Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Πώς εορταζόταν η Πρωτομαγιά στην Αρχαία Ελλάδα;

 



Γράφει ο emperor of historia

Εσείς το γνωρίζατε πώς η Πρωτομαγιά εορταζόταν και στην Αρχαία Ελλάδα;! Φυσικά,με διαφορετικό τρόπο και έννοια, αλλά ήταν μια από τις σημαντικότερες εορτές της Αρχαίας Ελλάδος.

Στην Αρχαία Αθήνα, κατά την περίοδο του μηνός "Μουνιχιών" (Αττικό Ημερολόγιο,8 Απριλίου - 7 Μαΐου, αφιερωμένος στην Θεά Άρτεμις) εορτάζονταν κάθε χρόνο η δεύτερη σημαντικότερη εορτή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες°τα Μικρά Παναθήναια, ενώ ανά 4 χρόνια εορτάζονταν τα "Μεγάλα Παναθήναια".

Σύμφωνα με τον Μύθο,ο Βασιλεύς της Αθήνας,ο Θησέας θέσπισε την εορτή και την ονόμασε "Παναθήναια",με την ένωση των Δήμων της Αθήνας από τον ίδιο.

Τα "Παναθήναια" όμως,θα ιδρυθούν ως ετήσια εορτή από τον Τύραννο της Αθήνας τον Πεισίστρατο και κατά την εορτή των Παναθηναίων διεξάγονταν Μουσικοί και Αθλητικοί Αγώνες,με απονομή βραβείων,με το Πρώτο βραβείο να είναι ένα χρυσό στεφάνι Δάφνης και 500 δραχμές ως ανταμοιβή.

Επίσης, κατά την εορτή των "Μικρών Παναθηναίων " προσφέρονταν στους Νικητές αλλά και στους "Παίδες",τα λεγόμενα "Δίανθα" (Δλδ τα Γαρύφαλλα),ως εορταστικό και Θρησκευτικό "Βραβείο", γεγονός που ισχύει έως τις ημέρες μας (με διαφορετική σημασία φυσικά).

Τέλος,το πρόγραμμα της εορτής των "Παναθηναίων" είχε ως εξής:"α)21η - 23η Μουσικοί Διαγωνισμοί,β)24η κ 25η Αθλητικοί Αγώνες,γ)26η Ιππικοί Αγώνες,δ)27η Πυρρίχια και Ευάνδρια,ε)28η Λάμπιοι,Πάννυχοι,Πομπή, θυσία και δείπνο και στ)29η Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες."

Επομένως, όπως βλέπουμε τα "Παναθήναια" (Μικρά και Μεγάλα) εμπεριείχαν την Πρωτομαγιά,ναι μέν με διαφορετική έννοια, γεγονός όμως που φανερώνει το Πολιτιστικό - Θρησκευτικό Επίπεδο των Αρχαίων Ελλήνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου