Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΛΑΘΟΣ Ή ΠΡΟΪΔΕΑΣΜΟΣ?

 


Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. - Κωνσταντίνος Κούσαντας

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ Δένδιας επανέλαβε δύο φορές ότι ΄΄ Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναφέρει ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12 μίλια. Αυτό το δικαίωμα έχει και η Ελλάδα. Το έχει και η Τουρκία, προφανώς΄΄
Η παραπάνω δήλωση, για τα δικαιώματα της Τουρκίας, μπορεί να εκληφθεί ως λάθος αλλά μπορεί να αποδοθεί και ως προϊδεασμός με θεωρίες που δεν ισχύουν διότι:
1. Η Τουρκία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΆΨΕΙ την UNCLOS του 1982 συνεπώς δεν είναι δυνατόν να επικαλείται κανένα δικαίωμα της UNCLOS
2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα αφού όλα τα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου της χώρας μας ή ακόμα και τα μικρά νησιά που έχουν οικονομική δραστηριότητα έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, Άρθρο 121 παράγραφος 2, UNCLOS
3. Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της Τουρκίας σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης το 1923 όπως αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 12, είναι ΜΌΝΟ 3 ΜΙΛΙΑ ΄΄ νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν΄΄.
Συνεπώς, η Τουρκία ΚΑΚΏΣ έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο το 1964 από 3 σε 6 ναυτικά μίλια με βάση της συνθήκη της Λωζάννης.
Όμως η χώρα μας τόσα χρόνια δυστυχώς δεν έχει δημιουργήσει κάποιο διεκδικητικό αφήγημα για το θέμα αυτό ώστε να περιορίσει την Τουρκία στα 3 ναυτικά μίλια και δεν αναφέρεται ποτέ ούτε καν ως επιχείρημα.
4. Σύμφωνα με το άρθρο 2 και 15 της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 και την συνθήκη των Παρισίων αργότερα το 1947, η Τουρκία ‘’ ΠΑΡΑΙΤΕΊΤΑΙ παντός δικαιώματος και τίτλου επί του συνόλου των νησιών του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος του Καστελλορίζου΄΄ που αναφέρεται ονομαστικά.
Εκτιμάται ότι τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να ΑΠΟΦΕΎΓΟΝΤΑΙ από Έλληνες επισήμους διότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και στο ακροατήριο το Ελληνικό όσο και στην Τουρκία ανεξαρτήτως της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΣ με τον ομόλογό του και την ΠΊΣΤΗ του στην ΄΄επίθεση φιλίας΄΄ της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου