Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Πλεύρης: «Θα λογοδοτήσουν όσοι διακινούν ελεεινά ψεύδη για επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ»

 

«Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τις διακομιδές ασθενών, οι οποίες γίνονται με βάση επιστημονικά κριτήρια – Αυτές οι καταγγελίες αποτελούν προσβολή για τους γιατρούς που δίνουν αγώνα ανέφερε ο υπουργός Υγείας»

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας προκαλούν οι ισχυρισμοί ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ για VIP. Μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε «ελεεινό ψεύδος τα περί επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ» και τόνισε με έμφαση ότι «όσοι διακινούν τέτοιες φήμες θα κληθούν ή να αποδείξουν αυτά που λένε ή να λογοδοτήσουν».

Ο κ. Πλέυρης σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τις διακομιδές ασθενών, οι οποίες γίνονται με βάση επιστημονικά κριτήρια και πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες καταγγελίες αποτελούν προσβολή για τους γιατρούς που δίνουν αγώνα ανέφερε ο υπουργός Υγείας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

«Αυτό το οποίο ειπώθηκε για την επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ- και το λέω όσο πιο ήρεμα μπορώ να το πω- είναι ελεεινό ψεύδος. Για να γίνει αυτή τη στιγμή μια μεταφορά σε κλίνη ΜΕΘ ακολουθείται η εξής διαδικασία: Όταν ένα νοσοκομείο δεν έχει κενή κλίνη ΜΕΘ και ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι ένα περιστατικό πρέπει να μπει σε κλίνη ΜΕΘ, το ανεβάζει στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και γίνεται αποδοχή από νοσοκομείο το οποίο έχει κενή κλίνη, όπου και εκεί γιατρός πάλι κρίνει ότι πρέπει να εισέλθει στην κλίνη ΜΕΘ.

Άρα αυτός που κατήγγειλε ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ για VIP, στην πραγματικότητα κατηγορεί γιατρούς που αυτή τη στιγμή δίνουν αγώνα.

Είναι ψευδέστατο και επειδή εγώ δεν θα σταθώ μόνο στο ψεύδος, οι συγκεκριμένοι που τα διακινούν θα κληθούν ή να αποδείξουν αυτά που λένε ή να λογοδοτήσουν για αυτά που λένε.

· Αυτές οι καταγγελίες αποτελούν προσβολή για τους γιατρούς που δίνουν αγώνα- Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ πήρε αποστάσεις

Δεν είναι δυνατόν να προσβάλλονται γιατροί που δίνουν αγώνα αυτή τη στιγμή ότι δήθεν είναι σε συνεννόηση με κάποιους τρίτους για να κρατούν κλίνες ΜΕΘ και ότι παίρνουν εντολές από πολιτικούς προϊστάμενους για το ποιοι ασθενείς θα μπουν και ποιοι δεν θα μπουν.

Όσοι κάνουν αυτές τις καταγγελίες, μάλλον έχουν συνηθίσει να μην βρίσκονται σε χώρους εργασίας που δίνουν τη μάχη οι γιατροί, αλλά να βρίσκονται σε άλλα επίπεδα.

Οφείλω να πω ότι πληροφορήθηκα πως πήρε απόσταση η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ από τις συγκεκριμένες καταγγελίες και είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, ακριβώς γιατί είναι γιατρός.

· Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τις διακομιδές ασθενών, οι οποίες γίνονται με βάση επιστημονικά κριτήρια

Ποια είναι η διαδικασία: Πρώτο στοιχείο, θα πρέπει να δούμε αν ο ασθενής, που πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, μπορεί να διακομισθεί. Διότι μπορεί να βρίσκεται διασωληνωμένος ή μη διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και να χρειάζεται να μπει σε ΜΕΘ, αλλά να είναι αιμοδυναμικά ασταθής ή να είναι επικίνδυνη η διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο.

Δεύτερον, μπορεί η απόσταση να είναι τόσο μακρινή που να είναι επικίνδυνο, λόγου χάρη κάποιος να μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη. Μπορεί αυτή η απόσταση για αεροδιακομιδή να συνιστά πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση για την υγεία του.

Υπάρχουν παράλληλα δύο λίστες κλινών ΜΕΘ: Για Covid και για non-Covid περιστατικά. Μπορεί, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να βλέπουμε στο σύστημα κενές κλίνες ΜΕΘ σε non-Covid περιστατικά, λόγου χάρη, ή κενή κλίνη ΜΕΘ σε Covid περιστατικά, αλλά το περιστατικό που πρέπει να μεταφερθεί να είναι το αντίθετο και να μην μπορεί να μεταφερθεί.

Επίσης, μπορεί ο ασθενής να έχει κάποια πάθηση, εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, το οποίο, όμως, δεν πρέπει απλώς να διαθέτει κενή κλίνη ΜΕΘ, αλλά να έχει και την αντίστοιχη ειδικότητα για τη συγκεκριμένη πάθηση, έτσι ώστε όταν ο ασθενής βγει από τη ΜΕΘ να μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Να δεχθούμε την οποιαδήποτε κριτική αν άνθρωποι, που συμβαίνει και αυτό, βρίσκονται σε αναμονή.

Είναι όμως τελείως ελεεινό και ψευδές να βγαίνει οποιοσδήποτε και να λέει ότι κρατάμε κλίνες ΜΕΘ για να τις δώσουμε σε κάποιον που μπορεί να φανταστούμε ότι θα ασθενήσει.

Και αυτά είναι προσβλητικά, είναι συκοφαντικά, πρωτίστως για τους γιατρούς που κάνουν όλες αυτές τις μεταφορές ασθενών.


ΠΗΓΗ: https://neodimokratis.gr/pleyris-tha-logodotisoyn-osoi-diakinoyn-eleeina-pseydi-gia-epilogi-asthenwn-stis-meth/?fbclid=IwAR07YJFspIlUARN1UoAqbwzzVJnl-gSYxEAYAtEC_re4RDbjHSWz0iUzSM8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου