολα θα μπορούσαν οι Ισπανοί να καταγγείλλουν την παραβίαση του Ισπανικού Συντάγματος (άρθρο 93), μέσα από τη παραβίαση των 550(1984) και 2483 του ΟΗΕ.

Όμως θα ήταν πολύ σημαντικότερο η ΕΕ να μπορούσε να εμποδίσει ένα κράτος μέλος από το να αντιπαρατίθεται στα ζωτικά συμφέροντα των Ευρωπαίων εταίρων του και στην Ειρήνη.

Η συμφωνία πώλησης ισπανικών φρεγατών F-110, υποβρυχίων S-80 στην Τουρκία και κοινής ανάπτυξης drones, κοινών χερσαίων και ναυτικών οπλικών συστημάτων και δορυφόρων θα έχει άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που προσπαθούν να αποτρέψουν νέες απόπειρες τουρκικής εισβολής.

Το δύσκολο, αλλά ορθό βάσει του πνεύματος της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (πέραν αυτονοήτως του Άρθρου 2.4) είναι η αποτροπή σύναψης τέτοιων αντι-ευρωπαϊκών συμφωνιών. Είναι ο σεβασμός της Κοινής Απόφασης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου. Είναι ο στοιχειώδης σεβασμός στα Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως το 2020/2844(RSP).

Προφανώς, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας & της Κύπρου είναι απαραίτητες για κάθε χώρα που συνορεύει άμεσα με την επιθετική Τουρκία. 

Προφανώς, η αμυντική συνεργασία Ισπανίας-Τουρκίας, θα επιφέρει την ανάγκη για ακόμα υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από την Ελλάδα & την Κύπρο. 

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πως είτε θα υπάρχει ΚΕΠΠΑ στηριζόμενη σε αρχές & αξίες, είτε θα ξεκινήσει ένας διαρκής ανταγωνισμός αμυντικών δαπανών εντός και γειτονικά της ΕΕ, με καταλυτικές συνέπειες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Αν σήμερα η Ισπανία πουλάει όπλα στην Τουρκία, τί θα την εμπόδιζε να πουλήσει και στους Ταλιμπάν, στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς ή στον επόμενο Στάλιν ή Χίτλερ;


Ερωτάται ο κ. Αντιπρόεδρος, 

1. Συμφωνεί ότι η ισπανοτουρκική συμφωνία αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό πνεύμα;

2. Θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να ακυρωθεί η ισπανο-τουρκική συμφωνία;


Με εκτίμηση,

Εμμανουήλ Φράγκος

Filip de Man

Gianna Gancia





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου